28.6 C
Vaslui
04-iul.-2022

BOCNA

IARNÃ GREA Temperaturile extreme din ultima perioadã au lãsa urme în judetul Vaslui.

O bãtrânã din Serbotesti a murit în casã înghetatã. Trei unitãti de învãtãmânt din judet nu au început cursurile din cauza temperaturilor scãzute din sãlile de clasã. Gerul adus o zi de repaus si pentru 36 de elevi de clasele V-VIII, din localitatea Portari. Acestia urmau sã fie adusi cu microbuzul la scoala nr. 7, din Vaslui, însã soferul nu a putut porni masina. Gerul din cursul noptii de duminicã spre luni a paralizat traficul de cãlãtori, în tot judetul Vaslui. Autobuzele au întepenit în statii, cu bateriile descãrcate si motorina înghetatã în rezervoare. De asemenea, alimentarea cu energie electricã a fost întreruptã timp de mai bine de o orã în mai multe cartiere din municipiul Vaslui. Nervii vasluienilor au fost astfel întinsi la maxim, mai ales cã aceste cãderi de curent s-au produs în perioada în care acestia trebuiau sã se pregãteascã pentru serviciu.

Codul galben anuntat de meteorologi a adus, pentru judetul Vaslui temperaturi extrem de scãzute, resimtite de vasluienii care au iesit afarã. Dacã în municipiul resedintã temperatura nu a scãzut, ieri, sub -18 grade Celsius, Bârladul a avut de îndurat temperaturi ceva mai scãzute, aici înregistrându-se nu mai putin de -21 de grade Celsius. La Husi a fost ceva mai cald, dacã se poate spune asa, temperatura minimã înregistratã aici fiind de -17 grade. Este vorba de temperaturile “oficiale”, pentru cã vântul pãtrunzãtor a sporit mult disconfortul termic. Începând de miercuri situatia se va mai ameliora, anuntându-se o minimã de -6 grade Celsius si o maximã de -1 grad C.

Salvati la spital

Peste 20 de persoane fãrã adãpost au fost ridicate în aceste zile de pe strãzile din Vaslui și transportate în locuri special amenajate, deoarece ele riscau sã moarã de frig din cauza gerului înregistrat afarã. Reprezentantii Spitalului Judetean Vaslui au anuntat cã, în incinta institutiei nu au amenajat un loc special unde oamenii strãzii vor fi îngrijiti, acestia fiind distribuiti în sectiile institutiei, functie de problemele de sãnãtate pe care le au. De asemenea, atât Politia, cât si Ambulanta identificã zonele în care existã oameni fãrã niciun ajutor pentru a-i transporta în spital.

Înghetati de frig si bãuturã

“Am acordat foarte multe consultatii, din care numai 25% au reprezentat urgente, restul de 75% fiind bolnavi cronici, care nu ar trebui sã iasã din casã pe temperaturile acestea atât de scãzute, pentru cã fac tulburãri de ritm si mor. Chiar acum, ne-a fost adusã o femeie în vârstã de 54 de ani din localitatea Moara Grecilor, care e fost gãsitã în casã înghetatã. Când a ajuns la noi avea 32 de grade, am reusit sã-i ridicãm temperatura corpului cu încã douã grade. Nu colaboreazã cu personalul medico-sanitar, este posibil sã fi bãut. Sperãm sã o putem stabiliza” , a declarat Carmena Piseru, medic în cadrul Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Urgentã Vaslui.

Ceai gratis pentru angajatori si bolnavi

Conform legislatiei în vigoare, în aceastã perioadã, angajatorii trebuie sã le distribuie angajatilor care lucreazã în frig câte 0,5 litri de ceai de persoanã, sã acorde pauze pentru refacerea capacitãtii de termoreglare si sã asigure un echipament adecvat de protectie. În cazul politistilor, jandarmilor si politistilor de frontierã, autoritãtile au dispus ca patrulele sã fie schimbate la trei ore. Câteva farmacii din Vaslui a demarat pentru aceste zile o initiativã de oferire gratuitã a unei cãni de ceai fierbinte celor care le trec pargul în zilele geroase, gest foarte apreciat de clienti.

