spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Bombă în sistemul medical: managera SAJ Vaslui, Aurora Popa, a fost suspendată din funcție, comitetul director a rămas fără mandat

- Advertisement -
Auro Popa

S-A TRAS LINIE… Managera Serviciului de Ambulanță Vaslui a fost suspendată din funcție, la sfârșitul săptămânii trecute. Măsura a fost luată ca urmare a raportului întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, care în luna august a fost trimis la Vaslui după ce un ambulanțier a plecat cu salvarea la mare pentru a-și aduce acasă fiica infectată de COVID-19. Conform unor surse, în raportul care are peste 100 de pagini, sunt menționate deficiențe grave la nivelul Serviciului, mai ales de ordin financiar. Începând cu 5 decembrie, SAJ Vaslui a rămas și fără comitetul director, căruia i-a expirat mandatul, astfel că la ora asta toată activitatea de conducere este blocată.

Ziarul Vremea Nouă a intrat în posesia a unei pagini din raport, unde comisia de evaluare cere încetarea contractului managerei Aurora Popa, dar și al directorului economic interimar, Alisa Pânzaru. „Pentru aplicarea prevederilor Cap V, lit. A.3, pct 5 din contractul de management nr. 2061/16.04.2018, comisia de evaluare înființată la nivelul Ministerului Sănătății, prin ordin de ministru, va evalua și va lua act de neîndeplinirea obligațiilor asumate prin contract de către doamna Aurora Popa- manager general, și identificate de către comisia mixtă de control prin prezentul raport de control (…) astfel fiind aplicabile prevederile Cap XI- încetarea contractului de management, pct c și g din contractul de management. În acest sens, comisia de eveluare va emite o propunere către Ministrul Sănătății.

(…) Având în vedere încălcarea contractului de management nr. 2061 din 16.04.2018, Cap VI B2- „În domeniul managementului economico-financiar, care la punctul VI prevede faptul că managerul general <<răspunde de respectarea disciplinei economico-financiare la nivelul Serviciului, împreună cu directorul economic>> și constatându-se implicit și încălcarea atribuției de serviciu de către doamna Pânzaru Alisa – director economic interimar, prevăzute la Cap VII – atribuții specifice ale directorului economic, punctul I din fișa de post a acesteia încheiată la data de 28.11.2016, se va proceda la cercetarea disciplinară a doamnei Pânzaru Alisa – director economic interimar, în cadrul Comisiei de Disciplină, de la nivelul SAJ Vaslui, pentru analizarea modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu conform prevederilor legale. De asemenea, se va analiza oportunitatea revocării din funcția de director economic interimar a doamnei Pânzaru Alisa și nominaliarea altei persoane pentru ocuparea acestei funcții”, se arată în raportul întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătății imediat după vizita la Vaslui și înaintat ministrului, Nelu Tătaru. Ca urmare a celor constatate de inspectori, acesta a decis să suspende din funcție pe managerul SAJ Vaslui. Aurora Popa era singura din conducere care mai avea drept de semnătură, după ce pe 5 decembrie mandatul întreg comitetului director a expirat.

Cum s-a ajuns aici?

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a fost trimis la Vaslui în luna august a acestui an, după ce un ambulanțier din cadrul SAJ Vaslui s-a deplasat cu o salvare la mare pentru a-și aduce acasă fiica confirmată cu coronavirus. Angajatul SAJ Vaslui ar fi afirmat, în cercul său de prieteni, că înainte de a pleca, a cerut aprobarea atât a DSP Vaslui cât și a SAJ Vaslui, ambele instituții dându-și acordul. Ambulanțierul se mai apăra la cea vreme, spunând că până să se deplaseze la mare nu a intrat în contact cu fiica lui. O minciună scoasă la iveală de surse medicale care ne-au afirmat că adolescenta a făcut primul test Real Time PCR înainte de a pleca la mare, fiind adusă chiar de tatăl ei. Lanțul disprețului total față de lege a continuat și după ce doi au ajuns acasă. A doua zi, ambulanțierul și fiica lui ar fi mers la o clinică privată din Vaslui, pentru a repeta testul. În acel moment au fost contactați reprezentanții DSP Vaslui, cărora li s-a pus în vedere că o adolescentă cu rezultat pozitiv la COVID se plimbă prin oraș. Medicii epidemiologi de la Direcția de Sănătate Publică ar fi transmis că știu cazul, că deja o au pe tânără în baza lor de date, însă nu au luat nicio măsură pentru a o izola și a o interna la spitalul din Bârlad. Așa se face că după efectuarea celui de-al doilea test, fata s-a întors împreună cu tatăl său la domiciliu, de unde au întrerupt orice legătură cu cei de la DSP. Imediat după acest incident, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui a intrat în atenția Departamentului pentru Situații de Urgență deoarece a permis unui ambulanțier care trebuia să fie în izolare să urce la volanul unei ambulanțe deși nu era de serviciu în acel moment. Ba mai mult, tatăl fetei ar fi străbătut drumul până pe litoral cu foaia de parcurs al unui alt coleg de-al său. Practic, ambulanțierul s-a comportat în ziua respectivă ca și cum Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui ar fi la cheremul său, nepăsându-i absolut deloc de protocoalele și legile care trebuiau respectate.

Imaginea SAJ Vaslui, zguduită după un scandal de corupție

Cătălin Ioan Romanic

Situația la SAJ Vaslui nu a revenit la normal nici după vizita Corpului de Control al Ministerului Sănătății din luna august. Astfel, în luna noiembrie a acestui an, o angajată a spitalului din Bârlad și un ambulanțier al SAJ Vaslui au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de trafic de influență și înșelăciune. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019 – 2020, cei doi au cerut de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 și 7.000 de euro pentru a le ajuta să se angajeze la spital, la Ambulanță, dar și la unități de învățământ, pe posturi pentru cadre medicale. La mijlocul acestei luni, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au finalizat cercetările în acest caz de corupție și i-au trimis în judecată pe cei doi suspecți. Este vorba despre Cătălin Ioan Romanic (37 ani), angajat ca șofer la SAJ Vaslui – Substația Bârlad și Cristina Alina Nanu (43 ani), infirmieră în cadrul secției Medicină Internă a Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. O anchetă completă din partea procurorilor ar fi trebuit să-i atragă în acest dosar și pe „greii” care încasau acele șpăgi de mii de euro, pentru că e imposibil ca un simplu șofer și o infirmieră să se ocupe de angajări în sistemul medical.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.