
DECONSPIRARE… Un bârlădean insultat pe rețelele de socializare a depus o plângere la Poliția Locală Bârlad. Acesta susține că pe rețelele de socializare, o persoană a postat un mesaj în conținutul căruia se găseau cuvinte și expresii jignitoare, ce-l vizau direct, dar și pe membrii familiei sale. Totodată, au fost postate opinii denigratoare la adresa societății pe care o conduce. Mesajele defăimătoare au fost însoțite de fotografii ale fațadei unui magazin și ale unui autoturism ce aparțin societății. În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana care a proferat cuvinte și expresii jignitoare pe rețeaua de socializare Facebook. Este vorba despre un bărbat de peste 52 de ani, fost militar de carieră, care a fost amendat de polițiștii locali cu 1.000 de lei pentru fapta comisă.
După ce a fost depusă plângerea la Poliția Locală Bârlad, au fost solicitate verificări pentru identificarea persoanei, care prin fapta sa a adus atingeri demnității și onoarei, provocând prejudicii morale și de imagine. De asemenea, acuzațiile neîntemeiate referitoare la activitatea societății au produs consecințe deosebit de grave. “Vizualizând postările acestuia s-a remarcat că sunt folosite, preponderant, expresii acuzatoare la adresa unor persoane și instituții, fără fundament real și se utilizează limbajul trivial, mai ales în replicile date celor care nu-i împărtășesc opiniile. Pentru faptele săvârșite a fost luată măsura sancționării contravenționale, conform Legii 61/199, cu amendă în cuantum de 1000 lei”, a precizat reprezentantul Poliției Locale Bârlad, pe pagina de socializare a instituției.
Aviz celor care atacă persoane și instituții pe Facebook și pe site-uri pe Internet!
CITIȚI ATENT… Din nefericire, există oameni care și-au format obișnuința de a folosi rețelele de socializare pentru a duce adevărate campanii denigratoare și batjocoritoare menite a prejudicia imaginea publică a unor persoane, activitatea profesională, viața privată a acestora. De cele mai multe ori, limbajul batjocoritor și defăimător depășește limita libertății de exprimare. Sunt unii comentatori plătiți, angajați de partidele politice să atace pe cei din partidele de opoziție sau persoane care atacă sub anonimat, care amenință cu moartea pe cel vizat și familia sa.
«În acest context recomandăm a se ține cont de faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios administrativ și fiscal, a statuat în cadrul Deciziei nr. 4546 din data de 27 noiembrie 2014, că rețeaua de socializare Facebook este spațiu public. Infracțiunile și faptele contravenționale care au drept element constitutiv „spațiul public” se pot săvârși în mediul online, pe rețeaua de socializare Facebook. Postările de pe rețeaua de socializare Facebook pot constitui temei al răspunderii civile delictuale, dacă prin conținutul mesajelor sunt aduse atingeri dreptului la onoare, la demnitate, etc. În mod concret, cu titlul de exemplu, infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prevăzută de art. 371 din Noul Cod Penal, poate fi săvârșită pe Facebook, dacă prin mesajele postate se proferează amenințări sau se aduc atingeri grave ale demnității persoanelor, se tulbură ordinea și liniștea publică. De asemenea, dacă prin mesajele postate se incită publicul la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se vor întruni elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 369 din Noul Cod penal, iar făptuitorul va fi tras la răspundere penală. Răspunderea civilă delictuală ar putea interveni în cazul în care prin mesajele postate pe rețeaua de facebook se aduc injurii și/sau jigniri (calomnii) unei persoane publice, astfel încât îi este încălcat dreptul la reputație sau onoare, creîndu-i prejudicii de imagine. Având în vedere valorile ocrotite, persoana va fi îndreptățită să solicite instanței obligarea persoanei care a postat mesajul pe Facebook la plata unor despăgubiri cu titlu de daune morale. Facebook nu mai este doar un spațiu online de socializare după decizia definitivă pronunțată de ÎCCJ, ci este un spațiu public în care se pot săvârși infracțiuni și contravenții, dacă nu avem grijă la mesajul postat. Prin decizia pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a urmărit îngrădirea dreptului utilizatorilor Facebook la libertatea de exprimare, ci la prevenirea săvârșirii de fapte anti-sociale în mediul online», au precizat polițiștii locali bârlădeni pe pagina de socializare a instituției lor.
Jurista poliției locale abia așteaptă să vândă iar produse expirate în scoli broscuță srl
Sau sa repezinte in procese persoane sanctionate de Politia Locala!
ceva de noaptea mintii
Care are minte, la ei nu prea este.
Desi nu sunt de acord cu violenta in limbaj sau cu cea fizica ii recomand celui sanctionat sa conteste in instanta sanctiunea. Politia Locala nu are astfel de competenta iar Decizia ICCJ la care se face referire a fost data intr-o speta in care s-a aplicat o sanctiune contraventionala pe OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Ceea ce nu e cazul in aceasra speta! Ca sa nu mai vorbim de cine e persoana care a sesizat! Persoana importanta becherul !
E prieten cu Chelaru, ca altfel se ducea la politie de era nemulțumit, dar prietenul la șpriț și la nevoi se cunoaște că e prieteni.
Urmează sa fie arestat și încarcerat?
Nu…să meargă la un curs de educație civică !( și alții la fel ca el)
Unde se va face cursul de sexuatie civica?
In comunicat cei de la Politia Locala invoca o Decizie a ICCJ precum si articole din Codul Penal! Este vorba de ORDONANȚA nr. 137 din 31 august 2000 (**republicată**) privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare iar ei il sanctioneaza pe personaj la Legea nr. 61/1991!!!!
Urmează sa trimită în judecată persoana sau posibil sa fie judecata pe loc sa nu mai piardă timpul cu judicele.
Da se poate orice la poliția locala, pot face și arestări, dar nu vrea Vasilică ,