spot_imgspot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
03-dec.-2023

Băsescu a retrimis în Parlament legile votate greşit: În contextul economic actual nu sunt oportune

- Advertisement -
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, marţi, Parlamentului legile privind scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. În cele două cererei de reexaminare, şeful statului susţine că legile nu trebuie aplicate ţinând cont de contextul economic actual. Opoziţia a criticat decizia preşedintelui.

„Considerăm că, în contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a T.V.A. pentru produsele menţionate în lege ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi, implicit, la majorarea deficitului bugetar şi la imposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, de 6.8% pentru anul 2010, respectiv de 4.4% pentru anul 2011”, se arată în prima cerere de reexaminare transmisă de Traian Băsescu preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

„Concomitent cu efectele economice negative precizate mai sus, ţinând cont şi de recenta majorare a T.V.A. la 24%, o nouă modificare a valorii T.V.A. va duce la lipsa de predictibilitate fiscală şi legislativă, creşterea costului administrării sistemelor operatorilor economici, ceea ce conduce mai departe, în mod direct, la scăderea încrederii investitorilor şi la scăderea rating-ului de ţară, alături de pierderea credibilităţii în faţa organismelor internaţionale în faţa cărora ne-am asumat angajamente economice”, se mai arată în solicitare.

Citeşte aici cererea de rexaminare a Legii privind scăderea TVA

În privinţa neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei, şeful statului susţine că această măsură nu este oportună şi că nici Guvernul nu susţine promulgarea legii.

„În contextul economic actual, majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportună şi nici recomandată, ducând la scăderi şi dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare şi generând majorarea deficitului bugetar. Menţionăm că nici Guvernul României şi nici Ministerul Finanţelor Publice, autorităţile care trebuie să asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice şi menţinerea deficitului bugetar în limitele asumate, nu susţin promulgarea legii”, se arată în solicitare.

Citeşte aici cererea de rexaminare a Legii privind neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă susţinută după consultările de la Palatul Cotroceni, că va retrimite cele două legi în Parlament „pentru reexeaminare şi pentru punere în concordanţă cu angajamentele internaţionale ale României”.

antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.