spot_imgspot_img
24.7 C
Vaslui
03-mai-2024

Bolnavii, pusi iar la platã

- Advertisement -

PROBLEMEDe la începutul lunii septembrie, chiar si beneficiarii programelor nationale de sãnãtate, cum ar fi bolnavii de diabet, HIV/SIDA ori cancer, s-ar putea vedea în situatia de a scoate bani din buzunar la achizitionarea medicamentelor de pe retetele gratuite. Motivul este un Ordin al ministrului Sãnãtãtii, nr. 1275 din 26 august, prin care Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate va compensa complet numai asa-numitele medicamente generice, respectiv cele mai ieftine din gama respectivã. Se sperã cã astfel se vor face economii la bugetul de stat de peste 150 milioane lei noi anual. Sfatul conducerii Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate este acela ca pacientii sã solicite farmacistilor medicamentele generice, pentru a nu fi nevoiti sã suporte diferente de pret din buzunarul propriu, si, în cazul în care acestea nu sunt pe stoc, sã facã comandã, care, cel putin teoretic, ar trebui onoratã în 48 ore.

Desi, pânã la 1 septembrie, bolnavii de diabet, de exemplu, nu plãteau nimic la ridicarea medicamentelor gratuite prescrise de medicul specialist, acum vor fi nevoiti sã scoatã din buzunar câteva zeci de lei, cu atât mai mult cu cât, în general, medicamentele respective se elibereazã pentru perioade de câte trei luni. Astfel, pentru cele mai uzuale antidiabetice orale se vor plãti diferentele pânã la cel mai ieftin medicament din gamã, cel desemnat de cãtre conducerea Ministerului Sãnãtãtii ca fiind generic. Pentru o cutie de Siofor de 1000mg se vor mai achita de cãtre bolnav 7,79 lei, pentru Siofor 850 mg – se plãteste 8,63 lei, pentru Diaprel 30 mg – 5,65 lei, Amaryl 1 mg diferente de pret de 1.53 lei/cutie, Amaryl 2 mg- 2,84 lei, – Amaryl 3 mg – 5,44 lei, iar în cazul Esquel de 80 mg, se plãteste 2,46 lei. Motivul pentru care bolnavii cuprinsi în Programele Nationale de Sãnãtate vor trebui sã achite la farmacii aceste contributii personale îl constituie faptul cã Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate compenseazã complet numai asa-numitele medicamente generice, respectiv cele mai ieftine din gama respectivã. “Motivul pentru care bolnavii, chiar si cei din programele nationale, trebuie sã achite o parte din valoarea medicamentelor este faptul cã, conform noilor reglementãri, CJAS Vaslui nu mai deconteazã decât valoarea medicamentelor generice, plus maxim 20% din valoarea acestora, pentru produse din aceeasi gamã. Medicii sunt obligati sã propunã pacientilor medicamentul generic, si, doar dacã doresc alte medicamente din aceeasi gamã, bolnavii vor fi obligati sã achite diferente de bani la achizitionarea din farmacii. Oricum, pe retetã este trecutã nu denumirea comercialã a medicamentului, ci denumirile comune internationale, asa cã fiecare are dreptul sã cearã în farmacii produsul cel mai ieftin, pentru care nu se percepe contributie personalã. Vor fi ceva disfunctionalitãti în farmacii, care încã mai au stocuri de medicamente altele decât cele generice, si care pânã acum se eliberau gratuit cãtre posesorii de retete, stocuri de care farmaciile vor încerca probabil sã scape prin vânzare. Fac un apel cãtre bolnavii care beneficiazã de gratuitãti sau compensãri la tratamentele prescrise în sensul ca sã cearã de la farmacii medicamentele generice, si sã nu accepte medicamente mai scumpe, pentru care trebuie sã achite diverse sume de bani, uneori destul de importante”, a declarat Corneliu Mihalache, presedintele – director general al Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui.

“Nu vã temeti sã folositi medicamentele ieftine, chiar românesti”

Este o practicã comercialã, destul de comunã a producãtorilor ca, din timp în timp, sã schimbe denumirea si ambalajul medicamentelor, chiar si în cazul celor uzuale, cu aceeasi ocazie scumpind si pretul acestora. Tocmai pentru cã au apãrut astfel de situatii, Ministerul Sãnãtãtii a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acordã, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor nationale de sãnãtate, astfel încât sã fie încurajat consumul de medicamente generice, respectiv ale celor mai ieftine, cele mai multe produse chiar în România. Conform actului normativ, atunci când un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, acesta va fi decontat 100%, ca si pânã în prezent. În cazul în care pe lista C2, pe lângã medicamentul inovativ existã mai multe medicamente generice cu aceeasi substantã activã, conform noilor prevederi, începând cu data de 1 septembrie, toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 120% fatã de pretul cu amãnuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament. Denumirile Comune Internationale (substantele active) din lista C2 sunt cele pe care statul le acordã gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculozã, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. Conform calculelor realizate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, în urma aplicãrii noilor mãsuri se vor putea realiza economii în valoare de aproximativ 150 milioane lei noi anual în cadrul programelor de sãnãtate, ceea ce va permite Ministerului Sãnãtãtii sã poatã sustine costurile necesare asigurãrii, în continuare, a acestor medicamente gratuite pentru pacienti. În Lista C2 sunt incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale. „Chiar dacã farmaciile nu au pe stoc medicamentul cerut, conform protocolului, acestea au obligatia ca, în termen de 48 de ore, sã se aprovizioneze cu produsul solicitat. Chiar dacã pacientii sunt obisnuiti cu un anumit medicament, nu trebuie sã se teamã sã foloseascã versiunea genericã, chiar dacã este produsã în România si nu are o denumire pompoasã sau nu-i este fãcutã publicitate ca în cazul medicamentelor strãine. Iar producãtorii nu au decât sã-si vândã produsele scumpe în alte tãri, bugetul tãrii nu mai poate suporta cheltuieli si deconturi de multe ori umflate sau inutile”, mai era de pãrere Corneliu Mihalache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.