spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Bârladul duce mai departe stafeta astronomiei: rezultate remarcabile la Olimpiada Nationalã de Astronomie si Astrofizicã!

- Advertisement -

REUSITE ASTRONOMICE… O medalie de bronz si douã mentiuni de onoare au obtinut elevii din judetul Vaslui la Olimpiada Nationalã de Astronomie si Astrofizicã, de anul acesta. Cei sase componenti ai lotului judetean sunt toti bârladeni, elevi ai Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad.

În perioada 7-11 iunie 2023, s-a desfãsurat, în judetul Prahova, etapa nationalã a Olimpiadei de Astronomie si Astrofizicã (ONAA), ajunsã la editia a XX-a. Lotul judetului Vaslui a fost format din sase elevi, dintre care cinci elevi la categoria seniori 1 (S1) si un elev la categoria juniori 1 (J1). La categoria S1 au participat elevii: Chiriac Stefan, clasa a X-a, Dumitriu Beatrice-Andreea, Nãstase Stefan, Stoica Ana, clasa a IX-a, toti elevi ai Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad si Cazacu Ana, clasa a X-a, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Acestia sunt pregãtiti în cadrul Centrului Judetean de Excelentã, de echipa formatã din profesorii Ecaterina Anghelutã, Cãtãlin Anghelutã de la Colegiul Codreanu si muzeograful Ciprian Vîntdevarã de la Muzeul Pârvan din Bârlad.

La categoria J1 a participat elevul Silvestru Cristian din clasa a VI-a de la Colegiul Codreanu, pregãtit în cadrul Asociatiei Astronomice Sirius de cãtre profesorul Ioan Adam.

Etapa din acest an a olimpiadei a adus câteva noutãti: organizarea etapei nationale la categoria J1, organizarea unei probe practice – proba observationalã de zi, în care elevii au trebuit sã demonstreze competente de utilizare a telescopului, introducerea probei de analizã de date ca probã obligatorie pentru toti participantii, cu exceptia celor de la J1, astfel cã punctajul alocat acesteia a fost luat în calcul la punctajul final.

Bronz si mentiuni de onoare pentru elevii participanti la ONAA

Elevii lotului vasluian au obtinut medalie de bronz pentru Silvestru Cristian, la categoria J1 si douã mentiuni de onoare pentru elevii Chiriac Stefan si Dumitriu Beatrice-Andreea, la categoria S1. La finalul ONAA, elevii au mers într-o excusie organizatã la Salina Slãnic Prahova, unde au vizionat un spectacol de planetariu. De asemenea, au vizitat Casa memorialã „Nicolae Iorga”, Muzeul de etnografie si artã religioasã, precum si Muzeul Natura Vãii Teleajenului, unde au avut ocazia sã cunoascã elemente de florã si faunã specifice zonei.

Impresii ale elevilor participanti la ONAA

Câstigãtorul medaliei de bronz, Silvestru Cristian, considerã aceastã exeperientã de neuitat si recomandã elevilor participarea la olimpiadele nationale! „Am venit la ONAA necunoscând pe nimeni, nici macãr colegii de camerã. Nu o cunosteam foarte bine nici pe doamna profesoarã care era însotitoare. Pe drum am început sã ne cunoastem mai bine, facând cunostintã cu colegii care erau mai mari decât mine. Ajunsi la Vãlenii de Munte si fiind cazati la hotelul Afrodita, mi-am fãcut o impresie foarte bunã despre organizarea olimpiadei. Pe parcursul acestor zile m-am cunoscut mai bine cu colegii de camerã, având diverse subiecte de discutie. Per total, aceastã experientã este unicã, mai ales pentru cã eu sunt la prima olimpiadã nationalã. Recomand participarea la o etapã nationalã oricui, pentru cã este o experientã de neuitat.”

Dumitriu Beatrice-Andreea (mentiune de onoare – S1), dupã participarea la olimpiadã, se simte si mai motivatã sã descopere tainele astronomiei si considerã cã astronomia ar fi incompletã fãrã matematicã si fizicã!

Pentru mine, ONAA a fost o experientã cu adevãrat ineditã. Desi am participat la olimpiadã si anul precedent, acest lucru nu a fãcut olimpiada de anul acesta mai putin entuziasmantã, deoarece am avut ocazia sã cunosc persoane pasionate de astronomie si sã vizitez obiective turistice de mare importantã în România. Probele de anul acesta au fost numeroase, însã interesante, chiar distractive în cazul probei pe telescop. Vãzându-mi progresul fatã de anul trecut si fiind inspiratã de oamenii cunoscuti la olimpiadã, am devenit si mai motivatã sã acumulez cât mai multe informatii despre astronomie, cât si despre matematicã si fizicã, fãrã de care astronomia ar fi o stiintã incompletã.”

