Bilant negru în sezonul incendiilor: patru persoane carbonizate!

TRAGIC…Luna decembrie a fost una de foc, la propriu si multe familii au rãmas pe drumuri. Conform ISU Vaslui, 27 de incendii s-au petrecut în luna decembrie, iar patru persoane si-au pierdut viata, majoritatea fiind bãtrâni peste 80 de ani, greu deplasabili. Este vorba mai exact de acele cazuri când încãlzirea improprie a locuintei a condus la izbucnirea de incendii violente, jarul cãzut provocând atât incendierea locuintelor cât si moartea unor persoane. Statisticile aratã cã în acest an au fost 9 persoane decedate din cauza incendiilor din judetul Vaslui, dintre care, patru, doar în aceastã primã lunã de iarnã.

Astfel de evenimente sunt, în general, determinate de: utilizarea unor cosuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanse, înfundate, fisurate ori cu deficiente de construire; racordarea necorespunzãtoare a aparatelor de încãlzire la cosuri, exploatarea cu defectiuni ale sistemelor de încãlzire (centralã termicã, sobã, semineu, aragaz, radiator cu petrol etc.). În judetul Vaslui au fost înregistrate deja peste 27 de incendii de la începutul lunii decembrie, când pompierii militari vasluieni au intervenit pentru stingerea lor. Incendiile au fost provocate, cel mai probabil, de cosurile de fum necurãtate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzãtor ori neprotejate termic fatã de mijloacele combustibile. Grav este cã luna decembrie este cea mai neagrã din acest an, pentru pompierii militari, care au trebuit sã constate decesul a patru persoane, trei peste 80 de ani si un tânãr de 30 de ani, în urma incendiilor care le-au adus sfârsitul.

Astfel, pe 13 decembrie a fost prima victimã, o bãtrânã de 85 de ani, care locuia singurã. Incendiul a fost în comuna Stefan cel Mare, iar bãtrâna, care era greu deplasabilã, a fost gãsitã de pompieri, carbonizatã. Cauza incendiului – jarul/scânteie de la o sobã cu acumulare de cãldurã amplasatã necorespunzãtor fatã de materialele combustibile din apropiere.

Pe 20 decembrie, un bãrbat în vârstã de 36 de ani din localitatea 1 Decembrie, comuna Banca, a fost gãsit carbonizat într-o locuintã care a fost distrusã de foc. Potrivit reprezentantilor ISU Vaslui, cauza probabilã de izbucnire a incendiului a fost jarul cãzut sau scânteile sãrite dintr-o sobã cu acumulare de cãldurã. Cauza probabilã de izbucnire a incendiului a fost jarul cãzut sau scânteile sãrite dintr-o sobã cu acumulare de cãldurã.

Pe 22 decembrie, pompierii au fost solicitati în comuna Rosiesti, la un incendiu care nu se manifesta violent, focul arzând mocnit într-una din camerele casei. În timpul interventiei, în locuintã, lângã un pat, a fost gãsitã o femeie de 87 de ani, în stare de inconstientã. Cauza incendiului a fost efectul termic al unei sobe cu Acumulare de cãldurã, victima având patul amplasat lângã un perete prin care treceau fumurile sobei. Peretele s-a supraîncãlzit, patul din lemn s-a aprins si a ars mocnit, bãtrâna fiind intoxicatã letal cu monoxid de carbon.

Pe 26 decembrie, pompierii vasluieni au fost solicitati sã stingã un incendiu în localitatea Fâstâci, comuna Cozmesti. În timpul interventiei, în anexa locuintei a fost gãsit trupul carbonizat al unui bãrbat în vârstã de 83 ani. Cauza probabilã de izbucnire a incendiului a fost stabilitã ca fiind jarul cãzut dintr-o sobã cu acumulare de cãldurã.

Luna decembrie încã nu s-a încheiat! Atentie mãritã la respectarea regulilor!

Reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã recomandã tuturor respectarea cu strictete a mãsurilor de prevenire a incendiilor. Aceste evenimente nedorite pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu si a celor de gaz. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scãrii, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încãperilor, dar nu se amplaseazã în bãi sau bucãtãrii. Pentru functionarea optimã, detectoarele trebuie protejate când au loc renovãri în locuinte si utilizate conform instructiunilor producãtorului, urmãrindu-se periodic testarea acestora si functionarea bateriilor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