Bârladul are în derulare proiecte cu fonduri europene de 24 milioane de euro! (FOTO)

IMPORTANT… Accesarea proiectelor europene pentru modernizarea Bârladului a început sã dea roade, primarul Dumitru Boros având deja semnate proiecte de 24 de milioane de euro. Planul de Mobilitate Urbanã intrã în linie dreaptã, sectia de Pediatrie (fostul spital de copii) intrã în reabilitare termicã, fiind semnat contractul de executie cu o firmã din Vaslui, s-a finalizat canalizarea celor douã mari cartiere Munteni si Podeni, aductiunea de gaz metan în noul cartier Deal II. Primarul Dumitru Boros a anuntat ieri, în cadrul unei conferinte de presã, cã vrea sã mai candideze si în acest an, pentru al doilea mandat, ca sã-si finalizeze proiectele accesate care vor schimba fata orasului.

Primarul Bârladului, avocatul Dumitru Boros , a anuntat ieri cã se înscrie din nou în cursa pentru încã un mandat la fotoliul de primar al orasului. În cadrul unei conferinte de presã, sustinutã la sediul PNL Bârlad, acesta a precizat cã: „Un primar se poate exprima cel putin în douã mandate. Am început un mandat si cred cã nu s-au semnat pânã astãzi proiecte de 24 de milioane de euro pentru Bârlad. Doresc sã le implemetez si doresc sã mai lucrez la alte proiecte. Deci candidez la Primãria Bârlad, nu pentru Parlamentul României”, a precizat Boros. Totodatã, primarul a trecut în revistã si proiectele pentru care a semnat contracte, atât cu fonduri europene cât si cu fonduri din bugetul local.

Reabilitarea termicã a Sectiei Pediatrie Bârlad executatã de o firmã din Vaslui

Pe 11 februarie s-a semnat contractul de executie cu firma Stas Form Consult SRL Vaslui, pentru reabilitarea termicã a sectiei Pediatrie a spitalului din Bârlad. Valoarea contractului este de 5 288 827 lei, cu termen de executie 18 luni si vizeazã consolidarea clãdirii, a planseului, înlocuirea de usi, ferestre, anvelopare, refacerea instalatiei electrice, a instalatiei sanitare, a instalatiei de apã, a canalizãrii, instalare centralã termicã si montare panouri fotovoltaice pentru obtinerea de energie electricã. „Dupã cum observati, se urmãreste realizarea unor economii importante de energie si asigurarea a 30% din energia electricã prin aceste panouri fotovoltaice”, a mentionat primarul Dumitru Boros, la conferinta de presã sustinutã ieri la sediul PNL Bârlad. Este al treilea proiect care se implementeazã în Bârlad, dupã Internetul la liber în aproape toate punctele importante ale orasului si Programul Operational Capacitate Administrativã. În scurt timp vor demara lucrãrile, iar acum se cautã solutii pentru relocarea, în functie de etajul unde se va lucra, a copiilor internati si a cadrelor medicale. „Solutii sunt, bine cã se lucreazã la proiect”, a precizat primarul Boros.

Proiectul pentru reabilitarea Scolii Profesionale „A.I. Cuza” în linie dreaptã pentru contractare

Un alt proiect foarte asteptat la Bârlad este reabilitarea Scolii Profesionale din cadrul Colegiului Tehnic „A.I.Cuza” (Scoala profesionalã de la IRB – n.r.). „Chiar astãzi (ieri – n.r.) ne-a venit adresa de la Agentia de Dezvoltare Nord Est Piatra Neamt, prin care suntem anuntati cã am fost acceptati la finantare. Proiectul este în valoare de 15 414 000 de lei, sumã neactualizatã în urma OG 114 si vizeazã consolidarea, modernizarea, achizitii mobilier scolar, dotare atelier, cantinã si internat. „Dacã nu avem conditii bune, nu putem sã atragem copii la scoala profesionalã, ca sã formãm muncitorii calificati, de care avem atâta nevoie. Suntem în linie dreaptã, vom semna în cel mai scurt timp contractul pentru acest proiect ca sã primim finantarea”, a precizat primarul Boros.

Douã mari proiecte pentru Bârlad finalizate deja

În plan local, primarul Boros a anuntat cã s-au finalizat douã mari proiecte pentru Bârlad: proiectul pentru canalizarea cartierelor Munteni si Podeni, derulat pe buget local, care a însumat 23 de km de canalizare, executat pe banii bârlãdenilor. S-au canalizat 75 de strãzi si s-au construit opt statii de pompare. „Nu am reusit sã canalizãm complet cele douã cartiere si vom lucra în continuare cu bani din bugetul local si vom executa tot ce a rãmas.”, a precizat primarul Boros. De asemeni s-a încheiat si aductia de gaz metan în Cartierul Deal II. „Au fost discutii, cã se va lucra numai pe strada mea, dar cartierul era mare si lãsat fãrã gaz. Acum am terminat acest proiect, toatã lumea are gaz metan în Deal II. Vom identifica în Bârlad locurile unde nu este gaz metan adus si vom face totul ca sã fie si acolo”, a spus primarul Boros.

Bârladul si Proiectul Mobilitate Urbanã

În cadrul proiectului de Mobilitate Urbanã, Primãria Bârlad a demarat, pe 8 februarie, procedura de achizitie a celor zece autobuze electrice în valoare de peste 21 de milioane de lei cu TVA, prevãzute în proiectul „Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în Bârlad prin achizitia de autobuze electrice, în scopul reducerii emisiilor de carbon”, finantat cu fonduri europene. Potrivit caietului de sarcini, primul autobuz va fi livrat în maximum nouã luni de la emiterea ordinului de livrare de cãtre primãrie, iar celelalte nouã autobuze vor fi livrate în urmatoarele 12 luni. „În cadrul acestui proiect de mobilitate urbanã, sunt douã mari componente: autobuzele electrice, care vor apãrea în acest an – mai întâi unul singur si restul în urmãtorul an. Este nevoie de aceste autobuze, pentru cã reducem serios poluarea, protejãm mediul! A doua componentã este si mai importantã pentru bârlãdeni! S-a lansat licitatia pentru proiectarea infrastructurii rutiere, fiind vorba despre strãzile Epureanu, Vasile Pârvan, practic va fi un cerc – se reface infrastructura total – de la confectii la grãdinã – pe Epureanu si de la Confectii – Garã – Mihai Viteazu- Paloda- Vasile Pârvan-Grãdinã- Epureanu. Vor fi reparate trotuarele pe Republicii, se vor face piste pentru biciclete, parcãri etc. Este un proiect de 12 milioane de euro si va schimba din temelii infrastructura Bârladului. Pânã pe 2 martie, asteptãm ofertele pentru executia proiectului!”, a precizat primarul Boros.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