Bilanț la IPJ: Vasluienii, mai puțin violenți, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, în scădere

S-A TRAS LINIE… Anul trecut, infracționalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a înregistrat o scădere semnificativă față de anul anterior, cu 25%, se arată în bilanțul instituției aferent anului 2020. “Pe drumurile publice ale județului Vaslui s-au înregistrat cu 30% mai puține accidente rutiere decât anul precedent. Dintre acestea, numărul celor grave a scăzut cu 31%. De asemenea, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 26% iar numărul răniților grav a scăzut cu 30%” se mai precizează în bilanțul instituției pe anul 2020.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în anul 2020, unitatea fost înzestrată cu 112 autospeciale noi, 444 de pistoale Beretta, 100 bucăți maieuri antiglonț și 34 veste protecție antiglonț. “În anul 2020, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au dispus măsuri ferme pentru combaterea infracționalității, fapt pentru care a fost înregistrată o diminuare cu 25% a criminalității sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 76% sunt de natură judiciară, 4% sunt de natură economico-financiară, iar 19% sunt de altă natură. Din numărul infracțiunilor de natură judiciară, 32% sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe, iar 13% sunt infracțiuni de amenințare. Se înregistrează scăderi față de anul precedent la aproape toate categoriile de infracțiuni. Dintre acestea, exemplificăm: infracțiuni contra vieții (-7%), vătămare corporală (-10%), lovire sau alte violențe (-36%), viol (-32%), furt (-23%), tâlhărie (-59%), înșelăciune (-16%), fals (-12%).”

Activitățile desfășurate pentru deservirea comunității

Conform acelorași surse, “în anul 2020, polițiștii vasluieni au desfășurat 2.000 de acțiuni și 16.845 de controale. În cadrul acestor activități au fost constatate 441 de infracțiuni, au fost aplicate 44.928 de sancțiuni contravenționale și au fost ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 585.000 lei. De asemenea, au fost identificate 18 persoane, urmărite în temeiul legii. În perioada analizată au fost realizate 18.225 de intervenții la evenimente sesizate prin S.N.U.A.U. 112, din care 6.202 în mediul urban și 12.023 în mediul rural. În ceea ce privește criminalitatea stradală, în anul 2020, la nivelul I.P.J. Vaslui, se constată o scădere cu aproximativ 32% față de anul 2019. Din numărul total al infracțiunilor sesizate, peste 77% sunt în mediul urban. Criminalitatea sesizată în mediul rural cunoaște o scădere cu 26%. Ponderea cea mai mare a infracțiunilor de natură judiciară din mediul rural o au infracțiunile de loviri sau alte violențe (36%). Numărul infracțiunilor de furt sesizate scade cu 16%. Scăderi constatăm și la infracțiunile de: lovire sau alte violențe (- 39%), amenințare (-35%), tâlhărie (-62%), viol (-34%)”, se menționează în bilanțul pe anul trecut.

Siguranța rutieră: bicicliștii și căruțele, printre principalele cauze ale producerii accidentelor

Pe drumurile publice ale județului Vaslui s-au înregistrat cu 30% mai puține accidente rutiere decât anul precedent. Dintre acestea, numărul celor grave a scăzut cu 31%. De asemenea, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 26% iar numărul răniților grav a scăzut cu 30%. Principalele 5 cauze ale producerii accidentelor grave, în perioada analizată, au fost: abateri bicicliști; abateri căruțași; nerespectarea regimului legal de viteză sau neadaptarea acesteia; abateri pietoni; depășire neregulamentară. În 2020, au fost organizate 174 de acțiuni punctuale și cu efective mărite, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente și pentru crearea unui climat de disciplină în rândul participanților la trafic. Cu ocazia acțiunilor organizate au fost aplicate 37.042 de sancțiuni contravenționale (dintre care 29% pentru depășirea regimului legal de viteză), fiind reținute, în vederea suspendării, 3.794 de permise de conducere.

Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase

Au fost sesizate 131 de infracțiuni specifice la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase. În cadrul celor 80 de acțiuni desfășurate, polițiștii au aplicat 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.504 lei. Au fost ridicate în vederea confiscării sau casării 57 de arme (24 letale și 33 neletale), 1.283 bucăți muniție, 2.041 kg de articole pirotehnice, 23 de kg deșeuri periculoase și suma de 35.585 lei.

