spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Bârladul a fost alături de aniversarea a 150 de ani de la Marea Sărbătoare de la Putna! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… Duminică, 15 august, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Putna a îmbrăcat veșminte de sărbătoare. Obștea monahală, credincioșii, tinerii și pelerinii prezenți au avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului mănăstirii, dar și al Serbării de la Putna, moment aniversar al Marii Serbări de la Putna din anul 1871. La această mare serbare creștină de la Putna a participat alături de PS Ignatie și o delegație din Bârlad, în frunte cu primarul Dumitru Boroș, protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lăiu, precum și cunoscutul violinist bârlădean, Tudor Andrei, venit special din Viena pentru acest mare eveniment. Violonistul nostru a cântat dumnezeiește “Balada” lui Ciprian Porumbescu, fiind apreciat la Patriarhul Daniel șI PS Ignatie pentru interpretarea sa.

Pe 15 August, dimineața, în sunet molcom de bucium, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de șapte ierarhi ai Bisericii noastre, a fost condus în biserica Mănăstirii Putna de către un sobor de preoți și diaconi, pentru a se închina la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de ierarhi format din Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Delegație a Bârladului, prezentă la marea sărbătoare

O delegație din Bârlad, de 57 de persoane, condusă de primarul Dumitru Boroș și protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lăiu, a fost prezentă la marea sărbătoare. S-au depus corane de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din incinta așezământului monahal, dar și la efigiile organizatorilor serbării din 1871 și ai serbării din 1904, precum și la plăcile comemorative ale reeditărilor serbării. Asta pentru că Bârladul a fost alături de Mânăstirea Putna și la 1871, acum 150 de ani, orașul nostru contribuind atunci cu suma de 500 de lei, la fel ca și Bucureștiul. Printr-un proiect de hotărâre CLM Bârlad aprobat la finalul lunii iunie, suma de 15 000 de lei, pentru ca o delegație formată din 57 de persoane (primar, consilieri, protopopul de Bârlad, profesori, elevi din toate școlie bârlădene) să participle la Marea Sărbătoare de la Mânăstirea Putna și pentru achiziționarea de materiale: cadouri pentru Mânăstire constând în cărți și flori, bannere, coroane, un medalion cu A.I. Cuza, pe care s-a scris “Bârlădenii alături și după 150 de ani! Unire și Credință”. Deplasarea s-a realizat cu două microbuze, plătite din bugetul local.

Violonistul bârlădean Tudor Andrei a impresionat capii BOR cu interpretarea sa!

Unul dintre momentele cele mai semnificative ale zilei, a fost când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit candela din argint masiv oferită de studenții români din țară și din afara granițelor acesteia. Candela, ce are înălțimea de 40 cm, amintește de modelul urnei comemorative dăruită de poetul Mihai Eminescu și colegii săi de generație în anul 1871. În acordurile “Baladei” lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioară magistral de bârlădeanul Tudor Andrei, reprezentanții tinerilor creștini, prezenți în aceste zile la Mănăstirea Putna, au așezat Candela Aniversară aprinsă pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Surpriza mare a fost, când delegația bârlădeană s-a găsit cu violonistul bârlădean Tudor Andrei, acum violinist și profesor de vioară & pian în Viena, care a interpretat “Balada” lui Ciprian Porumbescu, impresionând întreaga asistență, în frunte cu Prea Fericitul Patriarh al României, Daniel și cu PS Ignatie, Episcopul Hușilor. Este bine de știut că, acum 150 de ani, la evenimentul de la Mânăstirea Putna, a cântat “Balada” însuși compozitorul, Cirpian Porumbescu. Interpretarea acestei capodopere muzicale a marelui Porumbescu de către tânărul violinist bârlădean, a impresionat pe Patriarhul Daniel și pe PS Ignatie, Episcopul Hușilor, care l-au auzit pentru prima dată pe Tudor Andrei cântând la vioară. Plăcut impresionat, PS Ignatie l-a felicitat pe Tudor și i-a propus o colaborare fructuoasă cu Episcopia Hușilor, la câteva din activitățile culturale ce vor fi organizate de Episcopie.

Cine este Tudor Andrei

Tudor Andrei

Născut și crescut în Bârlad, fiul profesorilor Andrei, de la Școala de muzică și arte plastice „N.N.Tonitza” din Bârlad, Tudor Andrei a absolvit în iunie 2010 Academia Regală de Muzică din Londra, unde a studiat vioara cu profesorul Remus Azoitei. A studiat de asemeni la Viena, sub îndrumarea profesorului Josef Hell. Cântă la o vioară italiană realizată de Giovanni Cavani, din aproximativ 1890, care este împrumutată cu amabilitate de la domnul Cristian Sima. Câștigător al Premiului I al Concursului Internațional desfășurat la Academia de Muzică Niccolo Paganini din Genova, Italia, violonistul român Tudor Andrei câștigă rapid reputația, iar un alt talent strălucit își face o carieră plecând din România. A fost câștigător al olimpiadelor românești la vioară în două ediții, precum și a câștigat multe alte premii naționale. În 1999 a făcut turnee în Elveția și Italia și în 2005 în Germania. A fost invitat să apară la diferite emisiuni TV și Radio din România. În Marea Britanie, unde a studiat din septembrie 2005, Tudor a cântat în locuri precum Duke’s Hall, Royal Academy of Music, Institutul Cultural Român, Clubul Femeilor Universitare, Biserica St. James, Grosvenor Chapel Mayfair, St. John’s Smith Square, William Goodenough Trust, Sf. Ioan Divin-Richmond, Biserica Treimii. În decembrie 2006 a debutat la St. Martin’s in the Fields, urmat de invitații de a juca la White Hall și la Foreign Press Club. De asemenea, a cântat la evenimente organizate de Comisia Europeană și Parlamentul European, pentru Ziua Mondială a Poeziei, a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma, pentru a sărbători Ziua Europei. A fost invitat de Societatea Enescu din Londra în aprilie 2009 să cânte într-un concert de gală al tinerilor artiști, 2 ani mai târziu fiind invitat din nou, la un concert comun al societăților Enescu și Grieg, de data aceasta ca un artist matur. A fost invitat să cânte în Norvegia ca parte a festivalurilor Edvard Grieg și Ole Bull. Pe scena vieneză, Tudor a cântat pentru prima dată în decembrie 2010, la Institutul Cultural Român din Viena, având apoi invitații să cânte la Liszt-Saal Konzerthaus și la Universität für Musik und darstellende Kunst. În prezent acesta locuiește în Viena, unde și-a făcut o carieră strălucită, concertând cu o orchestră simfonică ori de câte ori este solicitat și predând vioara și pianul copiilor talentați vienezi.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.