Chiriac Stefan (mențiune de onoare – S1) este recunoscãtor pentru evolutia sa în domeniul astronomiei.

„Participarea repetatã la ONAA mi-a oferit o experientã extraordinarã si ocazia de a-mi dezvolta pasiunea pentru acest domeniu fascinant. Pe parcursul celor patru ani, am observat o evolutie semnificativã în cunostintele si abilitãtile mele. Proba practicã cu telescopul din acest an a adus o noutate interesantã, iar întâlnirea cu alti pasionati de astronomie a fost un moment unic si minunat.”

Stoica Ana (participant – S1) mãrturiseste cã proba de telescop a fost preferata ei, desi a fost o noutate pentru participanti.

„ONAA a fost o experientã frumoasã si de neuitat. Probele au fost mai diverse decât cele de la judeteanã, unde am avut mai putine exercitii si douã probe. Proba de telescop a fost o noutate pentru toatã lumea si nu stiam cum o sã decurgã, dar a fost preferata mea si o sã fiu mai pregatitã la anul. Cel mai mult mi-a plãcut cã am cunoscut oameni noi din toata tara pasionati de același subiect, cu care încã pot tine legãtura.”

Cazacu Ana (participant – S1) considerã cã dupã prima participare la etapa nationalã, este motivatã sã învete si sã citeascã mai mult!

„Desi este prima ONAA la care particip, îmi pot da seama cã a fost una dintre cele mai interesante. În timpul ei s-au legat multe prietenii, iar cunoasterea persoanelor cu alte cunostinte ne motiveazã sã învãtãm mai mult, sã citim mai mult. Înaintea probelor, încercam sã ne ajutãm între noi cu repetarea formulelor si a metodelor de rezolvare, chiar dacã nu ne cunosteam bine. Conditiile oferite au fost foarte bune si ne-au asigurat tuturor confortul pe perioada ONAA.”

Bârladul este deschizãtor de drumuri când vine vorba de astronomie!

Ioan Adam, considerat creatorul Olimpiadei de Astronomie!

Ioan Adam, profesor de fizicã din Bârlad, este cel datoritã cãruia în România se organizeazã din 2001 olimpiada de astronomie, materie care nu se predã în scoli.

Vlad Mãrgãrint, olimpic international si astrofizician renumit!

Codrenistul Vlad Mãrgãrint, prin performantele obtinute la Olimpiadele Internationale de Astronomie, este considerat unul din cei mai buni astrofizicieni ai lumii, care a reusit sã ducã faima României pe trei continente!

Ciprian Vântdevarã a pus Bârladul pe harta internationalã a descoperirilor astronomice!

În anul 2015, Ciprian Vîntdevarã a descoperit o novã rosie luminoasã (a saptea alãturi de celelalte sase identificate de astronomi din lume). Ea se numeste MM101 OT2015-1 (din galaxia Messier, tranzient optic).

Din ianuarie 2020, o stea dintre cele peste 400 de miliarde de stele ale universului cunoscut poartã numele orasului Bârlad. Tot Ciprian Vîntdevarã este cel care a descoperit steaua, a nãsit-o si s-a ocupat de înregistrarea ei la Asociatia Americanã pentru Observarea Stelelor Variabile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Pai atunci cand pici cu masina in gropile din oras, ce altceva iti ramane de facut decat sa te uiti la stele? 🙂
    Glumeam, desi… e adevarat.
    Felicitari!!

  2. Felicitări maxime acestei instituții cu o activitate atât de meritoreie intr-un domeniu care se studia pe vremuri la liceu. Astronomia, muzica, desenul și caligrafia (la clasele mici) au fost obiecte de studii care trezeau in copii talente innăecute+

    +

    Felicitări pentru activitatea acestei instituții de cultură care readuce in educația tinerei generații un obiect de studiu izgonit din invățământ cu mulți ani in urmă. Astronomia, alături de desen, muzică și caligrafie, n-ar trebui să lipsească din educația tinerei generații. Lăsate la locul lor in proigrama școlară, aceste obiecte de studiu ar descoperi și cultiva talentele și aptitudinile absolut necesare unei educatii normale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.