Vacantã, de ger!

Din cauza gerului, 3 unitãti de învãtãmânt din judet nu au început cursurile. Temperaturile foarte scãzute înregistrate în cursul diminetii de ieri i-a tinut în casã pe multi elevi care fac naveta la scoli îndepãrtate de casã. Cele mai multe probleme au fost la institutiile de învãtãmânt din mediul rural, însã nici la cele din mediul rural nu au lipsit problemele. “Nu au început cursurile elevii de la Scolile din Lipovãt si Costesti, din cauza frigului. La Serbotesti am fost anuntati cã mai au lemne doar pentru o sãptãmânã, iar la Stioborãni nu se va putea învãta pânã nu se va debloca drumul din portiunea Solesti – Stioborãni”, a declarat Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct al ISJ Vaslui.

vecina_arata_cum_a_gasit_moarta.jpgA murit înghetatã, în bucãtãrie!

VICTIMÃ O bãtrânã de 77 de ani, din satul Serbotesti, comuna Solesti, a sfârsit înghetatã de frig în propria casã. Valentina Mihãilã a fost gãsitã, în timp ce agoniza, de o vecinã, care visase cu o searã înainte cã bãtrâna va muri. Speriatã, femeia s-a dus la casa bãtrânei Mihãilã si a gãsit-o pe victimã în agonie, în bucãtãrie. Desi a încercat s-o încãlzeascã, pentru bãtrâna de 77 de ani a fost ultima iarnã din viata sa.

Dacã nu ar fi venit aceste geruri polare, Valentina Mihãilã, din Serbotesti, ar fi avut o sansã la viatã. Trãia într-o casã trainicã, odinioarã, din care nu mai rãmãsese mare lucru. Avea o pensie de 4,4 milioane, din care mare parte se ducea pe bãuturã. Rudele din sat au abandonat-o în urmã cu multi ani, nu mai tineau legãtura cu mãtusa Madelina, cum o stia lumea din zonã. Duminicã dimineatã, patroana unui magazin din zonã, Dana Mocanu, s-a trezit speriatã. Visase cã bãtrâna murise în casã. “Am spus acasã cã s-a întâmplat ceva rãu cu mãtusa. Am plecat spre casa ei, pe la 11.00 ziua. M-am oprit pe la o vecinã si am rugat-o sã meargã cu mine. Când am ajuns la bucãtãria bãtrânei, nu am putut intra, pentru cã era un lemn pus în usã. Am cãutat o bucatã de lemn si dat la o parte bucata pusã în usã, dupã care am intrat. Nu am sã uit niciodatã ce am vãzut. Bãtrâna agoniza, gemea întruna, iar pisica era pe pieptul ei, încerca s-o încãlzeascã. Nici nu am dormit noaptea, m-am gândit tot timpul la drama femeii”, a spus Dana Mocanu. Rudele din sat nu tineau legãtura cu bãtrâna. Aceasta nu a apucat sã-si cumpere lemne, în timp ce comunitatea localã a ridicat din umeri, gândindu-se cã nu e treaba ei sã ajute o femeie sãrmanã. Dacã lucrurile ar fi stat altfel, poate, Valentina Mihãilã ar fi si acum în viatã. Noroc de câtiva oameni mai sãritori, care în ultimele clipe de viatã ale bãtrânei au încercat sã-i schimbe destinul. A fost prea târziu. Medicii vasluieni spun cã bãtrâna a fost adusã la UPU la scurt timp de când a fost gãsitã, însã, din pãcate, nu s-a mai putut face nimic pentru aceasta. A decedat, dupã ce, timp de trei ori, personalul de la UPU a fãcut toate încercãrile pentru a o aduce la viatã. Din pãcate, trupul bãtrânei se rigidizase de pe urma expunerii la temperaturile scãzute.

