Bãtãlia pentru scaunele de viceprimari: ingineri, economisti si învãtãtori în cursã!

SE FAC CÃRTILE ÎN CL VASLUI

OPTIUNI ….Alegerile locale de duminicã, 27 septembrie, au adus modificarea componentei Consiliului Local (CL) al municipiului Vaslui pentru urmãtorul mandat. Astfel, dacã în ultimii patru ani aveau reprezentare în CL Vaslui doar douã partide, PSD si PNL, cu o majoritate amplã pentru social democrati, de 17 la 4, scrutinul strâns de duminicã a adus reprezentanti din patru partide în legislativul local de la Vaslui. În urma numãrãrii voturilor, PSD si-a adjudecat 10 mandate de consilier, PNL opt mandate, USR-PLUS- patru mandate si ALDE un mandat. Prin urmare, majoritatea nu poate fi asiguratã decât în urma unor aliante între partide, iar PNL si USR-PLUS par sã fi bãtut deja palma. Cum cele douã partide de dreapta vor avea majoritatea, e firesc ca tot ele sã vinã cu propunerile pentru cele douã posturi de viceprimari rãmase libere. La Partidul National Liberal propunerile sunt Tudor Polak, fostul candidat al PNL la functia de primar, economistul Miticã Jora si inginerul silvic Lucian Braniste, dar în acelasi timp si inginerul Valentin Dragomir este o variantã de luat în calcul. De partea cealaltã, la USR-PLUS, tratativele se poartã între economistul Dragos Andrei Chirica, candidatul cu care alianta a deschis lista la Consiliul Local si învãtãtorul Cãtãlin Mândru de la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din oras.

În cursa pentru ocuparea functiilor de consilieri locali la Vaslui s-au înscris sapte formatiuni politice, care au obtinut urmãtoarele rezultate: PSD – 38,85% (7.117 voturi), PNL – 29,93% (5.482 voturi), USR PLUS – 12,94% (2.371 voturi), ALDE – 5,25% (963 voturi), Pro România – 4,83% (885 voturi), PMP – 4,11% (754 voturi) si Partidul Verde (4,05%) (743 voturi). Doar primele patru dintre acestea, cele care au depãsit pragul de 5% din voturi, vor avea reprezentare în CL Vaslui, astfel: 10 consilieri locali pentru PSD, 8 – PNL, 4 – USR, 1 – ALDE. Cum pentru votarea proiectelor în consiliul local este nevoie de o majoritate simplã de 12 voturi din cele 23 (16 voturi pentru majoritatea calificatã, în cazul proiectelor care privesc patrimoniul), va fi nevoie de aliante între formatiunile politice, în primul rând pentru alegerea dintre consilierii locali a noilor viceprimari ai municipiului.

Suflu nou în conducerea primãriei

Cum PNL si USR-PLUS au anuntat deja cã vor forma o aliantã pentru a avea majoritate în CL, tot aceste formatiuni politice vor veni si cu propunerile pentru viceprimari. Ambele partide au oameni foarte pregãtiti, care s-au remarcat la locul de muncã sau datoritã studiile absolvite. La USR-PLUS, în pole position pentru functia de primar sunt douã persoane. Dragos Andrei Chirica si Cãtãlin Mândru. Primul este licentiat în stiinte economice, în urma absolvirii Facultãtii de Economie si Administrarea Afacerilor, din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. În momentul actual, candidatul cu care USR-PLUS a deschis lista de consilieri locali urmeazã programul de master al Centrului de Studii Europene, specializarea Dezvoltare Regionalã. Cãtãlin Mândru este absolvent al Scolii Normale “Al. Vlahutã” din Bârlad, promotia 1995, licentiat în Pedagogie, iar în prezent este învãtãtor la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Vaslui. Printre obiectivele cu care cei doi candidati USR-PLUS s-au prezentat în fata electoratului vasluian se numãrã înfiintarea unui registru electronic pentru urmãrirea în timp real a stadiului solicitãrilor înregistrate la Primãria Vaslui; Implementarea bugetului participativ si a unei platforme digitale de transparentã bugetarã localã; înfiintarea statiilor de încãrcare pentru autoturismele electrice precum si amenajarea curtilor scolilor pentru practicarea sportului de masã si deschiderea lor cãtre publicul larg. La Partidul National Liberal sunt mai multe variante pentru functia de viceprimar, însã favoritii sunt Miticã Jora, de profesie economist, care a candidat la Consiliul Local Vaslui cu gândul de a întãri relatia de încredere reciprocã între primãrie, cetãteni si entitãtile economice, si Lucian Braniste, inginer silvic de profesie, cu suficientã experientã pentru a aduce îmbunãtãtiri în modul de administrare a primãriei. Pe lista PNL se mai aflã alte douã nume, Tudor Polak, fostul candidat al partidului la functia de primar, si Valentin Dragomir, inginer cu o activitate de opt ani în administratia localã. Indiferent cine vor fi alesii, numirea lor ca viceprimari este un lucru benefic în primul rând pentru democratie, deoarece în ultimii ani, având majoritate absolutã în CL, social-democratii n-au întâlnit nicio piedicã în cheltuirea banului public dupã bunul lor plac.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