spot_imgspot_img
28.7 C
Vaslui
16-apr.-2024

Berezeniul se dezvoltă, dar conservă ideea satului românesc autentic

- Advertisement -

EMBLEMĂ… Berezeniul a fost și rămâne una dintre comunele spre care toți vasluienii privesc cu admirație! Situată pe malul Prutului și binecuvântată cu oameni gospodari, comuna aceasta a reușit să facă pași mari către ceea ce înseamnă o comună etalon pentru județul Vaslui. Rămâne și unica din planul județului și printre foarte puținele din întreaga țară, care au reușit să apere CAP-ul chiar și după avântul nestăvilit al Revoluției din 1989, pentru a-l transforma într-o fermă capitalistă, modernă, unde oamenii să poată lucra, ca să își câștige pâinea! Toader Dima, actualul primar, este artizanul acestui fapt admirabil, care a arătat  responsabilitate socială și o capacitate de previziune economică uimitoare. În prezent, viața comunei pulsează în jurul acestei societăți născute din fostul CAP, iar faptul că la Primărie a ajuns în funcția de edil-șef chiar cel care a demonstrat practic faptul că nu e bine să dărâmi, dar e vital să construiești, inginerul Toader Dima a făcut ca la Berezeni să apară și drumuri asfaltate, un cămin cultural modernizat, un centru social de folos la zeci de persoane în nevoie, o piață agroalimentară modernă, un dispensar uman impecabil și multe alte investiții făcute cu bani europeni sau din bugetul național. 

Comuna Berezeni are o suprafață mare, cu peste 11 mii de hectare, în care sunt cele cinci sate componente: Berezeni, Satu Nou, Mușata, Stuhuleț și Rânceni. Dintotdeauna, comuna aceasta a avut în evoluția sa un fel mult mai ambițios de a aborda proiectele care să îmbunătățească viața oamenilor, însă de când a venit la Primărie Toader Dima, lucrurile au căpătat un alt aplomb. „În calitate de primar, am susținut, în fața autorităților județene și naționale, toate programele de dezvoltare rurală cu fonduri locale, naționale și europene. Satul este, pentru majoritatea dintre noi, locul nostru, al părinților sau bunicilor noștri, un spațiu bogat în tradiții și obiceiuri. De aceea noi avem obligația să le dezvoltăm în așa fel încât oamenii să rămână aici. Și asta se poate face doar dacă vor găsi, în satul natal, tot ceea ce au nevoie pentru viața modernă”, declara primarul Toader Dima, într-unul din interviurile sale, în care dezvăluia că, de fapt, toate aceste modernizări sunt pentru oameni, pentru tineretul care trebuie să se întoarcă acasă, nu să plece pribeag prin lumea largă.

Dacă multe comune nu au ce da locuitorilor de lucru, la Berezeni se caută forță  de muncă!

Interesant este că, dacă în alte comune, primarii se plâng că nu au ce le oferi sătenilor de lucru, iată că la Berezeni, acolo unde fostul CAP, azi una din cele mai competitive ferme de pe piața vasluiană, continuă să facă producție bună și profit, se caută forță de muncă și nu prea se mai găsește. De multe ori, reprezentanții Agroind Berezeni spun că au nevoie de personal calificat, mecanizatori, tractoriști, agricultori vrednici, zootehniști etc, dar că găsesc din ce în ce mai greu. Speranța este ca lucrurile să se îndrepte și în acest sens, iar tineretul să înceapă să vadă că și acasă se pot câștiga salarii bune, dacă există vrednicie și strădania de a învăța temeinic o meserie. „Satul românesc a fost distrus după Revoluție, încet și temeinic. Acum am ajuns să culegem viile cu pușcăriașii, înaite cu elevii și militarii. E o mare diferență! Atunci se punea preț pe educație, iar elevii erau duși la practică agricolă tocmai să nu se îndepărteze de sat și de valorile sale”, spune primarul Dima.

„Am atras fonduri de peste tot, de unde le-am găsit”

INVESTIȚII… Nici bunicii nu au fost uitați la Berezeni, unde s-a făcut un centru social pentru bătrâni dotat cu aparatură ultramodernă. Proiectul implementat se numește  „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare centru social pentru persoane vârstnice”, proiect în valoare de 4.758.656 lei. De asemenea, s-a construit o piață agroalimentară pe structură de lemn, cu o arhitectură unică în zonă. „Am atras fonduri de peste tot, de unde le-am găsit și am reușit să modernizăm și dispensarul uman pentru că avem nevoie de medici. Am modernizat iluminatul public, precum și biserica din satul Mușata. Ne-am concentrat și pe învățământ, modernizând școlile și grădinițele, dar realizând și parcuri de agrement pentru copii”, mai spune Toader Dima, dezvăluind, practic, secretul unei comune moderne și anume, hărnicia conducătorilor ei în a atrage fonduri din toate sursele de finanțare existente, europene sau guvernamentale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.