spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
26-feb.-2024

Berceanu şi Videanu, preţul armistiţiului dintre Băsescu şi Boc

- Advertisement -

Cu tabăra „reformiştilor” condusă de Elena Udrea pe punctul de a declanşa războiul în PDL, Emil Boc a lărgit aseară lista remaniabililor.
Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu, Mihai Dumitru, Gabriel Sandu, Radu Berceanu şi Adriean Videanu au fost demişi din Guvern.

Mutare strategică ieri, în Colegiul Director, în frontul deschis de Emil Boc în PDL. Cu tabăra „reformistă” condusă de Elena Udrea în blockstarturi, premierul a cerut el primul reluarea discuţiei despre depunerea mandatului sau remanierea guvernului în condiţiile sale.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a plusat, punându-şi postul din guvern la dispoziţia lui Boc, în schimbul unui rol de jucător în partid.
SONDAJ
Considerati ca remanierea Guvernului Boc va fi una de bun augur pentru economia ţării?
Da Nu Nu ştiu / nu mă interesează
Rezultate

*

FOTO evz.ro

Colegiul director al PDL a decis remanierea

Acceptul şefului executivului nu a liniştit însă spiritele, apropiaţii Cotroceniului insistând că este nevoie de mai mult. În aceste condiţii, Emil Boc „i-a cedat” şi pe Radu Berceanu (Transporturi), dar şi pe protejatul lui, Gabriel Sandu (Comunicaţii).

Aceştia au fost adăugaţi astfel pe lista remaniabililor pe care Boc trecuse, încă de dimineaţă, numele lui Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă) şi Mihail Dumitru (Agricultură).

Schimbare cu premeditare

Mutarea gărzii vechi a fost făcută însă după ce un grup de parlamentari şi lideri locali s-au întâlnit, înaintea Colegiului Director, în biroul preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi i-au pus în vedere lui Emil Boc că o remaniere de faţadă nu va fi suficientă. Şi asta pentru că, tabăra apropiaţilor Cotroceniului nu abandonase, după eşecul de cu o seară înainte, planul forţării unei remanieri profunde.

De altfel, scenariul a decurs după cum greii PDL au prevăzut înaintea şedinţei decisive. Imediat după ce Boc a pus pe masă cele două variante -depunerea mandatului şi remanierea – şi cu Videanu autopropunându-se pentru „sacrificiu”, din partea reformiştilor, Raluca Turcan l-a întrebat pe premier care este formula schimbărilor pe care le vede în schema de la Palatul Victoria.

Pachetul de trei -Vlădescu, Şeitan şi Dumitru – a fost considerat drept „o sfidare”, moment în care pe listă au fost adăugaţi Berceanu şi Sandu.

Soluţia nu a pus capac nemulţumirilor din partid, pe lângă Elena Udrea, între cei mai vehemenţi în a cere depunerea madatului fiind Raluca Turcan şi Cezar Preda.

Cum lucrurile mergeau către o tranşare la vot a situaţiei, pentru a fi acoperite ambele variante, Boc a pus pe masă şi lista cu numele înlocuitorilor celor şase remaniabili: senatorul de Sibiu Ion Ariton (Economie), deputatul de Braşov Gheorghe Ialomiţianu(Finanţe), deputatul de Bistriţa Ioan-Nelu Botiş(Muncă), Valeriu Ta bără (Agricultură) de la Timiş, Valerian Vreme (Comunicaţii) de la Bacău şi senatorul Anca Boagiu (Transporturi).

După acest moment, Emil Boc a părăsit pentru scurt timp sala în care ostilităţile continuau, iar la întoarcere le-a spus PDL-iştilor că, în cazul în care se va opta pentru remaniere, are ok-ul preşedintelui Traian Băsescu pentru înlocuitori.

În cele din urmă, varianta remanierii a avut câştig de cauză, fiind cea pentru care au optat 40 dintre PDL-işti, în vreme ce 10 s-au abţinut, iar 9 şi-ar fi dorit depunerea mandatului guvernului în frunte cu Boc. Între aceştia din urmă Elena Udrea, Sulfina Barbu, Raluca Turcan şi Cezar Preda.

Boc a făcut elogiul trio-ului Videanu-Berceanu-Sandu

La finalul celor aproape cinci ore de discuţii, Emil Boc a anunţat public deciziile luate, mulţumindu-le remaniaţilor, ţinând , totodată, să facă precizarea că Videanu, Berceanu şi Sandu s-au sacrificat de bună voie pe altarul partidului.

„Fac menţiunea că în cazurile colegilor Videanu, Berceanu şi Sandu şi-au pus la dispoziţia partidului mandatul. Propunerile de remaniere sunt îndreptate pentru atingerea a două obiective: continuarea reformei iar în 2011 România să treacă pe creştere economică. M-am bazat pe expertiza candidaţilor pe care iam propus astăzi. Toţi vin din rândurile parlamentarilor deţinând funcţii în comisii”, a spus Boc.

RAPORTURI DE FORŢE

Garda veche şi-a impus miniştrii

Clarice Dinu

Aparent o victorie a aripii „reformiste”, remanierea lărgită nu a slăbit influenţa gărzii vechi a partidului, care şi-a impus oamenii în posturile abia eliberate.

În plus, unii dintre ei sunt şi personaje controversate. Cea mai mare problemă este Ion Ariton. Apropiat al lui Vasile Blaga şi a lui Adriean Videanu, el a fost implicat într-un scandal de delapidare în perioada în care era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu.

Mai mult, potrivit unor surse din PDL, Ariton a fost, şi în 2008, o variantă pentru ministerul Economiei, însă preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat-o, preferându-l pe Videanu.

Mingea e la Băsescu

Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) şi Ioan-Nelu Botiş (Muncă) vin şi ei din fiefurile patronate de PDL-işti cu state vechi. Primul este susţinut de organizaţia de Braşov, condusă de Gerge Scripcaru, iar cel de-al doilea de cea de Bistriţa, la şefia căreia este Ioan Oltean.

De altfel, acesta din urmă s-a opus variantei depunerii mandatului de către actualul cabinet. Nici Gabriel Sandu nu a ieşit în pierdere. El şi-a impus succesorul la Ministerul Comu nicaţiilor, deputatul de Bacău, Valerian Vreme.

Şi Valeriu Tabără, impus la Agricultură, este unul dintre cei care s-a opus plecării echipei de la Palatul Victoria, în frunte cu Emil Boc.

În aceste condiţii, unii dintre liderii PDL speră că nu va semna decretele de numire ale unora dintre miniştrii propuşi de Emil Boc…
evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.