spot_img
14.5 C
Vaslui
29-mai-2023

Biserica Ortodoxã Românã vrea sã interzicã nuntile sâmbãta!

spot_imgspot_img
- Advertisement -

CANON ÎNCÃLCAT! Patriarhia Ortodoxã Românã ar dori ca sã impunã crediciosilor o orânduialã religioasã din vechime: cununiile religioase sã fie oficiate pentru crestinii ortodocsi numai în zilele de duminicã. Aceastã veste a stârnit un val de nemultumiri în rândurile oamenilor, din cauzã cã le este afectat ritualul petrecerilor ce preced de regulã cununiile religioase, petreceri considerate de preoti o falã care contravine normelor ortodoxiei. De asemenea, dacã va fi impusã, asa cum se vehiculeazã, decizia de a interzice nuntile sâmbãta pare sã afecteze material atât pe sefii de localuri în care se organizeazã nunti, cât si pe lãutari. Aceastã nouã dar totusi veche orânduialã nu se stie dacã va fi sau nu implementatã, însã decizia de a nu se mai oficia slujbe pentru cununii religioase sau botez la mânãstiri este în vigoare si nu poate fi încãlcatã decât cu dispensã specialã.

Patriarhia Ortodoxã Românã vrea sã revinã la vechile orânduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Împãrãtesti. În vechime, cãsãtoria se savârsea dupã Liturghia de duminicã (conform Vechiului si Noului Testament, Sfânta Litrughie este Praznic Împãrãtesc). La cununia religioasã, participa în trecut întreaga comunitate. Astãzi, cununiile sunt sãvârsite de regulã sâmbãta. Practica din prezent este necanonicã, pentru cã petrecerile tin pânã duminicã dimineatã, lucru care nu mai face posibilã participarea credinciosilor la Sfânta Liturghie de duminicã. Indicat este ca ele sã fie sãvârsite duminica. În legãturã cu aceastã hotãrâre a Patriarhiei Ortodoxe Române, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii “Sf. Ilie” din Bârlad si protopop de Bârlad, ne-a precizat: “Este o orânduialã canonicã a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sã se facã numai dupã oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sã-si intre în drepturi. Asa cum o lege trebuie respectatã în stat, asa trebuie respectatã si legea bisericeascã, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie fãcutã din credintã. Dacã unii o fac pentru falã si dar, asta este treaba lor. Aceastã obisnuintã de a se face taina cununiei sâmbãta este o orânduialã oarecum impusã de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si în zilele noastre.”

Protopopul Lãiu a tinut sa mai precizeze cã taina cununiei se poate oficia în orice zi, în orice perioadã a anului, numai sã nu fie urmatã de petrecere: “Este normal sã nu se mai oficieze cununia sâmbãtã din considerentul cã dupã slujba religioasã urmeazã o petrecere. Sâmbãtã seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminicã. Lumea normalã, care pretinde cã este crestinã, ar trebui sã fie prezentã duminica la bisericã. Din cauza acestor petreceri, de obosealã sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminicã.”, a mai mentionat protopopul Vasile Lãiu.

Oamenii nu sunt de acord cu Patriarhia Ortodoxã

Bârlãdenii, si nu numai, nu prea sunt de acord cu decizia Patriarhiei. Multi merg pe principiul cã cine vrea sã meargã la bisericã duminica se poate duce si dupã petrecere. “Oricum, nuntile se sfârsesc pe la ora 4.00 dimineata. Nu cred cã oamenii nu merg la bisericã din cauza distractiilor. Sã fim sinceri, la petreceri merg în general tinerii, care nu prea au obiceiul sã participe prea des la slujbele religioase de duminicã. Biserica românã ar trebui sã se gândeascã sã atragã în alt mod tineretul sã vinã la slujbe, dar nu prin interzicerea petrecerilor”, ne-a precizat Violeta Buhusi, o bârlãdeancã de 26 de ani ce tocmai si-a stabilit data nuntii într-o sâmbãtã din luna august. “Cred cã toatã nunta va fi ca un maraton, dacã va trebui sã facem nunta duminica. În câteva ore, omul trebuie sã mãnânce tot meniul programat de noi, sã danseze, sã participe la toate traditiile de nuntã vechi, ca gãtitul miresei, ruperea colacului si hora miresei, etc. Va trebui sã începem nunta la restaurant de la 18-19 seara ca sã fie gata totul pânã în jurul unei ore normale ca invitatii sã se odihneascã pentru cã luni se duc la serviciu. Cine mai vine la nunta noastrã în conditiile astea?”. a mai spus tânãra mireasã.

