0.9 C
Vaslui
04-dec.-2022

Bârladul va avea drapel propriu! Bârlădenii sunt invitați să facă sugestii!

- Advertisement -

DEZBATERE… Bârlădenii care vor să contribuie la aspectul final al viitorului drapel heraldic al orașului mai au la dispoziție câteva zile, până pe 22 ianuarie, timp în care pot trimite sugestii legate de culori, dimensiunea stemei sau alte elemente. Varianta finală va fi aprobată  prin hotărâre de Consiliu Local, în luna ianuarie, după care va fi avizată de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române și, în final, va fi adoptată o hotărâre de Guvern.

În vederea aprobării Drapelului Heraldic al Municipiului Bârlad, în conformitate cu Legea 141/11.06.2015, Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, a supus dezbaterii publice proiectul de față, încă de pe 22 decembrie 2020. Eventualele sugestii ale cetățenilor pot fi transmise în format electronic, pe adresa de e-mail primar@primariabarlad.ro, sau în scris pe adresa Primăria Municipiului Bârlad, strada 1 Decembrie nr. 21.

„Varianta de drapel, propusă dezbaterii, conține toate elementele și dimensiunile cerute de lege. Pe ambele părți, drapelul – în culorile albastru și auriu – are imprimată stema Municipiului Bârlad, aprobată prin Hotărârea de Guvern 1972/2004, și anul 1401, reprezentând prima atestarea documentară a localității. Drapelul este mărginit de franjuri aurii. Mai multe informații pot fi obținute la numărul de telefon 0729.777.846. Menționăm că perioada dezbaterii publice este de 30 de zile de la data publicării prezentului anunț. După această perioadă urmează a fi adoptată o hotărâre de consiliu local, care va fi înaintată la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru avizare de către Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române. După avizare, va fi promovat un proiect de hotărâre de Guvern în vederea aprobării Drapelului Heraldic al Municipiului Bârlad.”, menționează Constantin Nițuc, șeful Biroului de Relații Publice, învățămânmt, cultură, culte și sport din cadrul Primăriei Bârlad.

Profesorul de istorie bârlădean, Marcel Proca, a făcut și câteva precizări, față de Stema Bârului.

„Menționat într-un act de donație în 1401 și atestat documentar în 1408, printr-un document emis în Cancelaria lui Alexandru cel Bun, orașul Bârlad a fost, în evul mediu, un important târg comercial și centru agricol. Aici și-a avut scaunul vornicul țării de Jos (respectiv Bârladul era capitala uneia din cele două diviziuni istorice). Raportat la celelalte orașe din Moldova, Bârladul este unul din cele mai vechi și rolul său odinioară era mult mai important decât astăzi. Stema are următoarea formă: în scut albastru, o roată de moară, de aur, însoțită de trei pești, de argint, cu capul în jos, puși 2; 1. Scutul este timbrat de o coroană murală, de argint, formată din cinci turnuri. Este vechea stemă heraldizată. Simbolizează atât bogăția piscicolă a regiunii, cât și cărăușia cu pește, practicată de la Dunăre spre nordul țării, activitate pe care locuitorii acestui oraș o efectuau încă din timpul lui Ștefan cel Mare. Actualmente, pe raza orașului Bârlad, pot fi observate două vechi steme, una pe frontonul clădirii fostei Școli nr. 2 și alta pe partea laterală a Podului Roșu.”, a precizat prof. Marcel Proca.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.