Bolnavii de epilepsie, în atentia Ministerului Sãnãtãtii

PROGRAM… Ministrul Sãnãtãtii, Victor Costache, a declarat cã România are nevoie de un “pact pentru epilepsie”, în cadrul unui pact national pentru sãnãtate, pentru un mai bun management în urgentã privind aceastã afectiune.

“Avem nevoie de un pact pentru epilepsie în cadrul unui pact national pentru sãnãtate. (…) Problemele punctuale care pot fi rezolvate împreunã de autoritãtile din domeniul sanitar – acel numãr de urgentã despre care tot se vorbeste de atîtia ani si nu a fost implementat, o mai bunã functionare si un mai bun management în urgentã al crizei epileptice la copii si o nominalizare a centrelor medicale unde pot fi transportati si tratati rapid acesti copii. Pe toatã durata mandatului, vom milita ca pacientii din România sã aibã aceeasi sansã de tratament ca si omologii lor europeni”, a spus ministrul, care a participat la Forumul de epilepsie, eveniment organizat, la Palatul Parlamentului, de Societatea Românã de Luptã împotriva Epilepsiei, sub egida Comisiei pentru sãnãtate publicã din Senat.

Epilepsia, o afectiuni subdiagnosticatã

Presedintele Societãtii Române de Luptã împotriva Epilepsiei, Dana Craiu, a afirmat cã în România sunt în jur de 200.000 de persoane care suferã de epilepsie, însã aceastã afectiune ar putea fi subdiagnosticatã. “Aproximativ 200.000 de persoane suferã de epilepsie în România. Numãrul real nu este cunoscut. Este posibil ca epilepsia sã fie subdiagnosticatã în România. În sapte din zece cazuri persoanele care au epilepsie pot trãi o viatã normalã fãrã episoade de crizã convulsive dacã boala ar fi diagnosticatã si tratatã corespunzãtor. (…) În România sunt foarte putini cei care stiu într-adevãr de epilepsie. (…) Epilepsia afecteazã aproximativ 50 de milioane de oameni la nivel global, fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice. 80% dintre acestia trãiesc în tãri cu venituri mici, mijlocii. România probabil cã este una dintre aceste tãri. (…) Foarte putini dintre pacientii cu epilepsie au acces la tratament din cauza problemelor de cunoastere a epilepsiei”, a explicat Craiu.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