Husenii sunt prevãzãtori

GER! În ciuda frigului nãprasnic din ultimele zile, în spatiul amenajat în Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” din Husi, niciun om al strãzii nu a cerut adãpost! Mai mult, chiar dacã temperaturile, oscilând între -15 si – 22 grade Celsius, “biciuiesc” de câteva zile întreaga zonã, medicii spun cã, din fericire, nu au avut niciun caz de persoanã afectatã de gerul de afarã. În continuare, salonul rãmâne la dispozitia celor care vor avea nevoie de adãpost în urmãtoarea perioadã.

PRECAUTI Pentru husenii fãrã adãpost, spitalului municipal si Primãria s-au preocupat de rezervarea unor locuri special amenajate în institutia medicalã, în asa fel încât nimeni sã nu înnopteze afarã pe o asemenea vreme potrivnicã. Un salon cu patru paturi, spune conducerea spiutalului, stã pregãtit pentru a primi cazurile sociale. Suprinzãtor este faptul cã pânã acum spitalul nu a avut nicio solicitare în acest sens. “La Husi nu prea sunt oameni ai strãzii, aceasta ar fi explicatia pentru cã nu avem încã solicitãri. Cu toate acestea, noi am rezervat un salon cu patru paturi pentru eventuale cazuri. Ne-a contactat si domnul primar pentru a se asigura cã existã spatiu pentru oamenii strãzii. Precum v-am spus, pânã acum nu au fost solicitãri, dar chiar si asa, rãmânem în alertã”, a spus chirurgul Nelu Tãtaru, directorul spitalui “Dimitrie Castroian”.

Nicio urgentã medicalã din pricina frigului!

ÎMBUCURÃTOR Se pare cã avertizãrile meteo din ultimele zile au avut efectul scontat asupra husenilor! La sectia de chirurgie a spitalului nu s-a prezentat nicio persoanã cu degerãturi, iar medicii cred cã acest fapt se datoreazã… precautiei. “Putem spune cã, în urmã cu o sãptãmânã, am avut un caz de persoanã cu degerãturi, dar în aceste zile, nu, chiar dacã afarã a fost mai frig decât ne-am închipuit vreodatã. Probabil, oamenii au ascultat prognoza meteo si s-au îmbrãcat gros, s-au ferit de frig si au consumat ceaiuri calde în cantitãti suficiente. Au fost precauti”, a mai spus directorul spitalului “Dimitrie Castroian”.

Haos la Vaslui, în Autogarã

AUTOBUZE ÎNGHETATE Gerul din cursul noptii de duminicã spre luni a paralizat traficul de cãlãtori, în tot judetul Vaslui. Autobuzele, ca si microbuzele pentru elevi, au întepenit în statii, cu bateriile descãrcate si motorina înghetatã în rezervoare.

La Vaslui, mai multe curse de cãlãtori au fost anulate luni dimineatã, în conditiile în care temperaturile au atins si minus 26 grade Celsius. Au fost anulate zeci de curse, cele mai multe cãtre localitãti din mediul rural, dar si cãtre Capitalã. Abia dupa ora 10.00, programul în autogara Vaslui a fost reluat. “Având în vedere temperatura scãzutã, de minus 24 de grade, care a fost aici – în afara Vasluiului s-a ajuns si la minus 28 de grade Celsius -, primele curse, cele de dimineatã au fost suspendate, în marea lor majoritate. N-au plecat cursele de la orele 3.00 sau 5.00 dimineata. A plecat, o parte, la 7.00 sau la 9.00. Masinile nu au mai plecat din cauza bateriilor, care au stat înghetate afarã, plus cã motorina nu este de calitate. Multi au pus motorinã care se congeleazã la minus 20 de grade, dar trebuia din aceea care îngheatã la minus 40 de grade. Oricum, cãlãtorii au stat în sala de asteptare si au plecat cu cursele urmãtoare”, a spus Mihalache Mititelu, seful Autogãrii Vaslui. Soferii de microbuze au reusit cu mare greutate sã dezmorteascã motoarele dupã ore bune. “Sunt înghetat de tot, si la picioare si la mâini. Circulãm greu, în conditii de iarnã geroasã. Dar, asta nu ar fi o problemã, problema e drumul înfundat, o luãm pe câmp ca sã putem ajunge sã ducem cãlãtorii. În dimineata asta (luni, 25 ianuarie, n.r.) am gãsit motorina congelatã. A pornit la prima cheie, a luat-o, dar dupã cinci minute s-a oprit motorul, din cauza motorinei. Asta înseamnã cã dimineatã nu am circulat la prima cursã, ci la a doua”, a spus Marcel Cardoneanu, soferul unui microbuz din Autogara Vaslui.

