BOR vrea Slujba de Înviere în interiorul lăcașelor de cult, autoritățile vor “afară, cu distanțare”

INCERTITUDINE… Credincioșii vor putea să participe la Sluba de Înviere, dar autoritățile trebuie să decidă dacă oamenii pot intra în Biserică sau vor asista de afară.

DIVERGENȚE… Autoritățile și Biserica Ortodoxă Română par să nu fi ajuns la un punct comun asupra locului unde vor fi organizate slujbele în noaptea de Înviere. În timp ce premierul Florin Cîțu anunță că slujba va fi organizată în afara lăcașelor de cult, cu respectarea distanțării fizice, reprezentanții BOR dau asigurări că slujba va fi făcută în interior, urmând ca în biserică să intre un număr limitat de credincioși.

Întrebat, la Digi24, cum se vor desfășura slujbele religioase din noaptea de Înviere, Cîțu a răspuns: „Afară, cu distanțare. Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, trebuie să fie niște reguli pe care le respectăm cu toții în jurul bisericii. Vor fi și cei de la Ministerul de Interne, vor fi și cei de la Ministerul Sănătății, voi fi și eu acolo”, a spus Cîțu. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus că “de obicei, reflexul e în această perioadă să transmiți un răspuns cu accent spre exterior”. “Vă aduc aminte de Hotărârea Guvernului nr 432 din 8 aprilie 2021 în care sunt stipulate precis toate elementele privitoare la desfășurarea slujbelor religioase, inclusiv slujba de Înviere. Din acest motiv, Cancelaria Sfântului Sinod a emis deja îndrumări foarte riguroase cu privire la desfășurarea acestor slujbe”, a spus Bănescu. “Slujba de Înviere are partea ei primă la care participă credincioșii în număr mai mare, care se desfășoară afară, după aceea, această majoritate a credincioșilor se retrage spre casă. Cei care vor rămâne, evident că vor putea rămâne atât în curtea bisericii, vor fi locuri foarte precis marcate, dar și în interior, unde clericii se vor retrage să slujească până la capăt Sfânta Liturghie. Vor putea pătrunde în interior doar un număr limitat de persoane, conform spațiului disponibil”, a explicat el. “Este o certitudine și nu identific în acest moment, în contextul în care ne aflăm, niciun motiv real, adecvat, cu conținut, care să producă o schimbare a unei Hotărâri de Guvern deja publicate în Monitorul Oficial”, a adăugat el.
2 COMENTARII

  1. Nu sunteți voi oamenii dracului ăștia de la BOR? Cand nu era pandemie și mergeam la Înviere scoteau catrafusele și cântau afară, stătea lumea la trei”Cristos a înviat ” și fugeau pe stradă cu lumânarea în mâna să se imbuibe cu haleală!!! Si acum nu puteti ,mă decât în interior?? Ptiu drace!!!!! Vorba omului de mai sus…cutia milei e interior…dar banul nu e ochiul dracului,baragladinelor?????

LĂSAȚI UN MESAJ