spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
26-feb.-2024

Borfas cu epoleti

- Advertisement -

ZÃRNESCU: SCANDALURI ÎN UNIFORMÃ, SCANDALURI FÃRÃ UNIFORMÃ

RADIOGRAFIA UNUI MILITIAN… Omul care a bãgat în puscãrie zeci de oameni, fiind dat afarã pe usa din dos a Politiei în urma unui scandal de coruptie, fostul comisar-sef Marinicã Zãrnescu, a ajuns un infractor de drept comun, care calcã în picioare legile, dupã bunul sãu plac. Face trafic de influentã prin telefon, împuscã animale fãrã stãpân, în plinã stradã, braconeazã prin pãduri animale ocrotite de lege si asa e doar vârful ice-bergului. Acest fost politist cu apucãturi de golan, pentru care statul român plãteste o pensie de 35-40 milioane lei vechi, lunã de lunã, se crede un fel de stãpân al judetului, în care nimeni nu suflã în fata sa. Lacom peste mãsurã, îngâmfat si plin de sine, fostul comisar de politie a ajuns un personaj detestat de majoritatea vasluienilor, care ar dori sã-l vadã la “rãcoare” pentru faptele sale haiducesti. O mãsurã care s-ar fi aplicat pentru orice cetãtean român care a braconat si împuscat la întâmplare animale sau a fãcut trafic de influentã, nu si în cazul lui Zãrnescu. Din pãcate pentru opinia publicã, unii politisti si procurori încã îi mai stiu de fricã, încã din vremea în care acesta era sef în Politia Judeteanã, asa cã mãsurile se vor lua cu mare greutate. Ce-ar trebui sã se întâmple pentru ca institutiile statului român sã reactioneze si sã-l bage dupã gratii? Este o întrebare la care asteptãm un rãspuns, de la Politie sau Parchet.

Marinicã Zãrnescu se comportã ca un adevãrat interlop cãruia nu-i pasã de lege: face trafic de influentã, braconeazã si trage la întâmplare în câinii fãrã stãpân, cautã tot felul de posturi cãldute, care sã-i aducã bani cu nemiluita (pe lângã pensia de aproape 1.000 de euro, pe care statul român i-a acordat-o pentru “prestatia” din Politie). Un om despre care patronii din judet vorbesc cu teamã dar fãrã respect, întrucât unii au ajuns pe mâna acestuia, pe când se ocupa de activitãtile de anticoruptie sau de combatere a actiunilor economice ilicite iar altii au scãpat cu o spagã consistentã. Printre cei care au beneficiat de protectia lui Zãrnescu în perioada în care tãia si spânzura în Politie se numãrã si “patroana panificatiei vasluiene”, Maricica Iovitã, vecina sa de bloc. În perioada 1999-2001, când fostul comisar-sef ajunsese pe functii foarte mari, la Politia Judeteanã s-au primit mai multe reclamatii împotriva lui Iovitã, inclusiv de cãtre DGFP Vaslui. În mod “inexplicabil”. toate plângerile au fost solutionate prin neînceperea urmãririi penale (NUP), astfel cã sarcina procurorilor a fost simplã: toate plângerile s-au clasat. Ca “rãsplatã” a eforturilor lui Zãrnescu, începând cu 2001, sotia acestuia a fost angajatã la Iovitã, având functia de director. Mai nou, pentru a-si demonstra loialitatea fatã de patroana sotiei, Marinicã Zãrnescu a acceptat sã depunã mãrturie în favoarea cuplului penal Iovitã-Ciofu, la Curtea Supremã. Vorba proverbului: “Prietenul la nevoie se cunoaste”…

Ar fi putut ajunge la puscãrie, în 2006. Normal, afacerea a fost musamalizatã!

