Bărbatul mort la Stănilești muncea “la negru”, la firma primarului! Soția sa, în genunchi în fața lui Găbișor Tofan

DURERE… Soția bărbatului căzut de sus, de pe stâlp, a venit într-un suflet la fața locului. Femeia s-a prăbușit chiar la picioarele primarului care ar fi trebuit să-i asigure soțului său echipament de protecție.

CONSECINȚE… Primarul de la Stănilești, Găbișor Tofan, are de dat socoteală în cazul morții bărbatului de 61 de ani, care muncea la firma familiei sale, SC Laguna SRL. Vineri, 9 aprilie, omul s-a prăbușit de pe un stâlp din satul Stănilești, unde întindea fibră optică. Grav este, spun autoritățile care au început deja o anchetă, că victima ar fi fost pusă să lucreze “la negru” și nu avea nici echipamentul de protecție corespunzător. “Avea un ham, dar rudimentar, pus mai mult de formă. Scara nu era nici ea conformă. De aceea, când s-a dezechilibrat și a căzut, nu a avut nicio șansă de supraviețuire”, spun inspectorii din cadrul ITM Vaslui. În acest caz a fost deschis dosar penal, iar inspectorii ITM susțin că vor comunica și ei anchetatorilor faptul că firma (sau firmele!) aflate în administrarea familiei primarului Tofan au mai fost găsite de mai multe ori cu muncă “la negru” și sancționate. Susținătorii din Stănilești ai primarului Găbișor Tofan nu își fac însă nicio grijă, căci edilul a dovedit mereu că e foarte descurcăreț prin hățișurile Legii. De pildă, chiar dacă Justiția, la solicitarea ANI, l-a dat afară din funcție în 2015, pentru incompatibilitate, politicianul de pe malul Prutului a revenit în forță direct în fruntea Primăriei, în 2020, după o izbândă de pomină în alegeri. “Stați liniștiți, că mortul este de vină. Domnul Găbișor are vorbele la el, e deștept. Știe ce să spună. Dacă a căzut Neculai Bejan de pe stâlp, ce vină are primarul? Că doar nu l-a împins Găbișor? Trebuia să fie atent. Domnul primar e nevinovat. O să vedeți dacă pățește el ceva, poate să-i facă cine vrea zece dosare penale, nu unul. Fortza Găbișor!”, a exclamat, entuziast, unul dintre sătenii din Stănilești, cunoscut ca un înfocat susținător al alesului. De partea cealaltă, în familia victimei tragedia apasă greu. “E cumplit să mori așa. Era un om muncitor, familist și liniștit. Era pensionar de puțin timp, așa știu eu. Muncea, într-adevăr, la negru la firma primarului, care acum e pe numele unui fiu, dar doar cu numele. Muncea pentru o bucată de pâine. Trebuia să îi dea măcar echipament, dacă la stat firma primarului nu plătea nimic pentru munca lui”, spun rudele bărbatului.

Iar a dat de probleme primarul Găbișor Tofan de la Stănilești. Firma din cauza căreia a rămas fără funcția de primar, în 2015, SC Laguna, i-a pus pe conștiință un mort. Dacă în 2015 a fost vorba despre niște plăți făcute din banii publici către SC Laguna, acum firma-problemă îi aduce o încurcătură mult mai mare. Bărbatul de 61 de ani, care a decedat în timpul activității pe care o desfășura la firma primarului Tofan, muncea fără forme legale, spun inspectorii ITM Vaslui. De asemenea, deși activitatea pe care o desfășura presupunea un risc major de accidente, omul era trimis să se urce pe stâlpi și să întindă fibra optică, fără nicio siguranță, fără instructaje și fără un echipament de protecție adecvat. Au rămas uimiți și inspectorii ITM, polițiștii și ambulanțierii, care au ajuns îndată la locului accidentului și au văzut că nici măcar o cască de protecție nu avea. “Nu avea, dom’le, nimic. Era ziua, lumină, am văzut tot. Noi eram aici. Știam că Neclulai lucrează pentru domnul primar, care are firmă de cablu. Lucra de ani de zile, nu de ieri. Nu avea niciun echipament de protecție, nici cască, nimic. Credeți că după ce a căzut, a mai scos vreun sunet? Nimic. Atunci mi-am dat seama că nu are cum să trăiască”, spun martorii tragediei.