Panicã si la restaurante

Dacã s-ar impune aceastã decizie, luatã de Patriarhia Românã acum câsiva ani si nerespectatã pânã acum, toate rezervãrile care au fost fãcute pânã acum la restaurante se vor reprograma. Patronii de restaurante sunt nemultumiti pentru cã le vor scãdea drastic încasãrile. Unul dintre patronii unui restaurant bârlãdean ne-a precizat cã se teme ca decizia sã nu fie pusã în practicã. “Sâmbãtã nu prea avem clienti pentru cã, în general, lumea preferã ca dupã baia de seara sã stea la televizor, asa cã închiriem localul pentru nunti. Pe de altã parte, avem un aflux mare de clienti duminica. Ce-o sã fac dacã se impune aceastã decizie? Sâmbãtã am sã stau cu restaurantul gol, iar duminica, clientii fideli se vor uita la mirese din tocul usii.”, ne-a spus acesta. Seful unei formatii de muzicã, axatã pe cântarea la nunti, ne-a spus cã si asa încasãrile lor sunt mici din cauza sãrãciei populatiei, însã în conditiile interzicerii nuntilor sâmbãta acestea vor scãdea la jumãtate. “Avem programate câteodatã în aceeasi sãptãmâna douã nunti, una sâmbãtã, la oras, si alta duminica, la tarã. Ce facem dacã vom cânta numai la o nuntã? Normal cã vom iesi foarte mult în pierdere.”, ne-a spus muzicantul.

“Se pot face nunti sâmbãta, noi încã n-am primit nimic oficial”

Preotii din Bârlad pe care i-am consultat ne-au precizat cã stiu de existenta unei asemenea decizii luate de Patriarhia Ortodoxã Românã, luatã din anul 2001, dar ea nu a fost respectatã apropae niciodatã. Deocamdatã ei nu au primit nimic oficial în aceste zile, prin care sã fie interzise oficierea slujbelor de cununie sâmbãta. “Este o rânduialã mai veche, aceea de respectare a canoanelor bisericesti, care s-a pus într-o perioadã în aplicare dar apoi nu s-a mai aplicat, însã nu este rea. Canoanele bisericesti trebuie respectate, ca orice lege, pentru cã cine este crestin, trebuie sã se supunã acestor canoane. Dar nu este oprit deocamdatã sã fie fãcute slujbe pentru cununie sâmbãta.”, a mentionat un preot paroh din cadrul Parohiei “Sf. Spiridon” din Bârlad.

Nuntile si botezurile, interzise în mãnãstiri

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotãrât încã de anul trecut, din luna februarie, ca oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei sã aibã loc numai în bisericile parohiale, cu respectarea rânduielilor liturgice. Decizia a fost luatã în sedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Potrivit Patriarhiei Române, decizia a fost luatã “pentru pãstrarea sacralitãtii si solemnitãtii acestor Sfinte Taine”. Si asta pentru cã în mânãstiri existã anumite reguli, cel putin în ce priveste îmbrãcãmintea, care trebuie sã fie sobrã, iar participantii la botezuri si nunti vin cam sumar îmbrãcati, fapt ce a dus ca în unele mânãstiri sã fie confectionate pelerine speciale pentru a fi acoperite domnisoarele de onoare sau chiar miresele si nasele în unele cazuri, pentru ca slujba sã fie tinutã în conditiile canoanelor din mânãstiri. Si totusi si în mânãstiri se pot oficia slujbe pentru botez sau nunti dar numai cu dispensã specialã de la Episcopia Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.