Bârladul în pericol de lock down! Incidența cazurilor de Covid a ajuns la 4,2!

ALERTĂ… La Bârlad, pe ultimele 14 zile s-au numărat 296 de cazuri de îmbolnăviri de Covid 19, după ce s-au dat la o parte persoanele pozitive din focarele instituționalizate (în cazul Bârladului – Primăria). Acest lucru înseamnă că orașul a depășit ultima incidență (3,99) ajungând la 4,2, o cifră record la nivel național. La Vaslui, numărul de bolnavi pe 14 zile a scăzut, cât și la Huși, asta însemnând că doar Bârladul rămâne pe trendul de creștere, ceea ce poate duce la lock down (carantinare). Din informațiile pe care reporterii de la Vremea Nouă le-au obținut de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se pare că sursele infectărilor sunt piețele agroalimentare (cea din centrul orașului și cea din nord – cunoscută ca Piața Mică), precum și supermarketuirile unde oamenii se încăpățânează să nu respecte purtatul măștilor corect (unii țin masca doar pe gură) și nici distanțarea fizică, stând la rând claie peste grămadă, în ciuda rugăminților personalului angajat care le atrag deseori atenția să le respecte!

Școlile încă nu se închid!

În ciuda pericolului de a intra în carantină între orașul Bârlad, conducerea ISJ Vaslui nu condideră necesar ca școlile să intre în scenariul roșu, adică să se treacă la predarea online!

„Nu se intră online, deoarece nu avem mulți copii infectați cu noul coronavirus. Conform hotărârii aflată pe site-ul ISJ Vaslui, este obligatorie purtarea măștii în interior și exterior, atât în Bârlad cât și la Huși. Noi nu o să închidem deocamdată școlile. Copiii pot veni la școală și să respecte regulile impuse, fiind supravegheați de cadrele didactice”, a precizat Loredana Roman, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Ce este incidența cazurilor de Covid 19?

„Având în vedere întrebările primite din partea dumnevoastră și în urma solicitării Grupului de Comunicare Strategică de clarificare a modului de calcul al indicelui de incidență la 14 zile, au rezultat următoarele: Cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13.00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării. Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcțiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic. Astfel, incidența de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcție de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, și nu în funcție de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare și apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta. Evidența cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicația informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare și, ulterior, constatate rezultatele pozitive”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