Bârladul si Husul, aproape de carantinare, autoritãtile iau primele mãsuri

CRESTERE… Numãrul de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 se mentine ridicat în judetul Vaslui, miercuri fiind raportate 84 de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestãrii pacientilor care erau deja pozitivi, 16 persoane au fost reconfirmate pozitiv, din 553 de persoane la nivel national. La aceastã datã, în judetul Vaslui sunt aproape 900 cazuri de infectie Covid -19, în evolutie si o incidentã cumulatã a cazurilor de infectare, în urban, de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare este în municipiul Husi, unde avem 2,63 de infectãri la mia de locuitori. Bârladul tine aproape, cu 2,49 infectãri la mia de locuitori. Municipiul Vaslui, cu o populatie fictivã de 130.000 de persoane, are o incidentã de “doar” 1,66 cazuri la mia de locuitori. Dacã trendul se mentine în continuare crescãtor, nu e exclus ca într-un viitor nu foarte îndepãrtat sã avem primele orase carantinate în judet. Deocamdatã, autoritãile judetene au adoptat mãsurile luate la nivel national, suspendând, pânã în data de 22 octombrie, mai multe activitãti ale agentilor economici. Si institutiile publice si private vor trebui sã se adapteze noii situatii, organizându-si programul de lucru în regim de muncã la domiciliu/telemuncã, iar acolo unde nu se poate, sã fie decalat programul.

Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a înstiintat, miercuri, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã cã în ultimele 14 zile, incidenta de infectare în municipiile Vaslui, Bârlad si Husi a fost de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care s-a propus luarea mai multor mãsuri de prevenire a rãspândirii virusului. “Directia de Sãnãtate Publicã a adus la cunostinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui faptul cã rata de îmbolnãvire cu virusul SARS-CoV-2 în municipiile Vaslui, Bârlad si Husi din judetul Vaslui, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5 ‰ de locuitori, astãzi 07 octombrie 2020, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui întrunit în sedintã extraordinarã a adoptat Hotãrârea nr. 32 prin care, începând cu data de 07.10.2020, ora 00:00, se prelungeste mãsura privind obligativitatea purtãrii mãstii de protectie, astfel încât nasul si gura sã fie acoperite, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spatiile publice deschise de pe teritoriul judetului Vaslui, în grupuri de mai mult de 3 persoane care nu sunt membri ai aceleiasi familii, spatii cum ar fi: pietele agro-alimentare, târgurile, zonele de asteptare (statii de autobuz, peroane etc), zonele în care se desfãsoarã serbãri publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toatã perioada de functionare a acestor activitãti. Administratorii/proprietarii spatiilor publice deschise afiseazã la loc vizibil informatii privind obligativitatea purtãrii mãstii de protectie. Începând cu data de 7 octombrie 2020, se instituie obligativitatea purtãrii mãstii de protectie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani si care stationeazã în spatiul public deschis, pe o razã de 20 m în jurul cãilor de acces ale unitãtilor de învãtãmânt din judetul Vaslui, precum si în perimetrul acestora.

Motivat de faptul cã în perioada 23.09.2020-06.10.2020 rata incidentei cumulative a COVID-19 la 1000 de locuitori pentru municipiul Vaslui este de 1,66, pentru municipiul Bârlad este de 2,49 si pentru municipiul Husi este de 2,63, în perioada 08 – 22.10.2020 se închide la nivelul municipiilor Vaslui, Bârlad si Husi din judetul Vaslui:

  1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfãsoarã activitãti de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bãuturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, în interiorul clãdirilor;
  2. activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitãti.
  3. în situatia în care se aflã operatorii economici prevãzuti la pct. 1 si 2 se permite prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bãuturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consumã în spatiile respective.
  4. activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitãti de cazare din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi, judetul Vaslui este permisã doar pentru clientii cazati în hotel.

Toate instituțiile publice si private, precum si operatorii economici care îsi desfãsoarã activitatea în municipiile Vaslui, Bârlad si Husi, au obligatia analizãrii modului de desfãsurare a activitãtii în vederea organizãrii programului de lucru în regim de muncã la domiciliu/telemuncã, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandã decalarea programului de lucru” se aratã în comunicatul de presã remis miercuri de Institutia Prefectului Vaslui.

Situatia COVID-19 la zi din România

Grupul de Comunicare Strategicã a prezentat ieri cele mai recente date privind pandemia de coronavirus din România, iar cifrele oficiale indicã aproape 3.000 de noi cazuri depistate în ultimele 24 de ore. Pânã miercuri, 7 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 111.564 de pacienti au fost declarati vindecati. În urma testelor efectuate la nivel national, fatã de ultima raportare, au fost înregistrate 2.958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Pânã ieri, 5.203 persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.10.2020 (10:00) – 07.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bãrbati si 30 femei), ale unor pacienti infectați cu noul coronavirus, internati în spitalele din Alba, Arad, Bacãu, Bihor, Botosani, Brãila, Cãlãrasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dâmbovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov si Bucuresti. Dintre aceste persoane, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstã 10-19 de ani, douã decese la categoria 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 18 decese au fost înregistrate la categoria de vârstã 60-69 ani, 30 de decese la categoria de vârstã 70-79 ani si 23 decese la categoria de peste 80 de ani. 79 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditãti, iar pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditãti pânã în prezent. În unitãtile sanitare de profil, numãrul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.303. Dintre acestea, 612 sunt internate la ATI.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