spot_img
21.7 C
Vaslui
09-sept.-2024
spot_img

Bărbatul mort la silozul de la Sălcioara va fi înmormântat duminică. Ies la iveală detalii dureroase!

- Advertisement -

TRAGEDIE… Duminică va fi înmormântat bărbatul în vârstă de 61 de ani, Emil Stavăr, decedat în urma cumplitului accident de muncă, petrecut în localitatea Sălcioara, la firma omului de afaceri Fănel Bogos. Emil era de loc din Zorleni și, spun apropiații, lucra cam de 8 ani la firma unde și-a găsit sfârșitul, deși, se pare, nu avea contract de muncă. Omul era tatăl a 9 copii, de la care avea 10 nepoți. Muncea cât putea, spun vecinii, căci unii dintre nepoți erau în grija sa, părinții lor fiind plecați la muncă peste hotare. Ca un detaliu pe care apropiații nu și-l pot explica decât ca un semn anume, soția lui Emil murise în urmă cu 2 ani, exact în aceeași zi în care și Emil și-a pierdut viața. „Sunt o familie de oameni modești, oameni simpli, dar de bun-simț. Copiii lui sunt mari, el creștea nepoți acum. Emil era un băiat la locul lui, harnic. Era însă pus la munci pe care alții nu le făceau, că el nu zicea nu niciodată”, spun apropiații.

Una din fiicele sale, ajutată de alte rude, se ocupă de înmormântarea lui Emil Stavăr. Modul în care a murit acesta face obiectul unui dosar penal, deschis de anchetatori, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. În urma sa, oamenii din Zorleni vorbesc despre această situație, ca despre o nenorocire care putea fi evitată. „Vedeți, noi, de prin sate, suntem desconsiderați foarte mult. Dacă ne ducem la muncă undeva, șefii spun că suntem de la țară, așa că nu avem prea multe pretenții. Nu ni se face contract de muncă și nu are nimeni grijă de protecție, de siguranță. Cei care lucrează acolo, la Sălcioara, spun că Emil fusese urcat în vârful silozului, dar fără un echipament de siguranță. Unii spun că avea o biată sfoară, dar alții spun că nici măcar aceea nu era. Ancheta o să arate. Celălalt coleg, care și el a căzut în silozul adânc de câțiva metri, s-a prăbușit deasupra lui. Dacă erau asigurați cum trebuie, nu s-ar fi întâmplat asta, chiar dacă se dezechilibrau. E o tragedie, că fiecare mergem la un loc de muncă, fiecare avem nevoie să ne câștigăm pâinea. Dar te pune patronul să faci un lucru, tu poți să spui că nu faci? Faci. Și ajungi acasă înapoi în patru scânduri”, spun consătenii lui Emil.

Familia, deși are resurse limitate, și-a angajat un avocat, ca să caute dreptatea în cazul morții lui Emil

Apropiații lui Emil nu cred că ancheta va identifica vreun vinovat, chiar dacă a murit un om. „Dumneavoastră ați văzut vreun vinovat, vreun patron, care să răspundă cu adevărat, când se întâmplă ceva cu un angajat care a muncit pentru el? Un om simplu, sărac așa ca noi toți, nu are o familie care să aibă putere financiară să lupte prin procese. Și mortul va ieși vinovat. Ce e de învățat de aici este faptul că omul de rând nu mai trebuie să accepte orice, să lucreze oricum. Dacă nu ai contract legal și dacă nu ești asigurat cu echipament și tot ce cere legea, omul nu mai trebuie să lucreze pentru nimeni. Doar așa angajatorii vor învăța să nu mai facă nimic în afara a ceea ce legea cere”, spun apropiații lui Emil. Aceștia spun că familia este decisă să lupte în instanță pentru a face dreptate în acest caz, atât cât va avea resurse pentru a umbla pe ușile sălilor de judecată. Familia are deja un avocat, care să îi reprezinte interesele. Celălalt coleg, rănit grav în același accident de muncă, a scăpat cu viață, dar colegii spun că are de suferit din cauza traumatismelor și a faptului că a inspirat resturi vegetale, în momentul în care s-a prăbușit în siloz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Luat un avocat și intentat proces, ALTFEL NU SE SCHIMBA NIMIC.

    1 milion de euro a primit despăgubire la finalul unui proces familia unei alte persoane decedate într-un caz similar, nu ascultați pe cei care va zic ca nu rezolvi nimic, pentru că cei care zic asta sunt patronii sau oamenii lor, și zic asta pentru a vă descuraja, mergeți în instanță, câștigați 100%, o sumă care probabil il va falimenta pe acest escroc.

    Nu acceptați bani sau ajutor de la „patron” o sa încerce sa va cumpere tăcerea.

    • F corect , oamenii trebuie sa aibă curaj sa nu se lase umiliți de acest infect . Dacă am avea o societate civilizată avocatul poporului se autosesizează.

  2. Buna.Pe langa faptul ca mortul este vinovat,cate controale a facut I.T.M.-ul la ceasta unitate?Aceste tipuri de silozuri trebuie sa fie dotate la partea superioara cu gura de acces pentru introducerea unui lift-troliu pentru detasea materialului depozitat in aceste silozuri.Acest lift-troliu pentru detasare este costisitor.Pentru a nu se tasa materialul depozitat in aceste silozuri este necesar recircularea cerealelor.Iarasi ajungem la consumuri.La noi in Romania merge si asa.Cei de la I.T.M. cand vin in control intocmesc un Proces Verbal constatator.Patronilor acestor silozuri le este mai usor sa incarce portbagajele acestor nemernici de inspectori I.T.M. decat sa intre in legalitate.Am lucrat in domeniu in strainatate.Cunosc situatia.In strainatate nu se intampla asa ceva.In cazuri asemanatoare in strainatate duce la inchiderea firmei.Acolo nu risca nimeni.

  3. Asta este țară în care trăim, patronii sunt stăpâni de sclavi , oamenii sunt doar un număr. Patronii se plâng ca nu găsesc forță de muncă, dar când ii au își bat joc de ei nu ii plătesc ii tratează ca pe sclavi . Mentalitatea patronului român evazionist rozator de subvenții și beneficii din bugetul statului trebuie schimbată

  4. Nu cheltuiți bani aiurea, nu aveți nici o șansă. Doar o să băgați bani in contul avocaților, care te plimba ani de zile prin tribunale. Noi nu avem justiție, la noi mortul este vinovat mereu. Câte firme nu au angajați fara carte de muncă, îi controlează cineva? Nimeni, fac ce vor. Îți spun că ți au făcut carte de muncă, dar omul nu merge sa verifice, se la credul de vorbele lor.

  5. Este scump un alpinist utilitar? Acum o sa o sugi, orice munca mai sus de 2 metri necesita echipament special de protecție si se face de un om care are pregatirea necesara de munca la înălțime!!

  6. Acum câteva săptămâni, patronul acestei societăți raspundea că, angajații cu salariu minim nu-și merită nici salariul, că doar muta ouă dintr.o parte în cealaltă.Acum care îți mai este „opinia” d-le patron?!

    • Este f ușor sa stai de un munte de lovele , sa te dai cu bolizi de sute de mii de euro bucata, sa pleci în concedii extravagante arogante bășini nesimțire etc și sa critici oamenii săraci care îți fac ție avere . Câtă nesimțire. Cum sa supraviețuiască oamenii cu salariul minim pe economie care este o mizerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.