27.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Batranii se revolta!

AGITATIE… Pensionarii sunt revoltati de mãsura Guvernului ca vârstnicii cu venituri de peste 740 de lei sã plãteascã si ei contributii la asigurãrile de sãnãtate. Pensionarii au hotãrât sã cearã Parlamentului sã nu aprobe ordonanta Executivului, prin strângerea de semnãturi!

PETITIE…20 de mii de pensionari vasluieni vor achita în premierã, din ianuarie 2011, contributii la sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate. Este vorba despre acei vârstnici ale cãror venituri lunare sunt cuprinse între 740 si 1.000 de lei de lei si care la momentul de fatã sunt scutiti de corvoada contributiilor la sãnãtate. În baza unei ordonante de urgentã a guvernului, cei în cauzã vor achita contributii lunare reprezentând 5,5% din valoarea pensiilor, cu exceptia celor ale cãror venituri sunt cuprinse între 740 si 782 de lei – care vor achita contributii ceva mai mici, astfel încât pensiile sã nu le scadã sub 740 de lei. La rândul lor, pensionarii care au venituri lunare de peste 1.000 de lei vor fi taxati mai mult decât pânã acum pentru portia lunarã de sãnãtate. Dacã acestia plãtesc acum 5,5% contributii de sãnãtate doar pentru cota-parte din pensie care depãseste 1.000 de lei, din ianuarie 2011 contributia de 5,5% se va calcula la întregul venit lunar. Pensionarii vasluieni se plâng cã abia îsi duc zilele din pensiile pe care le primesc, iar diminuarea acestora i-ar împiedica sã îsi mai poatã cumpãra medicamente. “Pensionarii au muncit o viatã întreagã si au devenit tot mai sãraci si în continuare sacrificati. De câtiva ani, presedintele tãrii si guvernul induc opiniei publice ideea cã pensionarii cu pensiile lor reprezintã o cauzã a reducerii fondurilor necesare dezvoltãrii economiei. Pe acest temei, guvernul a decis ca punctul de pensie sã nu mai fie corelat cu salariul mediu brut pe econimie, pensiile sã fie înghetate în 2010 si 2011, pensionarii sã plãteascã serviciile medicale, iar recent a decis sã plãteascã din nou contributii de asigurãri de sãnãtate. Toate aceste mãsuri au dus si vor duce la scãderea dramaticã a puterii de cumpãrare a pensiei. Este timpul sã spunem guvernului: “Ajunge!” Noi, semnatarii acestei petitii cerem parlamentului sã nu aprobe Ordonanta de Urgentã a Guvernului, prin care a decis diminuarea pensiilor cu 5,5% începând din ianuarie 2011”, se aratã în petitia initiatã de pensionari.

Sãrãcie si tristete, “produsul” crizei

La nivelul judetului Vaslui a fost demaratã o campanie de strângere de semnãturi la cluburile pensionarilor din Bârlad, Husi, Vaslui fiind strânse peste 1800 de semnãturi pe care pensionarii le vor înainta Guvernului. “Vrem sã trimitem cât mai multe semnãturi. Nu este posibil sã plãtim un aparat de stat cu o grãmadã de oameni, iar ei prin reformã sã înteleagã doar tãieri de pensii, de indemnizatii, de au ajuns sã se rãzboiascã cu pensionarii si cu copii. Nu e nevoie sã plãtim asa multi oameni, când existã institutia demisiei. Rata de sãrãcie s-a accentuat în tarã, iar la Vaslui bãtrânii au ajuns sã fie muritori de foame. Am avut douã bãtrâne la ultimul miting si una zicea cã dacã l-ar vedea pe Bãsescu l-ar împusca, iar alta a spus cã l-ar scuipa în ochi. Vã dati seama câtã urã au prins acesti oameni dupã ce ni s-au impus aceste mãsuri de crizã?! Va fi foarte greu de la 1 ianuarie când se va scumpi gazul cu 3-5%, mai este si coplata la medic, plus cã în spitale trebuie sã-ti aduci de acasã medicamentele. Cine a iesit la pensie cu vechime integralã de muncã sI la limitã de vârstã ca statul sã-i achite tot ce-a contribuit ar trebui sã trãiascã pânã la 105 ani!”, ne-a declarat Alexandru Porumb, presedintele Comitetului Persoanelor Vârstnice Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here