Bârlădenii instituționalizați în căminul de la Tutova vor fi susținuți financiar de Primăria Bârlad

AJUTOR CLM… Bârlad asigură, cu acceptul consilierilor, un sprijin anual pentru bătrânii din oraș, care ajung la așa-zisul Azil de Bătrâni din comuna Tutova. Pe 26 februarie, se va analiza proiectul de hotărâtre pentru „Încheierea unei Convenții de colaborare între municipiul Bârlad și Căminul pentru Persoane Vârstnice Tutova, în scopul asigurării cotei părți de finanțare din cheltuielile aferente acordării serviciilor sociale acordate beneficiarilor cu domiciliu în municipiul Bârlad. Este vorba despre 17 bătrâni instituționalizați la Tutova. Căminul pentru Persoane Vârstnice din această comună, situată la 17 km de Bârlad, are locuri disponibile pentru persoanele în vârstă, pandemia de coronavirus aproape înjumătățind numărul de persoane instituționalizate.

Din evidențele statistice, ponderea populației vârstnice din totalul populației municipiului Bârlad este în continuă creștere. Acest fenomen se asociază din păcate cu alte două aspecte care fac dificilă viața acestui segment de populație, și anume:

  • Multe dintre persoanele vârstnice nu mai au aparținători, rudele fiind plecate în străinătate. Comunicarea cu aparținătorii este foarte anevoioasă, implică eforturi susținute din partea personalului Direcției de Asistență Socială, iar problemele trebuie rezolvate în timp cât mai scurt.
  • Marea majoritate a persoanelor vârstnice au nevoi medicale multiple și diversificate, au nevoie de continuarea unor tratamente prescrise, necesită supraveghere medicală de specialitate, dar care nu se încadrează în urgențele medicale astfel încat să fie necesară internarea in spital.

Bârladul nu are un azil de bătrâni!

Din păcate, în municipiul Bârlad nu sunt dezvoltate servicii sociale care să aibă drept activitate asistența socială a persoanelor vârstnice. Momentan, în Bârlad funcționează Centrul de îngrijire și Asistență „Elena Farago”, aflat în subordinea DGASPC Vaslui cu un număr de 47 de locuri, insuficient pentru acoperirea numărului de cereri. Una dintre condițiile internării în acest centru este obținerea unui certificat de handicap. În Căminul pentru persoane vârstnice Tutova sunt internate persoane care au venituri, dar care sunt insuficiente pentru acoperirea standardului minim de cost prevăzut.

„Colaborăm cu această instituție foarte des, din păcate, pentru rezolvarea cazurilor sociale pe care ni le relatează Spitalul de urgență <<Elena Bediman>>. Familiile beneficiarilor contribuie și ele la susținerea cheltuielilor, în limita posibilităților, dar rămâne o cotă parte care nu poate fi acoperită. Astfel, intră în obligația Unității administrativ teritoriale să își asume obligația subvenționării acestor costuri. Municipiul Bârlad susține activitatea Căminului pentru persoane vârstnice Tutova prin acordarea diferenței dintre venitul beneficiarului cumulat cu cel al aparținătorilor, dacă este cazul, și standardul minim de cost stabilit în funcție de gradul de dependență al persoanelor instituționalizate. Au fost efectuate verificări lunare și controale împreună cu personal de specialitate în îngrijirea persoanelor cu dizabilități care au evidențiat faptul că acești beneficiari sunt bine îngrijiți în instituția menționată. Menționăm că pentru anul 2021, standardul minim de cost stabilit conform HG 426/2021 pentru persoane dependente este de 4212 lei pe luna. La contribuția stabilită pentru fiecare beneficiar pe grade de dependență, se calculează 60% din valoarea pensiei, iar restul este acoperit de aparținătorii legali. Până la valoarea stabilită pentru fiecare beneficiar, Primăria Municipiului Bârlad vine în completare cu o cotă parte”, a precizat primarul Dumitru Boroș, în referatul înaintat la proiectul de hotărâre ce urmează a fi analizat de cei 21 de consilieri locali.

Costul mediu lunar pentru persoanele instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice din Tutova este: persoane independente -2200 lei/lunar; persoane semi-dependente – 2900 lei/lunar; persoane dependente – 4300 lei/lunar. Cuantumul alocației zilnice de hrana la CPV Tutova este în valoare de 20 lei zilnic în anul 2021.

Sunt ocupate 56 de locuri din cele peste 80 care sunt la CPV Tutova, astfel că în cazul în care sunt persoane în căutare de locuri pentru a li se îngriji bătrânii bolnavi care nu pot fi lăsați singuri se pot adresa acestui centru.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