spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Bolnavul din România: Tratat cu substante interzise în Europa si cu sanse mici de vindecare

- Advertisement -

CATASTROFIC Sistemul sanitar din România omoarã anual 60.000 de oameni. Este concluzia unui studiu al Comisiei prezidentiale pentru Sãnãtate, realizat în 2008. În timp ce directorii de spitale admit cã pacientii români sunt si acum tratati cu substante interzise în Europa, reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii spun cã sistemul sanitar nu este singurul responsabil de starea de sãnãtate a românilor.
Potrivit unui clasament realizat la nivel mondial de Organizatia Mondialã de Sãnãtate, România se aflã pe locul 99, în ceea ce priveste calitatea serviciilor din sãnãtate.

Studiul Comisiei prezidentiale a demonstrat care sunt sansele unui pacient român de a primi un tratament corespunzãtor, la timp, pentru a supravietui. “Aceastã statisticã s-a fãcut pe ceea ce înseamnã sansele pacientului, pe diagnostice care existã, si care în alte conditii ar fi avut sanse, iar aceste sanse nu au fost realizate din cauza modului de finantare a sistemului, din cauza modului de organizare. Una este sã descoperi un neoplasm în stadiul întâi, alta este sã îl descoperi în stadiul trei. Practic se pierde sansa. Se pierde sansa de a fi tratat cum trebuie si de a supravietui”, a declarat pentru Vasile Astãrãstoae, presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

”’Un român, dacã ar fi trãit în altã tarã, ar fi primit tratament la timp”

Astãrãstoae a mai explicat cã aceastã statisticã a fost realizatã pe indicii de mortalitate si morbiditate din tãrile din Uniunea Europeanã, pe diferite afectiuni, observându-se cã în România acestia sunt mai crescuti. “S-a vãzut cã la noi acesti indici sunt crescuti, dupã care s-a vãzut de ce sunt crescuti. Tocmai pentru cã depistarea este tardivã, nu existã politici intersectoriale, pentru cã finantarea sistemului este proastã, avem deficit de medici. Toate acestea conduc la faptul cã un român dacã ar fi trãit în altã tarã ar fi avut sansa de a primi un tratament la timp. Nu are egalitate de sanse, nu poate sã acceseze serviciile pe care legea le prevede”, a declarat Vasile Astãrãstoae.
Întrebat care ar fi factorii care determinã accesibilitatea la sistemul sanitar a unei populatii si starea de sãnãtate a acesteia, Vasile Astãrãstoae a spus cã ”acesti factori sunt responsabilitatea celor care organizeazã sistemul. Finantare, personal calificat, investitiile în sãnãtate. Dacã nu faci acesti pasi nu asiguri accesibilitatea la sãnãtate”.

Pacientii români, tratati cu substante interzise în Europa

Si managerii de spital recunosc situatia dezastruoasã din sistemul sanitar, un sistem la care pacientul cotizeazã, dar care nu îi este accesibil în mod eficient.”Cred cã toatã lumea este de acord cu ce scrie în acel studiu. Principalele cauze de mortalitate în România, si în general, sunt bolile cardiovasculare si bolile oncologice. De exemplu, un pacient în Bucuresti si în tarã care are un infarct sau accident cerebral, are sanse de supravietuire în România substantial mai mici fatã de ale unui pacient din tãrile Europa”, a declarat pentru Bogdan Andreescu, managerul general al Spitalului Clinic Colentina.
“Iar cu partea de oncologie, aceasta lasã mult de dorit. Noi încã tratãm cu radioterapie cu sursã de cobalt, care în restul Europei este interzisã, pentru transplantul medular nu existã o retea bine pusã la punct a donatorilor. Deci suntem departe de orice asistentã medicalã decentã. Dar aici trebuie un efort colectiv”, a adãugat el.Un alt lucru pe care studiul l-a arãtat este cã un copil nãscut în România în anul 2007 are un risc de sase ori mai mare sã moarã înainte de a împlini 6 ani, în comparatie cu un copil nãscut în Suedia si de aproape trei ori mai mari decât unul nãscut în Ungaria, lucru confirmat si de Bogdan Andreescu.

Ministerul Sãnãtãtii: Starea de sãnãtate a românilor nu se datoreazã doar sistemului sanitar

Dacã medicii si directorii de spitale admit veridicitate studiului, reprezentantii institutiei responsabile cu sistemul de sãnãtate din România o infirmã.”Nu mi se pare corect. 75% din starea de sãnãtate a unei populatii este datoratã altor cauze, economice, sociale, nu sistemului sanitar. Determinantii stãrii de sãnãtate nu sunt numai cei dati de boalã. Bolile sunt aduse de fumat, de consum de alcool, de accidente rutiere, starea socialã”, a declarat pentru Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.