Zãrnescu a fost dat afarã din Politie – oficial, s-a pensionat pe caz de boalã, însã toatã lumea din IPJ stie care a fost adevãratul motiv – în 2006. Cu tupeul care-l caracterizeazã, fostul sef din Politia judeteanã s-a implicat într-o afacere suspectã, Distrib Car Fruct, o firmã cãreia i-au fost puse sub sechestru 5 tone de carne de pasãre în Iasi. La momentul respectiv, Zãrnescu a încercat sã influenteze oamenii legii aflati în control, printr-o interventie la un ofiter al Economicului iesean. În timp ce patronul Distrib Car Fruct Vaslui, Cezar Lãzurcã, era controlat, de o echipã de 16 persoane, printre care si ofiteri de la Politia Economicã Iasi, Marinicã Zãrnescu a sunat si a cerut sã i se dea la telefon pe unul dintre ofiterii aflati în control. Discutia a fost monitorizatã de serviciile de informatii, iar a doua zi lui Zãrnescu i s-au adus la cunostintã acuzele de trafic de influentã. Se pare cã, comisarul sef i-ar fi cerut colegului de la Iasi sã încerce sã musamalizeze afacerea, cã este vorba de un amic de-al sãu, promitându-i cã îl va invita la o vânãtoare, ca sã se revanseze. “Eram la Vaslui, când am primit un telefon sã vin la Iasi, cã fusese gãsitã o cantitate mare de carne care avea probleme. Am plecat imediat la Iasi si, când am ajuns la locul unde era echipa de control, cam 16 persoane la numãr, m-a sunat dl. Zãrnescu. Mi-a spus: «Salut, Cezar. Vreau sã vin si eu cu masina la spãlat. Ai un loc liber?». I-am spus cã sunt la Iasi. M-a întrebat ce s-a întâmplat. “Ce ai pãtit?”. I-am spus, tin minte, «Ei, Politia Economicã de la Iasi vrea sã-mi punã sechestru pe carne, cã ar fi nu stiu ce în neregulã». I-am zis cã rezolv eu problema, nu e nevoie de ajutor. Mi-a zis: «Cine îti face controlul, de la Economic?», iar eu i-am rãspuns cã «Nu stiu, un domn Gheorghitã, nu stiu cum îl cheamã». Atunci, mi-a zis sã i-l dau la telefon pe politist. “Ia dã-l un pic la telefon”, mi-a cerut, iar eu i-am dat sã vorbeascã cu politistul de la Economic, pe care nu-l cunosteam. Au vorbit ca doi prieteni, se cunosteau, probabil, spunea ceva de o vânãtoare. Nu a durat mult, discutia s-a desfãsurat prieteneste, dar nu stiu ce au vorbit. Dupã aceea, mi-au pus marfa sub sechestru”, spune Lãzurcã. Pus în fata acestor fapte, politistul cu apucãturi militienesti nu a avut ce sã spunã, încercând sã se disculpe precum cã a fost o discutie nevinovatã. Totusi, având în vedere anii de Politie ai lui Zãrnescu, conducerea IJP Vaslui i-a permis sã se pensioneze, încercând sã nu-i pãteze cazierul ofiterului superior cu acuzatia de trafic de influentã, care i-ar fi adus ani grei de închisoare.

Din militian, jurist la Directia de Sãnãtate Publicã

La mai putin de un an dupã ce a pãrãsit Politia fãrã sã suporte rigorile legii, cum ar fi fost normal, fostul comisar sef s-a angajat ca jurist al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Au circulat, în acel moment, tot felul de zvonuri despre unele afaceri investigate de politist cu ani de zile în urmã, în centrul cãrora s-ar fi aflat persoane din conducerea DSP, însã totul a rãmas la nivelul de zvon. Desi avea o pensie de peste 35 milioane lei vechi, la acel moment, fostul sef de la Economic si Ordine Publicã s-a lãcomit si la cei 12 milioane, oferiti pentru postul de jurist, desi pe acel post ar fi putut fi angajat un tânãr. “Domnul Zãrnescu nu lucreazã la noi, ci munceste la noi. De când a fost angajat la ASP, în urma unui concurs, domnia sa a fãcut cât nu au fãcut altii în 10 ani. La angajare a prezentat toate documentele si totul era în regulã. Am înteles cã avea o afacere si a renuntat la ea. Ca functionar public si-a completat si declaratia de interese si nu a apãrut nici o incompatibilitate. Domnia sa a venit la noi sã munceascã si mi-as dori ca si restul angajatilor sã facã la fel. Ce pot sã vã spun este cã sunt foarte multumitã de domnul Zãrnescu”, spunea, la acel moment, dr. Luminita Costache, seful DSP. Dacã nu ar fi fost decizia Guvernului Boc de a cere pensionarilor cu indemnizatii speciale sã se decidã dacã vor pensie sau rãmân cu salariile de la stat, probabil cã si acum Zãrnescu ar fi ocupat postul de la DSP.

