33.1 C
Vaslui
02-iul.-2022

Batalie politica pe bugetul Consiliului Judetean

BANI… O propunere lansatã în comisia buget-finante a Camerei Deputatilor stârneste discutii aprinse în teritoriu. Concret, parlamentarii au propus ca în legea bugetului de stat pe 2010 sã fie trecutã si propunerea ca procentul aflat la dispozitia Consiliilor Judetene sã fie majorat de la 20% la 30%, iar adoptarea bugetului judetean sã se facã cu douã treimi din voturi. În timp ce deputatul PD-L, Dan Marian, sustine cã propunerea are toate sansele sã treacã si de plenul Parlamentului, vicepresedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu spune ironic: “De ce cu douã treimi? Sã se ia decizii cu totalitatea voturilor, iar cei care sunt împotrivã sã fie amendati si dati afarã din Consiliul Judetean!“.

Dan Marian sustine cã propunerea ar conduce la o împãrtire mai bunã a fondurilor, în teritoriu, în conditiile în care simpla majoritate nu va mai putea împãrti bugetul pe criterii politice. La Vaslui, propunerea de douã treimi din numãrul consilierilor în functie ar conduce la situatii cel putin interesante. Din cei 33 de consilieri judeteni, 20 sunt PSD si PRM, care asigurã trecerea tuturor proiectelor cu majoritate simplã. Dacã se va ajunge la douã treimi din numãrul consilierilor, banii cãtre primãrii ar trebui împãrtiti si cu acordul celor 13 consilieri PNL si PD-L din Consiliul Judetean (sapte liberali si sase democrat-liberali). Asta ar elimina scandalurile care apar an de an, când majoritatea PSD-PRM din primãriile vasluiene primeste “partea leului“ din bugetul judetean. Pânã acum, 20% din sumã era repartizatã prin hotãrâre a Consiliului Judetean, în timp ce 80% era împãrtitã de Directia de Finante, pe baza unor formule de calcul. Conform noii propuneri parlamentare, Directia Generalã a Finan­telor Publice va împãrti, pe baza unor formule bine stabilite, doar 70% din buget, în timp ce presedintii de Consilii judetene vor avea la îndemânã 30% din fonduri. “De acum, cei din con­ducerea Consiliului Judetean vor trebui sã negocieze si cu celelalte partide, la împãrtirea banilor. La Vaslui, majoritatea PSD-PRM nu va mai fi de ajuns pentru a împãrti sumele primite de la bugetul centralizat, vor trebui întrebati si colegii din PNL si PD-L, ceea ce ar fi un mare pas înainte“, a spus deputatul Marian.

Dumitru Buzatu: “Este o aberatie! Nu se va aproba asa ceva!“

Având în vedere cã numãrul actual al consilierilor judeteni este de 33, douã treimi necesare pentru aprobarea bugetului pe 2010 ar însemna 22 de consilieri. Asta înseamnã cã, fie vor negocia cu consilierii de la PD-L si PNL, fie vor încerca sã “corupã“ consilierii din “opozitie“. “Nu cred cã vor obtine votul celor de la PD-L sau PNL, în afara altor negocieri, pentru cã acestia stiu cã li se poate retrage sprijinul politic“, spune Dan Marian. Însã, cum liderul judetean al PSD, Dumitru Buzatu, a anuntat cã va face aliante cu PNL, în plan local, într-o conferintã dinaintea turului II al alegerilor prezidentiale, este de asteptat ca voturile necesare sã vinã de la liberali. Chiar si asa, Buzatu nu crede cã se va schimba ceva în legislatia actualã. “Astea-s aberatii! Nu se aprobã nimic! Legea bugetului de stat este lege ordinarã, iar majoritatea calificatã decide. Eu cred cã aceastã propunere nu are nicio sansã sã treacã, dar ar fi bine sã se dea o lege ca hotãrârile sã se ia cu totalitatea voturilor! Sã nu se mai ia cu majoritate, ci în totalitatem, iar cei care nu sunt de acord sã fie amendati si dati afarã din Consiliul Judetean“, spune, ironic, Dumitru Buzatu.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here