spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Braconierul sef Zarnescu, prins! (video, foto)

- Advertisement -

FOST SEF DE POLITIE, INFRACTOR DE NOTORIETATE

INFRACTORI Fostul sef din IPJ Vaslui, Marinicã Zãrnescu, a comis-o din nou. Sâmbãtã seara, fostul om al legii a fost personajul principal al unui flagrant intrumentat de cei care pânã nu demult i-au fost colegi. Zãrnescu a iesit la o partidã ilegalã de vânãtoare, în zona Gãvan, la Bogdana. Împreunã cu alti trei bãrbati, printre care si un angajat de la Protectia Copilului, Valentin Ghetãu, Zãrnescu a împuscat douã exemplare extrem de scumpe, o ciutã de cerb carpatin si un cãprior, a cãror valoare se apropie de 20.000 de euro. Fostul sef din IPJ a sfidat ordinele politistilor minute în sir, refuzând sã coboare din masinã. Vânãtorii din judet sunt oripilati. “De 30 de ani, de când sunt în lumea vânãtorilor, nu am auzit pe cineva sã împuste o ciutã si sã fie prins. Este de nedescris ce au fãcut cei doi”, a spus Virgil Cadãr, presedintele AJVPS Vaslui. Braconierii riscã sã fie retinuti, zilele urmãtoare, dat fiind faptul cã au încercat sã fugã de organele de politie, când au fost opriti la un filtru de circulatie. Zãrnescu, capul bandei, a fost, pe rând, adjunct al sefului Politiei municipale, sef al Serviciului Investigatii Fraude, sef al Serviciului Circulatie, iar la finalul carierei, infractor!

NESIMTIRE… Desi nu aveau autorizatie, în cursul zilei de sâmbãtã, patru bãrbati au iesit la braconaj pe fondul nr.18 Floresti, administrat de Directia Silvicã Vaslui. Doi din cei patru ocupanti ai masinii de teren IS-19-ACF, vânãtori certati cu legea, s-au asezat la pândã, într-un loc în care stiau cã apare cãpriorul . Nu a durat mult si douã vietãti, o ciutã de cerb carpatin si un cãprior, au iesit în cãtarea pustilor lui Zãrnescu si Ghetãu. Animalele nu au avut nicio sansã, fiind ucise cu focuri de armã trase de braconieri. Niste localnici au auzit patru focuri de armã în pãdure si au anuntat lucrãtorii de la Silvic. Venit în fugã, un pãdurar s-a întâlnit cu masina de teren care transporta lesurile animalelor împuscate. Nu a apucat sã retinã numãrul masinii si a sunat un localnic, care a notat datele de identificare. Au fost anuntate organele de politie de la judet si s-au organizat mai multe filtre. Desi toatã lumea se astepta ca masina de teren sã treacã pe la Oprisita-barajul Puscasi-Zona Industrialã, unde asteptau douã echipaje de politie, nu s-a întâmplat asa. Ca niste infractori cuexperientã, cei patru braconieri au mers pe tot felul de drumuri lãturnalice, prin pãdurea Oprisita, dovedind cã nu era pentru prima datã când fãceau astfel de fapte. La un moment dat, au iesit în Bogdana si de acolo s-au îndreptat spre Lipovãt si, mai departe, spre Vaslui. Masina braconierilor a fost opritã la intrarea în Vaslui, la Vamã, de echipaje de la Politia Rutierã, asistate de reprezentanti ai Directiei Silvice. În timp ce era legitimat, soferul Emil Cretu (45 de ani) a cãlcat pedala de acceleratie, cel mai probabil la îndemnull lui Zãrnescu, care stãtea pe locul din dreapta.

