spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Bârlădeanul Alex Florența conduce ancheta în cazul Crevedia!

- Advertisement -
UN BÂRLÃDEAN ACUZÃ… Procurorul general Alex Florin Florenta, bârlãdean la origine, este cel care va face luminã si va duce în fata judecãtorilor pe cei vinovati de tragedia de la Crevedia!

SURPRIZÃ… Ancheta extrtem de dificilã din cazul exploziei devastatoare de la Crevedia este condusã de un procuror bârladean! Magistratul Alex Florin Florenta, fiul cunoscutului inginer din Bârlad, Corneliu Florenta, este cel care are o misiune foarte complicatã, aceea de a face luminã într-un caz care a socat România. Cei care însã îl cunosc pe procurorul Alex Florin Florenta sustin cã este un magistrat de carierã, serios, care are toate datele sã scoatã la ivealã caracatita depozitului de GPL ilegal de la Crevedia, unde au decedat doi oameni si alti 41 au fost la un pas sã moarã.

Ancheta privind cauzele care au dus la exploziile si incendiul din localitatea dâmboviteanã Crevedia a arãtat cã prima explozie s-a produs în timp ce gazul dintr-o autocisternã era transferat în alta. În timpul transferului, o sursã de foc s-a produs sub vehicul si a avut loc prima explozie, a precizat procurorul general Alex Florenta într-o conferintã de presã. Potrivit cronologiei procurorilor, sâmbãtã, 26 august, în clãdirea din curtea statiei care functiona ilegal se aflau patru angajati ai societãtii, toti de origine nepalezã. Ei erau angajati ai firmei, dar figurau scriptic ca angajati la alte puncte de lucru decât cel în care se aflau. Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie, Alex Florenta, aratã cum s-a întâmplat tragedia de la Crevedia, conform primelor date ale anchetei aflate în desfãsurare. Acesta a precizat cã a fost stabilitã infractiunea, încadratã la „Distrugere din culpã urmatã de un dezastru, inclusiv moartea/vãtãmarea corporalã a doua sau mai multe persoane”. Alex Florenta a relatat parcursul evenimentelor care au condus la explozia depozitului de la Crevedia, în seara de sâmbãtã, 26 august. Primele indicii ale investigatiei aratã cã în incinta societãtii angajatii au fãcut operatiunile de transfer al gazului dintr-o cisternã în alta, desi aceastã activitatea era închisã. În ziua de 26 august, în clãdirea de birouri erau cazati 4 angajati nepalezi, ei fiind înscrisi la alte puncte de lucru ale societãtii. În curte existau douã cisterne goale, iar la ora 18:00 a sosit a treia cisternã care a parcat între cele doua cisterne goale. soferul cisternei încãrcate ar fi reclamat cã are probleme la o roatã si a cerut sã facã transferul gazului într-o cisternã goalã.

„Cei doi soferi se întâlnesc si initiazã transferul dintr-o cisternã în cealaltã, în conditii care nu-s pe deplin clare.  Sub cisternã ar fi apãrut o sursã de foc, moment în care unul dintre soferi a intrat în birou cerându-le angajatilor nepalezi sã iasã repede afarã. Angajatii nepalezi au încercat sã opreascã traficul în zonã, iar cei doi soferi au rãmas sã stingã incendiul”, a explicat procurorul general Alex Florenta. La scurt timp are loc o prima explozie, puternicã, cu flãcãri pânã în stradã, care a si provocat primele victime. În aproximativ o orã, ajung forte de interventie, pompieri, jandarmi, politie, pentru securizarea zonei. Are loc apoi a doua explozie, mult mai puternicã, care duce la un numãr mai mare de victime si la avarierea locuintelor din vecinãtate. În acest moment, cercetarea la fata locului e îngreunatã din cauza situatiei emisiilor de gaze.

„Pânã când specialistii de la ISU nu spun cã nu mai e niciun pericol, ancheta se poate derula doar în perimetrul asigurat. Azi (ieri – n.r.) au fost identificati mai multi martori, au fost audieri si perchezitii domiciliare, inclusiv la Primãria din localitate, la unul din punctele de lucru ale societãtii din Bucuresti si la resedintele administratorilor societãtii”, a transmis procurorul. Procurorii Parchetului General urmeazã sã stabileascã în acest caz ce activitãti au fost derulate de societatea care avea statia de GPL si cum au fost efectuate controalele dupã închiderea punctului de lucru în 2020. Potrivit procurorului general, societatea are 25 de puncte de lucru în toatã tara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era si un sediu de birouri, dar care si-a pierdut autorizatia ISU în 2020 si s-a solicitat închiderea acestuia.

A început în fortã ancheta!

În ceea ce priveste ancheta, procurorul general a precizat cã au fost identificati mai multi martori si se fac audieri la sediul IGPR. De asemenea, au loc perchezitii la primãria Crevedia, la un punct de lucru din Bucuresti si la locuintele celor doi asociati ai companiei. Procurorul general a precizat cã la acest moment se fac cercetãri pentru infractiunea de distrugere urmatã de dezastru, dar se poate schimba apoi încadrarea sau se poate extinde urmãrirea penalã.

Cine este  procurorul bârlãdean Alex Florin Florenta

Alex Florin Florenta este în prezent Procuror General al României din luna martie 2023. Are trecut în CV functia de procuror sef al Serviciului teritorial Timisoara din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism, având o vechime în functie de peste 15 ani. Acesta este nãscut în Bârlad, are 44 de ani, a învãtat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, dupã care a urmat Facultatea de drept din Iasi. Pãrintii sãi locuiesc în Bârlad, el fiind fiul inginerului Corneliu Florenta, cunoscut rebusist bârlãdean, iar fiul sãu Alex Florin vine destul de des la ei.

Alex Florin Florenta a fost numit în functia de procuror general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie pe 30 martie 2023. Anterior a îndeplinit diferite functii de conducere la nivelul  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism, respectiv procuror sef sectie si procuror sef  birou în cadrul DIICOT – Structura Centralã (ianuarie 2021 – martie 2023), procuror sef al DIICOT -Serviciului Teritorial Timisoara (februarie 2016 – ianuarie 2021) si procuror sef al DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu (septembrie 2013 – februarie 2014). Din aceste pozitii a coordonat activitatea de urmãrire penalã în cazuri complexe de criminalitate organizatã, trafic de persoane si macro-criminalitate economico-financiarã si, totodatã, a efectuat activitate de urmãrire penalã în cazuri complexe de trafic de droguri, trafic de persoane si criminalitate informaticã. În perioada august 2015 – februarie 2016, si-a desfãsurat activitatea în cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timisoara, efectuând activitate de urmãrire penalã în cazuri complexe de coruptie si afectarea intereselor financiare ale UE. Este absolvent al Facultãtii de Drept din cadrul Universitãtii “Al.I.Cuza” din Iasi –  promotia 2002, al  Institutului National al Magistraturii (2006-2008), precum si al masteratului de “Studii de Securitate Globalã” la Universitatea de Vest din Timisoara (2017-2019).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Și acesti PROCURORI ,JUDECĂTORI sunt vinovați pt. aceste rele care se întămplă în ROMĂNICA . Borfașii din politică împart furaciunile cu polițiștii ,procurorii ,judecătorii ……..vedeți cazul HORODNICEANU tupeu maxim , este țara horodnicenilor ,lariselor e plină justiția de ăștia !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.