spot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-mai-2024

Bârladul va avea, din nou, propria pinacotecã

- Advertisement -
DECIZIE…S-a luat decizia reînfiintãrii pinacotecii deoarece inventarul public al municipiului Bârlad se îmbogãteste permanent cu noi achizitii si donatii de obiecte de artã (picturi, sculpturi, cãrti cu valoare de patrimoniu, lucrãri de graficã, piese de cartofielie, medalisticã).

PROPUNERE… Municipiul Bârlad va avea propria pinacotecã, un act de curaj cultural pe care nu foarte multe municipii din tarã si-l asumã. Decizia privind înfiintarea acestei pinacoteci va fi luatã joi, de consilierii locali, în cadrul sedintei ordinare.

S-a luat decizia reînfiintãrii pinacotecii deoarece inventarul public al municipiului Bârlad se îmbogãteste permanent cu noi achizitii si donatii de obiecte de artã (picturi, sculpturi, cãrti cu valoare de patrimoniu, lucrãri de graficã, piese de cartofielie, medalisticã). Toate acestea vor fi expuse publicului larg în cadrul unor expozitii permanente. Un alt motiv care a cântãrit în luarea acestei decizii îl reprezintã si faptul cã în perioada 1914-1950, la Casa Nationalã (astãzi Biblioteca Municipalã) a functionat o pinacotecã, iar dorinta filantropului Stroe S. Belloescu (prin actul de donatie din 28 noiembrie 1909) a fost ca în imobilul Casa Nationalã sã functioneze ” o bibliotecã, un muzeu si o pinacotecã”. Noua entitate ar urma sã asigure si un spatiu cu rol de depozit, dotat corespunzãtor, astfel încât sã fie asigurat un climat optim pentru pãstrarea si conservarea obiectelor de artã. Pentru cei mai putin familiarizati cu acest termen, pinacoteca reprezintã o colectie mare de tablouri si de obiecte de artã. Prin extensie, aceeasi denumire o poartã si clãdirea unde se pãstreazã si se expune o astfel de colectie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.