spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
03-dec.-2024
spot_img

Blocurile în ruinã, reparate cu banii locatarilor!

- Advertisement -

OBLIGATORIU Blocurile care pun în pericol viata cetãtenilor, cu fatade care stau gata sã cadã peste trecãtori, vor fi reabilitate cu bani de la locatari si de la Guvern. Executivul a adoptat Legea privind mãsurile de crestere a calitãtii arhitectural-ambientale a clãdirilor, mai pe scurt, Legea fatadelor. Propunerea legislativã a venit pe fondul constatãrii cresterii îngrijorãtoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si învelitorilor sau teraselor clãdirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranta si sãnãtatea populatiei. “E o treabã bunã. Populatia sã meargã, sã se împrumute de la bãnci, sã-si repare fatadele. Noi nu putem face nimic de la buget”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. Cei care nu-si vor repara clãdirile riscã amenzi substantiale, se aratã în lege.

Detinãtorii de orice fel ai clãdirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetralã, pun în pericol sãnãtatea, viata, integritatea fizicã si siguranta populatiei si afecteazã calitatea mediului înconjurãtor, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, sunt obligati ca, din proprie initiativã, sã ia mãsuri de realizare a lucrãrilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturalã a fatadei clãdirilor. Finantarea proiectãrii si executãrii lucrãrilor de refacere se asigurã, pe cheltuialã proprie, de cãtre detinãtorii clãdirilor. Pentru a sprijini proprietarii imobilelor sã realizeze lucrãrile de reabilitare a anvelopei locuintei, Guvernul va facilita acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentalã si cu dobândã subventionatã. Finantarea va fi împãrtitã astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentalã si cu dobândã subventionatã este de maximum 5 ani.

Nu sunt bani în bugetul Vasluiului pentru lucrãri

Prin exceptie, autoritãtile administratiei publice locale pot asigura, prin bugetul local, preluarea integralã a cheltuielilor aferente lucrãrilor de interventie corespunzãtoare proprietarilor de locuinte aflati în imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca mãsurã de protectie socialã, dacã fac dovada cã realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub cîstigul salarial mediu net lunar pe economie. De asemenea, acestea pot cofinanta cheltuielile aferente lucrãrilor la clãdirile amplasate în zone protejate sau în centrele istorice ale localitãtilor. “Nu avem nicio sansã sã sustinem de la buget astfel de lucrãri. Si-asa ni s-au mai retras o parte din bani, abia mai facem fatã. Acuma, cetãtenii trebuie sã înteleagã cã au si ei obligatii, ca locatari la bloc, pentru cã noi facem drumurile, parcãri, tot ce este nevoie. Am probleme cu câteva case, printre care si una din centru, unde fatada aratã sub orice criticã si stricã imaginea orasului. Am vorbit cu proprietarii sã repare fatada respectivã”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. În situatia în care detinãtorii clãdirilor nu iau din proprie initiativã mãsurile de reabilitare a fatadelor, autoritãtile administratiei publice locale notificã acestora obligatiile care le revin în conditiile prezentei legi. Lucrãrile vor trebui executate în termen de 12 luni de la data primirii notificãrii. La solicitarea proprietarului si din motive obiective, termenul poate fi prelungit de cãtre primar, dar nu mai mult de 6 luni.

Proprietarii de apartamente vor deveni datori la Primãrie

Dacã lucrãrile de interventie necesare nu se executã sau nu sunt finalizate în termenele notificate, primãria poate solicita Consiliului Local aprobarea executãrii de cãtre autoritatea administratiei publice locale a lucrãrilor de interventie, în numele si pe cheltuiala detinãtorilor notificati, cu conditia constituirii dreptului de creantã si a recuperãrii cheltuielilor de la detinãtorii notificati, în conditiile legii, pânã la data receptiei finale a lucrãrilor de interventie executate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.