1.9 C
Vaslui
28-mart.-2023

Bebelus mort în Ambulantã

- Advertisement -

PROBLEME … Bebelusul în vârstã de aproape douã luni, care a decedat în noaptea de 20 spre 21 martie, în Ambulantã, în drum spre un spital din Iasi, fusese nãscut prematur si avea probleme cardiace, care n-ar fi putut fi descoperite încã din timpul sarcinii, de vreme ce mama, spune medicul de familie din comunã, dr. Monica Niculitã, nu a anuntat cã este gravidã si nu a fost monitorizatã deloc pe perioada sarcinii.

Bebelusul s-a nãscut prematur, cu o greutate de 1600 grame si, dupã nastere, acesta a fost tinut internat la Iasi o lunã de zile. Sãptãmâna trecutã însã, copilul a ajuns la Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui, se pare, cu o pneumonie. A fost apoi externat chiar cu trei zile înainte de a ajunge, în toiul noptii de vineri spre sâmbãtã, la Spitalul Husi. Aici, medicul Rodica Trandafir, împreunã cu urgentista Ciubotari Alexandrina, au fãcut tot posibilul de a-l stabiliza pe micutul, adus într-o stare gravã, cu insuficientã respiratorie si cianotic. Au cerut apoi o Ambulantã care sã îl transporte de urgentã la Iasi, însã, la putin timp de la plecarea masinii spre spitalul iesean, copilul a decedat.

Mama a mai nãscut un copil prematur, cu o greutate de numai 900 grame, care însã s-a dezvoltat normal!

Medicul de familie de la Berezeni, dr. Monica Niculitã, sustine cã mama bãietelului, Petronela Vasilica Munteanu, în vârstã de 32 de ani, nu a fost luatã în evidentã cu aceastã sarcinã si femeia nu a fost deloc monitorizatã pe perioada cât a fost gravidã. “Nu am stiut cã a murit acest copil. Acum aud asa ceva. Pot sã vã spun cã nu am stiut nici de sarcina ei decât în ziua în care a venit la cabinet, spunând cã are probleme, iar eu imediat am solicitat Ambulanta, întrucât am intuit cã este vorba despre o nastere prematurã. Era într-o duminicã. Din pãcate, ea nu a anuntat pe nimeni cã e gravidã. Într-adevãr, ea locuieste în Rânceni, un sat mai îndepãrtat de centrul de comunã, dar putea sã dea un telefon, putea sã anunte asistenta comunitarã de faptul cã este însãrcinatã. Este foarte important ca orice gravidã sã solicite monitorizarea, pentru cã medicul îi recomandã analize, îi recomandã lucruri necesare într-o evolutie normalã a sarcinii. Îi recomandam o ecografie, unde se puteau constata din timp niste probleme de sãnãtate congenitale. Din pãcate, ea nu a spus absolut nimic. Dupã ce a stat o lunã de zile la Iasi cu copilul, mi-a adus câteva hârtii la cabinet. Nu mi-a spus cã cel mic a fost descoperit cu vreo afectiune a inimii. Apoi am mers la domiciliul ei, sã vãd cum se simte bebelusul, însã am aflat cã ea este cu el la spital, la Vaslui. Atât am stiut si acum aud cã cel mic a murit. Dar pe mine nimeni nu m-a anuntat de toate acestea”, a spus medicul de familie, Monica Niculitã. Petronela Munteanu, mama bebelusului decedat, mai are acasã trei bãieti, între care si unul în vârstã de 3 ani, nãscut si el tot prematur, despre care medicul de familie de la Berezeni spune cã s-a nãscut cu o greutate si mai micã decât fratele sãu. “Copilul care are acum 3 ani a fost nãscut prematur cu o greutate de numai 900 de grame, dar dacã a avut zile sã trãiascã, uitati cã este bine, sãnãtos, în ciuda greutãtii cu care a venit pe lume. Poate si pentru faptul cã a mai avut o nastere prematurã, mama ar fi trebuit sã fie cu atât mai interesatã sã tinã legãtura cu medicul de familie”, a spus dr. Monica Niculitã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.