spot_imgspot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
04-dec.-2023

Bogdana, prima comunã care intrã în scenariul rosu, cu o incidentã de 3,40 la mia de locuitori! (DOCUMENT)

- Advertisement -

ALERTÃ…Situatia cazurilor de Covid-19 în judetul Vaslui, înregistratã de DPS Vaslui, este consideratã de specialisti alarmantã deoarece atât cazurile cât si rata incidentei cumulative la 1000 de locuitori, sunt într-o continuã crestere! Pe primul loc la valoarea ratei incidentei cumulative este comuna Bogdana (5 cazuri si rata incidentei de 3,40/1000), aceasta intrând în scenariul rosu. Pentru acest caz urmeazã ca DSP Vaslui sã stabileascã, în Comisia Judeteanã pentru Situatii de Urgentã,ce mãsuri se vor aplica.

Pânã ieri erau înregistrati 107 de pacienti depistati cu Covid-19 în interval de 14 zile, dintre care 23 în ultimele 24 de ore. 33 de pacientii sunt internati în spital, pe sectii, trei dintre ei sunt copii, iar 2 persoane adulte sunt la ATI Reanimare! Toti sunt internati la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad. Dintre cei patru pacienti din ATI, nu este niciunul intubat, iar un alt pacient este pe CPAP (Oxigen). În ATI sunt în continuare si 3 ventilatoare libere pentru pacientii cu COVID. Cei 27de pacienti au diferite forme de boalã : 11 bolnavi au forme medii, 20 pacienti sunt cu forme severe. Pacientul aflat pe 29 august în stare criticã, o femeie din municipiul Husi, a decedat, din pãcate. 74 de persoane infectate sunt la domiciliu.

Ultima “Ratã a incidentei cumulative” în judetul Vaslui, din data de 30 august, este de 0.20/1000 de locuitori. Judetul nostru a înregistrat, în ultimele 14 zile, 107 persoane depistate pozitiv la testarea pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, care provoacã boala Covid-19, cu 36 persoane mai mult ca pe 26 august, când erau doar 71 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Comuna Bogdana a intrat în scenariul rosu: rata incidentei cumulative, 3,40 la 1000 de locuitori!

Judetul Vaslui are prezent virusul SARS-CoV-2 în 28 de UAT-uri, din 86 câte are. Cele mai multe cazuri, 39, se înregistreazã în municipiul Vaslui, care are o ratã de incidentã de 0,26 la 1000 de locuitori. Mai sunt înregistrate 10 cazuri în municipiul Bârlad (0,14 rata de incidentã la 1000 de locuitori), în comuna Fãlciu 4 cazuri, care a ajuns la o ratã a incidentei cumulative de 1,34 la 1000 de locuitori. Municipiul Husi are în continuare 15 cazuri de Covid-19 (rata incidentei fiind 0.40/1000 de locuitori), Drânceni (3 cazuri – 0,64 trata incidentei cumulative la 1000 de locuitori), Stãnilesti (2 c), orasul Murgeni (4 c), Mãlusteni (2c – rata 0,95/1000 locuitori), Muntenii de Jos (4 c – 0,93/1000 rata incidentei), Banca (2 c) iar în restul de comune este semnalat doar câte un caz: Ibãnesti, Bogdãnita, Fruntiseni, Dãnesti, Deleni, Cozmesti, Bunesti-Averesti, Rosiesti, Bogdãnesti, Tãcuta, Codãiesti, Iana, Ivãnesti, Duda Epureni, Bãcesti, Vãleni si Zorleni. În orasul Negresti este un singur caz, rata incidentei fiind 0,10/1000 locuitori.

Situatia vaccinãrilor din judetul Vaslui

În afarã de moldovenii aciuati în municipiul Vaslu doar pentru cetãtenie, care nu figureazã ca vaccinati, în rest, în judetul nostru, oamenii – în special din mediul urban, s-au vaccinat. În cursul zilei de 30 august, în judetul Vaslui s-au vaccinat 172 de persoane (116 cu doza I si 56 cu doza a II-a). Numãrul total de doze de vaccin primite în judet – 131745, iar numãrul total de doze de vaccin administrate (începând cu data de 04 ianuarie 2021, prima administrare) la nivel judetean – 125444, din care: – doza 1 – 67723 persoane si doza 2 – 57721 persoane

Varianta Delta este mai usor transmisibilã! Vaccinati-vã!

Reamintim cetãtenilor cã vaccinarea cu schemã completã oferã protectie fatã de boala COVID – 19, scade riscul de internare, riscul de complicatii si de deces. Varianta Delta este mai transmisibilã decât celelalte variante, iar vaccinurile îsi mentin o eficientã crescutã în prevenirea bolii simptomatice si a spitalizãrii, dacã se administreazã schema completã.

Conditiile pentru obtinerea Certificatului Digital European de cãlãtorie:

Certificatul poate fi descãrcat de la: https://certificat-covid.gov.ro/login. Persoanele care pot obtine certificatul digital UE sunt: cele care au efectuat schema completã de vaccinare în România; cele care au efectuat cel putin o dozã în România din schema completã; cele care au efectuat schema completã într-un stat tert (NON UE) si sunt cetãteni români sau membrii familiilor acestora; cele care au trecut prin boalã (pe teritoriul României), dacã nu au trecut 180 de zile de la obtinerea primului rezultat pozitiv la testare; cele care au obtinut rezultat negativ la testarea PCR în ultimele 72 de ore (pe teritoriul României); cele care au obtinut rezultat negativ la testul antigen rapid în ultimele 24 de ore (pe teritoriul României).

„Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de cãlãtorie se valideazã la o perioadã de 10 zile dupã efectuarea schemei complete de vaccinare. Dacã vã regãsiti în una din situatiile de mai sus si nu reusiti sã vã generati certificatul digital, vã rugam sa furnizati urmãtoarele documente, dupã caz, la adresa de e-mail certificat-covid@ms.ro: carte de identitate/pasaport/permis de sedere; dovada vaccinãrii sau a testului pozitiv/negativ; pentru minorii sub 14 ani – certificatul de nastere sau documentul care atestã calitatea de autoritate pãrinteascã; certificatul de cãsãtorie – în cazul schimbãrii numelui între data vaccinãrii/testãrii si data solicitãrii certificatului. Mentionãm faptul cã termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creste la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent, iar certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate si pe teritoriul României pentru atestarea vaccinãrii, testãrii sau trecerii prin boalã a titularilor. Pentru nelãmuriri, vã recomandãm sã scrieti la adresa: certificat-covid@ms.ro sau apelati Call Center – 021 414 44 25 si apãsati tasta 2, pentru certificate. Încurajãm populatia sã se imunizeze prin vaccinare, astfel încât vom limita rãspândirea cu COVID-19.”, mentioneazã Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Bine nu va fi , in special pt cei cu functii care executa orbeste de frica scaunului pt ca nu stiu sa faca nimic concret si nu mai gasesc asemenea posturi caldute si bine platite, adica incompetentisi lipitori de afise.!……………………………………………..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.