Criminalitatea economico-financiară

Polițiștii au desfășurat 73 de acțiuni preventive, în cadrul cărora au fost efectuate 3.097 controale, fiind constatate 69 infracțiuni. Aceștia au aplicat 1.136 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.659.560 lei și au confiscat bunuri în valoare de 487.370 lei, a căror proveniență nu a putut fi dovedită sau ridicate în vederea confiscării speciale în lucrările penale instrumentate.

Urmărirea și supravegherea judiciară

În anul 2020, polițiștii vasluieni au supravegheat 228 de inculpați, din care 181 aflați sub control judiciar și 47 arestați la domiciliu. În perioada de referință au fost efectuate 43 de acțiuni și 348 controale inopinate în vederea supravegherii judiciare a tuturor inculpaților, constatând cu ocazia verificărilor în teren că 34 de inculpați au încălcat obligațiile impuse. Astfel, s-a procedat la sesizarea organelor judiciare cu privire la acest aspect, iar în cazul a 16 inculpați s-a dispus înlocuirea măsurilor inițiale cu măsura arestării preventive.

Criminalistică

În anul 2020, polițiștii criminaliști au efectuat 3084 de cercetări la fața locului, ocazie cu care s-au ridicat 16.005 urme și mijloace materiale de probă. În urma verificărilor, precum și prin celelate mijloace criminalistice, s-a reușit identificarea a 113 autori de infracțiuni. Totodată, s-au efectuat 188 de expertize și constatări criminalistice.

Serviciul pentru acțiuni speciale

Serviciul pentru Acțiuni Speciale a efectuat 525 de intervenții (din care 16 razii și acțiuni de amploare) și a participat la 302 misiuni de întărire a dispozitivului de siguranță publică, pe raza municipiilor și orașelor din județ precum și la 130 de percheziții domiciliare. Au fost desfășurate 23 de sesiuni de instruire tactică a personalului din structurile de ordine publică, poliție rutieră și poliție transporturi, pentru creșterea capacității de reacție în situații cu risc ridicat.

Cazierul judiciar

În anul 2020, au fost eliberate 37.258 certificate de cazier judiciar și 4.258 de certificate de integritate comportamentală (în conformitate cu prevederile Legii 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale).

Accesarea fondurilor externe nerambursabile

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui sunt în curs de implementare două proiecte realizate în parteneriat cu Republica Moldova, și anume: THOR – Cooperare Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova (pentru reabilitarea sediului Poliției Orașului Murgeni) și PATROL – Dezvoltarea conceptului de patrulare comună în zona de frontieră Republica Moldova – România (achiziționarea de echipamente pe linie rutieră).

Prevenirea

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității a inițiat și coordonat activități de pregătire antiinfracțională ce au vizat categoriile cu un grad ridicat de risc de victimizare (minori, tineri, femei și bătrâni). De asemenea, au fost organizate întâlniri periodice ale Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive și au fost desfășurate 39 de activități, la care au participat peste 1.200 persoane. În cadrul programelor, proiectelor și campaniilor desfășurate, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 143 de activități pe linia informării antiinfracționale și antivictimale pentru toate tipurile de infracțiuni abordate iar numărul total al beneficiarilor din activităților de prevenire este de 5.613 persoane.

Cooperarea interinstituțională 

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a continuat colaborarea cu partenerii tradiționali în domeniul combaterii infracționalității, și anume cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județ, împreună cu care au fost organizate și executate acțiuni și controale. “S-a colaborat eficient cu unitățile de parchet și instanțele judecătorești, fapt ce a contribuit la creșterea calității și operativității activității de cercetare penală. Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui va continua și în perioada următoare acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora. Ca principale obiective pentru anul 2021, reamintim:

  • continuarea și, acolo unde este cazul, intensificarea acțiunilor punctuale pe linie de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • sporirea rolului preventiv și descurajator la nivel stradal, prin asigurarea prezenței structurilor polițienești în zonele cu infracționalitate ridicată (în special a celor săvârșite cu violență);
  • intensificarea activităților pe linie economico-financiară, în special în domeniul prevenirii și combaterii contrabandei și evaziunii fiscale;
  • eficientizarea activităților preventive și proactive specifice, pentru reducerea riscului rutier, inclusiv prezența echipajelor de poliție rutieră în zonele de risc, scopul fiind diminuarea numărului accidentelor grave soldate cu persoane decedate și răniți grav.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