Bârladul a ieșit din zona roșie! Se deschid restaurantele, cafenelele, barurile, teatrul, muzeul! (FACSIMIL)

SE REVINE  LA NORMAL… Bârladul a scăpat de o incidență cumulativă a infectării cu COVID-19 mare (de peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori),  care timp de câteva luni  a fost numai peste această cifră, ce situa orașul în zona roșie. Ca urmare, restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri , barurile, teatrul, Cinematograful, muzeul,  au fost închise, patronii acestora suferind pierderi grele, mai ales că de Crăciu, Revelion și alte sărbători de iarnă, acestea au fost închise. CJSU Vaslui, a decis că, în urma scăderii  valorii incidenței cumulative sub 3 la mia de locuitori, acestea își vor relua activitatea, dar la 30% din capacitate și spațiu, în intervalul 6.00  – 23.00. Doar câteva comune din județul  Vaslui  mai rămân  în zona roșie, adică cu o incidență de peste 3 la mia de locuitori,  comunele Albești, Băcani, Bălteni, Dănești, Dragomirești, Ferești, Oșești și Tanacu unde CJSU Vaslui  a decis menținerea măsurilor  de protecție aflate în vigoare pentru încă 14 zile.

De pe 19 ianuarie, restaurantele, barurile, hotelurile, cafenele și sălile de jocuri se vor redeschide. La fel și teatrul  și alte  instituții culturale, însă numai în limita a 30% din capacitate. Relaxarea măsurilor se datorează faptului că, față de ultima raportare a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, respectiv din data de 4 ianuarie, când Bârladul înregistra o rată a incidenței de infectare cu SARS-CoV-2 de 3,37 la mia de locuitori, astăzi, rata de infectare a scăzut la 2,76 la mia de locuitori.

Astfel, ca urmare a adresei DSP Vaslui înregistrată la Instituția Prefectului – județul Vaslui pe 18.01.2021, prin care se aduc la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui modificările ratei incidenței cumulative a COVID-19 la mia de locuitori, pe localitățile din județ, pentru o perioadă de 14 zile, față de analiza realizată în data 04.01.2021, pe 18 ianuarie 2021, CJSU Vaslui întrunit în ședință extraordinară a adoptat  Hotărârea nr. 4, prin care s-au dispus mai multe măsuri.

„ART. 2 – Pentru localitățile din județul Vaslui, prevăzute în anexa nr.2 la prezenta hotărâre, în care rata incidenței cumulative a COVID-19, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5‰ de locuitori și mai mică sau egală cu 3‰ de locuitori, începând cu data de 19 ianuarie 2021, ora 00:00 și până la data de 01 februarie 2021, ora 24:00, se instituie următoarele măsuri :

  1. Activitățile instituțiilor muzeale, ale bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, ale instituțiilor de spectacole și/sau  concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum  și  evenimentele  culturale  în aer liber se desfășoară  numai  în  condițiile stabilite  prin  ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, conform art. 1 pct. 6 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 3/2021.
  2. În condițiile pct. 1 organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise, cu participarea publicului  până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, conform art. 1 pct. 7 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 3/2021
  3. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in și organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise, conform art. 1 pct. 8 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr.3/2021
  4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși  30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, conform art. 6 pct. 1 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 3/2021.
  5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul  temporar sau permanent se desfășoară fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, conform art. 6 pct. 3 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 3/2021.
  6. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, conform art. 6 pct. 2 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr.3/2021.
  7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, conform art. 10 pct. 2 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 3/2021.”, se menționează în Hotărâre nr.4 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui.

Responsabilii din sectorul HORECA speră să nu se mai întoarcă vreodată în zona roșie!

Administratorii de restaurante, cafenele, hoteluri, săli de jocuri, cinematograf, teatru , toți se bucură de faptul că Bârladul a ieșit din zona roșie și încep să funcționeze. „Este o veste mult așteptată de noi! Pierderile noastre sunt  mari dar sperăm că vom putea să ne revenim curând. Așteptăm cu drag clienții noștri să ne onoreze cu prezența lor și le vom  oferi surprize plăcute.”, a spus Nelu Chiriac, patronul Complexului  Lebăda. Bucurie  mare  a fost ieri și la Teatrul „V.I.Popa” din Bârlad, care astăzi  își va „aduna” trupa de actori  și se va lua decizia  referitoare la data când va avea loc prima premieră cu care vor marca redeschiderea stagiunii pentru 2021.

DOCUMENT:  Hotărârea nr. 4
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