Înca trei oameni ai strazii din Bârlad adusi aseara la adapost

La nivelul municipiului Bârlad s-a dispus ca în cadrul Complexului de Servicii Comunitare (CSC) numãrul 1, de pe Bulevardul Epureanu, sã fie înfiintat un centru de adãpostire pentru persoanele care nu au unde sã locuiascã sau pentru bãtrânii care dispun de o locuintã, dar care nu au mijloace suficiente ori corespunzãtoare pentru încãlzirea acestora. Având în vedere cã ieri noapte, în municipiul Bârlad s-au înregistrat -25 de grade Celsius, politistii comunitari au adus asearã doi bãrbati, unul de 20 de ani si unul de 63 de ani, care stau pe strãzi si o femeie de 80 de ani, care locuieste singurã, într-o “casã” (un fel de bordei). Politistii comunitari i-au dus mai întâi la spital, unde au fost consultati si li s-au dat medicamentele necesare, ei fiind apoi dusi la adãpostul de la CSC Bârlad.

Fara curent si fara gaz!

Din cauza gerului, în cursul diminetii de ieri, alimentarea cu energie electricã a fost întreruptã timp de mai bine de o orã în mai multe cartiere din municipiul Vaslui. Nervii vasluienilor au fost astfel întinsi la maxim, mai ales cã aceste cãderi de curent s-au produs în perioada în care acestia trebuiau sã se pregãteascã pentru serviciu. Cei mai afectati de aceste înteruperi au fost copii care au fost nevoiti sã tremure de frig, pânã la remedierea defectiunii. Tot din cauza temperaturilor extrem de scãzute, sute de vasluieni s-au trezit cã centralele termice au intrat pe cota de avarie. Chiar dacã au încercat remedierea acestei situatii în timp util, foarte multi abonati au fost trecuti pe lista de asteptare, motivul fiind numãrul foarte mare de solicitãri.

Elevii de la Portari, în vacanta fortata

Temperaturile scãzute au adus o zi de repaus si pentru 36 de elevi de clasele V-VIII, din localitatea Portari. Acestia urmau sã fie adusi cu microbuzul la scoala nr. 7, din Vaslui, însã soferul nu a putut porni masina. “De pornit, a pornit, dar s-a oprit imediat. Seara, am dat bateria jos si am dus-o în scoalã. Când am pus-o, dimineatã, nu a mai pornit. Am pus apã caldã, peste 50 de litri pe motor, am încãlzit motorul cu apã si nu a vrut sã porneascã. Nu învârte, scoate sunete ciudate si nu merge. Am dat telefon la Portari si am anuntat familiile cã nu pot veni, sã nu stea copiii si sã înghete în statie”, a explicat Stelicã Scoipan, soferul microbuzului. Conducerea scolii 7 va fi nevoitã, în aceste conditii, sã scoatã aproape 600 lei din bugetul propriu, pentru a cumpãra o baterie nouã. Numai asa, elevii vor putea ajunge în cursul zilei de marti la cursuri.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here