Ucigasul de câini de la Gura Bustei

În 2010, fostul sef al Politiei Economice s-a dat în spectacol, în public, rãmânând fãrã arma de vânãtoare. În noiembrie anul trecut, Zãrnescu a împuscat un câine comunitar din suburbia Gura Bustei, pe o stradã populatã, fiind, spun unele persoane, sub influenta bãuturilor alcoolice. Din informatiile noastre, fostul comisar sef de politie a tras în câinele unei bãtrâne din Gura Bustei, dupã ce venise de la o partidã de vânãtoare, enervat cã animalul de casã îl lãtra în continuu. Câinele, au spus vecinii, nu a avut nicio sansã, în fata preciziei marelui vânãtor Zãrnescu. Bietul animal a fost spulberat de forta focului de armã, fiind aproape lipit de un gard. Cadavrul a fost trimis la Bârlad, la laboratorul specializat al Directiei Sanitar-Veterinare, unde s-a fãcut o necropsie, care sã lãmureascã moartea acestuia. Dr. Costel Nitã, seful Laboratorului de Patologie Animalã din cadrul DSVSA Bârlad, a precizat cã a fost fãcutã necropsia cadavrului câinelui trimis de la Vaslui, care a fost împuscat de fostul comisar Zãrnescu. “Am trimis la IPJ Vaslui, la Serviciul Arme, Munitii si Explozibili, rezultatul necropsiei, însotit de o adresã din partea DSVSA Bârlad. În raport se precizeazã cã moartea câinelui respectiv a fost violentã, prin împuscare: exitus consecutiv, produs de un traumatism mecanic cu armã de foc”, a spus medicul veterinar Costel Nitã. Colegii de la IPJ i-au ridicat arma proprietate personalã si au fãcut expertiza balisticã, confirmându-se cã arma în cauzã a fost folositã la împuscarea câinelui de pripas. Fostul sef din IPJ s-a ales cu dosar penal, stiind cã fapta sa îi va aduce ani de închisoare.

Tupeu de infractor: a braconat, desi era suspendat din rândurile vânãtorilor!

Sâmbãtã seara, când se pãrea cã fostul sef din IPJ s-a linistit, a explodat bomba: Marinicã Zãrnescu a fost prins în flagrant dupã o partidã de vânãtoare ilegalã, împuscând o ciutã de cerb carpatin si un cãprior. Politistul-militian a iesit la o partidã ilegalã de vânãtoare, în zona Gãvan, la Bogdana. Împreunã cu alti trei bãrbati, printre care si un angajat de la Protectia Copilului, Valentin Ghetãu, Zãrnescu a împuscat douã exemplare extrem de scumpe, o ciutã si un cãprior, a cãror valoare se apropie de 20.000 de euro. Desi prins cu “mâta în sac”, în timp ce criminalistii perchezitionau masina de teren, acesta a stat impasibil, a mâncat sticks-uri, iar când a fost întrebat cum se simte în postura de braconier, Zãrnescu a rãspuns sincer: “Mã simt bine!”. Mai mult, fostul sef din IPJ a sfidat ordinele politistilor minute în sir, refuzând sã coboare din masinã. În urma primelor audieri, s-a stabilit cã arma folositã la braconaj îi apartinea lui Zãrnescu. Culmea, si de aceastã datã, Zãrnescu a scãpat fãrã sã fie retinut, cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani de zile.

Cititorii nostri spun adevãrul: “Credea cã braconeazã mai mult ca el!”

“Nimeni nu vãd sã scrie ceva de bine de el…cu o exceptie.. (ãla ori e finu lui… ori i-a fost complice vreodatã). Eu atât vã zic: eu aveam 10 si sora 8 ani si acest porc (Marinicã Zãrnescu, n.r.) a intrat în casã la mine si a început sã caute prin dulapuri… s-a urcat încãltat în patul nostru ca sã ajungã la dulap. Eu si sora mea plângeam si eram înspãimântati si el nici nu ne bãga în seamã de parcã cãutau un om mort sau vreo bombã nucleara. Cãutau carne de vânat… tata fiind vânãtor, avea el o suspiciune cã braconeazã mai mult ca el… Dumnezeu nu bea rachiu!!!”- opinie apãrutã pe forumul Vremea Nouã, în ziua de 9 ianuarie a.c., la materialul “Zãrnescu, prins la braconaj”

SONDAJ DE OPINIE Când credeti cã a primit Zãrnescu mai multe spãgi: când era sef la Circulatie sau când era sef la Economic?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

30 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.