spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
29-mart.-2024

Big Brother în scolile vasluiene: camere video în fiecare clasã, pãrintii îsi vor putea monitoriza copiii

- Advertisement -

PROIECT… Fiecare clasã din scolile vasluiene ar putea fi dotatã cu o camerã de luat vederi. Astfel, elevii ar putea fi supravegheati pe toatã durata studiilor, de la grãdinitã si pânã la absolvirea liceului. Mãsura instalãrii camerelor de luat vederi în sãlile de clasã, care a fost inclusã într-un proiect de lege depus la Camera Deputatilor, nu este privitã cu ochi buni nici de pãrintii copiilor si nici mãcar de profesori. „Cine s-a gândit la o asemenea lege, nu are toate tiglele pe casã. Scoala nu e penitenciar, iar profesorii si învãtãtorii nu sunt gardieni. Luãm gradual tot felul de mãsuri care într-un final vor duce la supravegherea noastrã totalã. Sã lase copiii sã se bucure de copilãrie, sã lase profesorii sã-si facã treaba fãrã camere deasupra capului, cã nu vrem sã trãim în custi supravegheate non-stop”, ne-a declarat, extrem de revoltatã, o tânãrã mãmicã.

Legea prevede cã pãrintii vor putea cere acces în timp real la imaginile din sãlile de clasã, astfel încât sã-si supravegheze constant copiii în timpul orelor. Proiectul este initiat de cãtre un deputat PSD, care sustine cã mãsura ar fi una eficientã de combatere a bullyingului, precum si a agresãrii elevilor de cãtre profesori sau invers. „Toate unitãtile de învãtãmânt din mediul privat si de stat au obligatia dotãrii incintelor si sãlilor de clasã cu camere de supraveghere audio-video”, stipuleazã proiectul de lege. Singura modalitate ca pãrintii sã evite aceastã situatie ar fi sã-si exprime dezacordul scris pentru instalarea camerelor de supraveghere în sãlile de clasã, însã dacã mai mult de jumãtate plus unu dintre pãrintii elevilor înscrisi într-o clasã sunt de acord, camerele vor fi instalate oricum. În cazul camerelor video din coridoare, sãli de mese, sãli de festivitãti sau curtile scolilor, acordul pãrintilor nu se va cere nici mãcar formal. Costurile instalãrii vor fi suportate din bugetul Ministerul Educatiei, în cazul unitãtilor de învãtãmânt de stat, urmând ca scolile private sã suporte din bugetul propriu aceste cheltuieli.

Supravegherea poate contribui preventia si eliminarea actelor de violentã din scoli”

Camerele de supraveghere vor functiona pe durata cât elevii se vor afla în scoalã, fãrã sã poatã fi oprite, iar imaginile vor fi stocate pe o perioadã de 30 de zile, dupã care vor fi arhivate. Proiectul de lege stabileste si categoriile de persoane care au acces la imaginile filmate de aceste camere de supraveghere: pãrintele sau tutorele copilului, elevul care a atins vârsta majoratului sau organelor de cercetare penalã sau personalului medical, dacã este cazul. Directorul de scoalã si psihologul vor avea acces la imagini doar cu acordul pãrintilor sau elevului major. Directorul unitãtii de învãtãmânt poate accesa filmãrile si fãrã acordul acestora, dacã este vorba de un „conflict grav” între elevi sau între un profesor si un elev. Initiatoarea acestui proiect justificã posibilitatea supravegherii continue si constante de-a lungul vietii scolare a copilului prin faptul cã ar fi eliminate actele de violentã în unitãtile de învãtãmânt. „Instituirea cadrului normativ corespunzãtor dotãrii unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar cu sisteme de supraveghere cu camere audio-video poate contribui în mod real la preventia si eliminarea actelor de violentã din cadrul sistemului educational românesc, precum si la eradicarea consecintelor si impactului acestora asupra personalitãtii anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor. Reglementarea mãsurilor de tip preventiv, cum ar fi supravegherea, au ca finalitate garantarea unui sistem national educational armonios, sigur si eficient pentru toate persoanele care îl frecventeazã”, sustine deputatul care a depus proiectul în Parlament.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.