Un om nevinovat, ucis de… batjocorirea legii!

Martorii oculari spun că lucrurile s-au desfășurat în felul următor: Neculai Bejan era la muncă, alături de colegul lui, Ionel Bădărău. Aveau de întins fibra optică. La stâlpul unde și-a găsit sfârșitul Bejan, scara era ținută de colegul acestuia. Neculai Bejan se pare că terminase de lucrat la înălțime și ar fi vrut să coboare. Nu poate nimeni ști dacă Bădărău nu a ținut cum trebuie scara sau dacă Neculai Bejan s-a dezechilibrat ori a amețit, însă cert este că în lipsa unui echipament de protecție serios, dar și a unei scări stabile, anume făcută pentru siguranța celor care o folosesc, omul s-a prăbușit în gol. S-a izbit violent chiar de marginea de beton a șanțului, făcut nu demult pe acel drum. “A venit cu capul chiar de marginea aceea de beton. Cu fața s-a izbit. Avea falca unde a căzut, desprinsă. Bietul om! Nu a mai zis niciun cuvânt. Murise când a ajuns Ambulanța, dar oamenii aceia, cadre medicale, au vrut să îl salveze”, povestesc martorii oculari. Unul dintre tinerii care erau acolo și care a ajuns primul la fața locului, a povestit că primarul Tofan a fost anunțat de moartea lui Bejan de către celălalt “angajat”, Ionel Bădărău. Edilul ar fi venit și l-ar fi auzit spunând cuiva să strângă scara. Apoi au venit polițiștii și, mai pe seară, cei de la ITM Vaslui.

Poftim, opinii: “Și ce dacă muncea la negru? Era plătit, băi proștilor! Era de acord. Nu l-a forțat primarul Găbișor să vină la muncă”

Sătenii îngroziți de cele văzute au stat toată ziua cu ochii pe autoritățile venite să ancheteze cazul. Unii s-au supărat când au văzut că polițiștii și inspectorii l-au audiat pe primarul Găbișor Tofan în sediul Primăriei Stănilești. “Da, eu pot depune mărturie oricând. L-au văzut pe primar, pe polițiști și pe cei de la ITM cum au intrat cam pe la orele 19,00 în sediul Primăriei și au stat cred că până pe la orele 21,00. E normal așa ceva? Acolo e sediul firmei SC Laguna? La Primăria Stănilești? Nu e corect. Aici arată că nu se va întâmpla nimic, totul e o mușamalizare. Inspectorii trebuiau să se ducă la sediul firmei, să vadă actele, să vadă semnăturile de la Protecția Muncii, să verifice situația angajării, etc. Dar ei au venit la Primărie și au socializat acolo, cu primarul. Totuși, a murit un om. Chiar nu vor face nimic?”, întreabă oamenii din Stănilești, care cred că primarul ar trebui să răspundă pentru cele întâmplate. De partea cealaltă însă, susținătorii alesului par să răspundă în locul edilului, printr-un noian de comentarii pe rețelele de socializare. “Primarul nu are nicio vină. Răspunzi de moartea unui om, dacă îi faci ceva rău. Primarul nu l-a împins de pe scară. El trebuia să aibă grijă, să fie atent. Și ce dacă muncea la negru? Era plătit, băi proștilor. Era de acord. Nu l-a forțat primarul Găbișor să vină la muncă. De ce să răspundă el, pentru că unul a căzut de pe o scară? Lăsați omul în pace. Să vă fie rușine cu astfel de acuze”, au scris, cu înflăcărare, susținătorii edilului. Dincolo de toate aceste opinii, unii, cîțiva, cred că autoritățile vor trage adevărații vinovați la răspundere, scepticii însă sunt convinși că nimeni nu va răspunde în acest caz, așa cum se întâmplă în aproape toate celelalte cazuri cu date asemănătoare. Mortul rămâne singurul vinovat, iar hârtiile se vor umple cu o sumedenie de vorbe goale și… nimic mai mult.

