15.2 C
Vaslui
30-sept.-2022

Berea cea de toate zilele!

- Advertisement -

Nici canicula nu le ia berea de la gurã

ALCOOL Nu le pasã de caniculã. Ei au „remediul” perfect. Si chiar dacã acesta i-ar putea ucide, râd mortii în nas. Din ce în ce mai multi vasluieni îsi încep sau îsi încheie ziua la crâsmã. „Nu e bine deloc!”, avertizeazã medicii, care spun cã, mai ales în aceste zile fierbinti, alcoolul combinat cu munca la câmp poate fi fatal.

Abia a trecut de ora 7.00 însã, în multe localitãti, crâsmele functioneazã la capacitate maximã. Bãrbatii, dar si femeile, se rãcoresc cu bere sau vin înainte sã înceapã o nouã zi de muncã, în agriculturã. Unii dintre ei sunt constienti cã asta i-ar putea ucide, însã merg pe ideea cã „mie nu mi se poate întâmpla!”. „Bem si noi o bere. Ne pregãtim pentru o nouã zi de muncã. E rãcoare acum, dimineata. E plãcut. S-au anuntat temperaturi mari astãzi (n.r. ieri), de peste 30 de grade, asa cã nu ne jucãm. Bem berica, ne rãcorim, plecãm la muncã. Disearã ne oprim tot aici, în drum spre casã. Altfel nu se poate! Mai stãm de vorbã, mai schimbãm impresii. Nu moare nimeni, vedeti-vã de treabã! Noi facem asta de când ne stim. Nu moare nimeni! Ne doare doar capul, de la insolatie. Atât!”, a spus Ion Lupu, un pensionar în vârstã de 68 de ani. Omul ne mãrturiseste cã nu stã prea bine cu sãnãtatea. Este hipertensiv si respirã cu dificultate. Nu renuntã cu niciun chip la berea de dimineatã si nici la cea de la sfârsitul zilei. „Pe câmp bem apã clocotitã. Mai luãm câte o sticlã de bere, dar e prea caldã, nu are niciun gust. Astea sunt momentele noastre de rãcoare! Pe câmp e cuptor peste douã ore. Altã solutie nu avem. Trebuie sã muncim!”, a mai spus omul.

„Dacã beau o bere nu am nimic, dacã nu beau, e problemã!”

Cãldura excesivã sau expunerea prelungitã la soare, mai ales când acestea sunt combinate si cu alcool, pot avea implicatii grave pentru multi. O spun medicii de la Ambulantã, care se confruntã în fiecare varã cu astfel de cazuri. Fie cã sunt „culesi” din stradã sau de pe câmp, toti acesti oameni îsi pun singuri viata în pericol. Pentru ca organismul sã poatã suporta temperaturile ridicate, medicii recomandã evitarea consumului de alcool în timpul zilelor caniculare deoarece creste riscul de deshidratare. Mai mult decât atât, berea bãutã în exces vara creste riscul de diabet. „Atunci când bei bere ai senzatia cã te hidratezi pentru cã este rece, însã berea este cel mai nerecomandat lichid, pentru cã prin fermentarea cerealelor rezultã o substantã care agreseazã pancreasul, ceea ce face ca riscul de aparitie a diabetului sã fie foarte ridicat”, spun specialistii. „Alcoolul consumat pe timp de caniculã creste deshidratarea. Sã nu uitãm cã oricum organismul pierde lichide si minerale prin transpiratie. Indicat ar fi ca în aceste zile caniculare sã nu se consume alcool deloc. Bine ar fi ca populatia sã consume ceai, apã cu lãmâie. În caz contrar, riscurile sunt foarte mari”, avertizeazã medicii. Printre alte efecte ale caniculei asupra organismului se numãrã crampele, insolatia, socul hipertermic, epuizarea, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. „Nu se întâmplã nimic dacã mai beau o bere! Uite, vã demonstrez pe loc…Dacã nu o beau, e deranj mare! Ne vedem disearã, tot aici! Rãmâne stabilit!”, a spus hotãrât nea Ion la finalul discutiei.

Cum facem fatã caniculei?!

Pentru prevenirea incidentelor în aceastã perioadã cu temperaturi extreme, Ministerul Sãnãtãtii recomandã populatiei sã asculte sfaturile medicilor si sã evite, pe cât posibil, expunerea prelungitã la soare între orele 11 si 18. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeazã deshidratarea si diminueazã capacitatea de luptã a organismului împotriva cãldurii. Este obligatorie evitarea bãuturilor cu continut ridicat de cofeinã (cafea, ceai, cola) sau de zahãr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. În perioadele de caniculã este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fãrã a astepta sã aparã senzatia de sete. Este necesar un pahar de apã (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfãtuiesc sã consumãm în fiecare zi cât mai multe fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apã. O dozã de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apã. Pe parcursul zilei este bine sã facem dusuri cãldute, fãrã a ne sterge de apã, iar dacã avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura sã fie cu 5 grade mai micã decât temperatura ambientalã. Dacã este absolut necesar sã ne expunem la soare între orele amiezii trebuie sã folosim o tinutã adecvatã: pãlãrii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Meteorologii au emis o atentionare cod galben, valabilã pânã la sfârsitul sãptãmânii. Temperaturile pot atinge si 37 de grade Celsius, în mai toatã tara.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.