Biroul de siguranță școlară și-a intrat în pâine: 25 de chiulangii găsiți și aduși la școală! (FOTO)

PREVENȚIE… În perioada 28 – 29 octombrie a.c., polițiștii Biroului Siguranță școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Bârlad și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar, precum și de verificare a modului de respectare a prevederilor legale pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov2. Au fost verificate 3 unități de învățământ din localitățile Zorleni și Popeni, fiind legitimate 55 de persoane, instruite 16 cadre didactice și 145 de elevi. Ca urmare a activităților, au fost depistați 25 de elevi care absentau de la cursuri.

Acțiunile au fost desfășurate pe raza comunei Zorleni, iar polițiștii implicați au avut în vedere verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov2, în cadrul unităților de învățământ.

Totodată, s-a acționat în scopul instruirii personalului comercial al agenților economici cu privire la reglementările legale pe care trebuie să le respecte, în special când au clienții minori, reinstruirea cu privire la interdicția de a comercializa băuturi alcoolice și țigări către minori, fiind astfel verificate 20 de societăți comerciale și 25 agenți comerciali. 

Recomandări pentru elevi

Biroul Siguranță școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și-a început activitatea odată cu debutul anului școlar, în data de 14 septembrie. Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli:

Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale; Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe; Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite; Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale; Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați; Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora; Dacă intrați într-o dispută cu un alt coleg, fiți primii care renunță. Amintiți-vă că urmarea acesteia poate fi: rănirea voastră sau catalogarea ca „bătăuși” de cei din jur.

Recomandări pentru cadrele didactice

Identificați elevii cu potențial violent; Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile; Evitați centrarea doar pe sancțiune și excludere și mai mult pe prevenție și susținere a victimei și a celui violent; Introduceți, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică; Derulați programe și activități extracurriculare în unitățile de învățământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violența școlară.

Recomandări pentru părinți 

Comunicați cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înțeles și personalitatea lui trebuie respectată; Discutați la sfârșitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut. Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la școală. Începeți prin a-l întreba dacă la școală a văzut pe cineva hărțuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranță. Fiți atenți la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte; Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observați că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenți minori sau majori care percep „taxe de protecție”. Discutați deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră și dacă această situație se confirmă, sesizați imedia poliția; Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavostră; Fiți fermi cu minorul, dar nu agresivi, violența nu este nicidecum o modalitate de soluționare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică; încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavostră; Asigurați în familie un climat afectiv de bună înțelegere; Controlați-vă limbajul și comportamentul în prezența copiilor! Aceștia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă față de ceilalți, vor primi un răspuns cel puțin la fel de agresiv. țineți minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le dați! Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivați-1 pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă; Alegeți comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinți; Fiți permanent atenți la modul în care copiii dumneavoastră folosesc intemetul acasă și la școală. Vorbiți cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce siteuri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare; Când situația pare a scăpa de sub control, aaresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvemamentale, asociații de tineret) – vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor; Discutați cu conducerea școlii despre planul de siguranță a școlii, despre cum sau dacă vă puteți implica în acest plan de siguranță, care credeți că sunt prioritățile care trebuie avute în vedere pentru ca elevii să-și desfășoare activitatea într-un climat de siguranță.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