Soția bărbatului mort la Stănilești, în genunchi în fața primarului Găbișor Tofan

Câteva instantanee surprinse de o persoană care se afla în zonă, în acele clipe dramatice, pot rezuma fără niciun cuvânt în plus, durerea unei soții, care își vede bărbatul într-o baltă de sânge. Venise într-un suflet, după ce a fost anunțată că omul ei a căzut de sus, de pe stâlp. Și, ca o ironie amară a sorții, femeia se prăbușește chiar la picioarele primarului care ar fi trebuit să îi dea omului echipamentul de protecție cu care să își apere viața. “De ce mi l-ai chemat de acasă? Că ți-am zis să nu mi-l mai iei. De ce mi l-ai omorât. Trebuia să se ducă la fată în Franța, îl aștepta. Dar acum nu mai e”, se aude femeia strigând cât putea, cu lacrimile curgându-i șiroaie peste obraji. Surprinzător sau nu, primarul Găbișor Tofan se vede stând în picioare, drept, semeț, privind în zare, vulturește. Într-una din imaginile surprinse pare că s-ar apleca puțin spre soția îngenuncheată de durere, la picioarele sale, dar se îndreaptă repede apoi și continuă să se uite țintă, gânditor, spre locul în care sângele muncitorului său încă e cald și curge pe marginea șanțului de beton. Imaginile, practic, nu mai au nevoie de cuvinte în plus, nu pentru a-l înțelege pe primarul Găbișor Tofan, care, în simbolistica fotografiilor, dar și în realitate, rămâne, iată, tot drept și dârz în fața unui “mic incident”, ci pentru a empatiza cu suferința unei soții care își vede omul drag, strivit de ciment și, ucis, practic, de urmările călcării cu multă aroganță peste Lege. “Aceasta este România noastră”, se aude murmurând cineva, care privește în tăcere imaginile de la locul tragediei.

Spre liniștea susținătorilor săi, primarul Găbișor Tofan nu va păți nimic! Sătenii plecați departe: “nimic nu s-a schimbat. Unii în genunchi, alții în picioare”!

Cei care îl susțin pe primarul Găbișor Tofan, mai ales în comentarii impacientate sau de-a dreptul furtunoase pe internet, trebuie să știe că alesul de la Stănilești se află la adăpost de orice răspundere penală. A pus firma-problemă pe numele fiului său, iar dacă l-o bate gândul pe vreun polițist sau pe vreun procuror să ia vreo măsură mai deosebită în acest caz, fiul primarului, administratorul din acte, este cel care riscă să tragă ponoasele. Dar nu e cazul… Sigur, unii, mai emoționali, se vor întreba cum oare ar putea îndura un tată, să își bage fiul într-o asemenea situație!? Retorica însă, efectiv, nu-și are rostul, întrucât nu prea s-a mai pomenit pe la noi, ca vreun patron să răspundă “pe bune”, pentru vreun amărât, care moare la locul de muncă, după ce a fost pus să lucreze fără forme legale, fără instruire și fără echipament de protecție. Așa că îngrijorările în acest caz chiar nu-și au rostul. De partea cealaltă, oamenii care îl cunosc pe Neculai Bejan continuă și ei să scrie ce simt în fața acestui caz. “Niciodată țara asta nu o să se mai facă bine. Legea e pentru cei mici, ca noi. Noi în genunchi, ei în picioare. Odihnească-se în pace nenea Neculai, iar familiei sincere condoleanțe! A fost vecinul meu și deseori venea la noi acasă. Sunt în Spania și mă doare sufletul, când văd că nimic nu s-a schimbat în comuna noastră. Așa cum am spus, unii în genunchi, alții în picioare”, a scris unul dintre fiii satului Stănilești, plecat la muncă peste hotare.
3 COMENTARII

  1. Pentru Grofi,nu este lege in tara asta.Legea ti-o faci singur.Va veni timpul …. cand se va aplica LEGEA:::: Dinte pentru dinte,ochi pentru ochi.Desteaptate romane.

LĂSAȚI UN MESAJ