spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Băsescu: „guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european”

- Advertisement -

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, miercuri, la TVR1, repatrierile romilor români din Franţa, apreciind că „guvernul francez acţionează în afara condiţiilor unui stat european” şi că măsurile adoptate sunt „abuzive”.

„Nu le dau dreptate guvernanţilor francezi în poziţia pe care o au”, a spus preşedintele, care a adăugat că vizita la Bucureşti a miniştrilor Pierre Lellouche şi Eric Besson, ce are loc astăzi, „nu va rezolva nimic”, dacă aceştia „vor veni să dea lecţii”. Şeful statului a subliniat totodată că efortul major este „să nu periclităm parteneriatul strategic cu Franţa”, „un document major, care pe alte paliere funcţionează”.

În vreme ce a criticat repatrierile, Băsescu a subliniat că România nu poate pasa responsabilitatea numai la francezi. Avem şi noi o responsabilitate, dar „cea mai mare responsabilitate este chiar la romi”, a spus preşedintele. „Hai să le spunem ţigani, ca să nu ne confundăm unii cu alţii”, a adăugat el. „Eu nu sunt adeptul populismului, să zic vai, Doamne, sunt expulzaţi! Primul care este responsabil de soarta lui este cetăţeanul”, a spus şeful statului.

Băsescu a explicat că romii au locuri rezervate la şcoală şi că nimeni nu îi opreşte ca în loc să trimită copiii la cerşit, să îi trimită la şcoală.

Preşedintele a atras totodată atenţia asupra diferenţei dintre „integrarea” romilor şi „asimilarea” acestora, „un lucru care nu este deloc european”. El a subliniat că deplasarea dintr-un loc în altul este o parte a culturii romilor nomazi şi că România, împreună cu partenerii din UE, trebuie să găsească nişte formule pentru a nu-i obliga să stea într-un loc.

Băsescu a mai spus că strategia franceză, care prevede acordarea unui ajutor de 300 de euro fiecărui adult care acceptă repatrierea, nu funcţionează.

„Înainte erau mai darnici, le-au cumparat oi. Veneau aici ţiganii şi râdeau că ei n-au crescut în viaţa lor, le vindeau a doua zi”, a spus şeful statului.

Franţa a insistat în mai multe rânduri că este hotărâtă să menţină politica de securitate, care presupune demolarea taberelor ilegale de romi şi reptrierea acestora, în ciuda criticilor venite din partea României, a ONU, a parlamentarilor europeni şi a Bisericii Catolice.

Ministrul Imigraţiei, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, vin, mâine, la Bucureşti pentru întâlniri cu premierul Emil Boc, ministrul de interne, Vasile Blaga, şi cu cel de externe, Teodor Baconschi.

Lellouche a declarat repetat că România este responsabilă pentru cetăţenii săi şi este vinovată pentru că nu a cheltuit bani, din fondurile europene, puşi la dispoziţie pentru integrarea romilor.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.