Au fost prinsi în timp ce încercau sã disparã pe strãzi lãturalnice

A început o urmãrire ca în filme pe strãzile orasului, mai multe echipaje de politie gonind dupã masina de teren. Autovehiculul a semnalizat stânga, dupã ce a intrat în Vaslui, în zona ICIL, dorind sã se piardã între blocurile din zona Gãrii. Goana braconierilor s-a terminat fãrã incidente într-un minut, în apropierea podului de piatrã din zona Gãrii, unde masina de teren a fost blocatã de mai multe echipaje de la Circulatie si Ordine Publicã. Politistii au înteles motivul pentru care cei patru au încercat sã fugã, dupã ce au deschis portbagajul. “Fugarii” aveau în portbagajul masinii o adevãratã comoarã cinegeticã: o ciutã de cerb carpatin si un cãprior, împuscate fãrã milã de braconieri. Zona a fost împânzitã imediat de criminalisti. Cel vinovat de faptã se face Marinicã Zãrnescu, fostul comisar-sef de la IPJ Vaslui, despre care circulã de ani de zile zvonuri despre partide de braconaj organizate în pãdurile judetului. Partener la fãrãdelege i-a fost Valentin Ghetãu, un angajat al Directiei pentru Protectia Copilului, care nu a avut nimic de spus despre cele întâmplate. Imediat, la locul în care au fost prinsi cei patru braconieri, si-a fãcut aparitia si masina personalã a fostului politist. Zãrnescu a coborât, a discutat ceva cu fiica sa, dupã care s-a urcat din nou în masina de teren. Minute în sir, ofiterii de la Arme si Munitii l-au rugat pe Zãrnescu sã coboare din autovehicul, dupã ce au dat jos animalele împuscate. Acesta i-a sfidat pe fostii colegi, vorbindu-le în zeflemea. Pânã la urmã, cu un sictir greu de reprodus, fostul sef al Politiei Economice a decis sã coboare din masina de teren. A fost dus la IPJ, unde a dat declaratii toatã noaptea, alãturi de colegii de nebunii.

Impertinent pânã la final

“Astãzi (n.r. sâmbãtã, 8 ianuarie), la ora 14.40, am fost sesizati cã în zona Gãvan se aud focuri de armã. S-au identificat pete de sânge, semn cã era vânat împuscat, desi noi, ca gestionari, nu emiseserãm nicio autorizatie de vânãtoare în ziua respectivã. Prin cetãteni am aflat numãrul masinii care a fost vãzutã în zonã. Am anuntat Directia Silvicã, pe cei de la Arme, Politia Rutierã, s-a fãcut un itinerariu posibil si cei patru au fost gãsiti la intrarea în Vaslui. În masinã s-a gãsit o femelã de cerb comun si un cãprior. Sezonul de vânãtoare e deschis la ciutã, se poate autoriza, dar la cãprior s-a terminat pe 15 octombrie. Ei nu aveau autorizatie de la noi. E braconaj în toatã regula si sã stiti cã, un asa flagrant, mai rar se întâmplã”, a spus Adrian Ventoneac, de la Ocolul Silvic Vaslui. Ciutele carpatine sunt animale foarte rare. Anul trecut, în judetul Vaslui erau în jur de 30 de astfel de exemplare. Potrivit site-ului vânãtorul.ro, valoarea unei femele de cerb maturã pe piatã se ridicã la 12.000 de euro. Si cel de-al doilea animal împuscat, un cãprior, costã bani buni: 6.000 de euro.

“Sã îi fie rusine!”

Localnicii au auzit si ei de mizeriile fãcute în ultimul timp de fostul om al legii. Chiar si asa, sunt mirati de cele întâmplate. “Am auzit masina politiei cum dãdea claxoane: trage pe dreapta, trage pe dreapta! A oprit masina la capãtul podului si din ea a coborât un domn. Un politist a deschis usa în spate, a închis-o si apoi apoi au venit mai multe echipaje. Am înteles cã si Zãrnescu e printre braconieri. Am auzit de el. A fost politist. Sã îi fie rusine! Sã ucidã tocmai el cãprioare!? Pãi câti ani trebuie sã treacã sã ajungã un animal la forma asta?! Pãcat, mare pãcat! Eu cred cã Zãrnescu si amicii lui ar trebui pedepsiti maxim. Sã nu îi ierte legea! Mâine se supãrã si scoate pusca pe stradã. Nu vedeti ce atitudine are? Mãnâncã linistit în masinã, nu-l doare capul!”, a spus Vasile Anton, un localnic. Cei patru – Marinicã Zãrnescu, Vali Ghetãu, Emil Cretu si un tânãr de 34 de ani, Ciprian Pãduraru – au fost condusi la sediul IPJ Vaslui, unde audierile au durat toatã noaptea. Masina folositã la braconaj va fi confiscatã, au anuntat organele de anchetã. Cei patru braconieri vor fi cercetati în stare de libertate pentru braconaj si riscã pânã la cinci ani de inchisoare.

De ce nu a fost arestat Zãrnescu?

Incredibil, dar fostul sef din Politia Judeteanã a plecat acasã, în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, desi faptele sale si modul în care a sfidat organele de politie ar fi recomandat retinerea acestuia pe o perioadã de 24 de ore. Marinicã Zãrnescu nu e la prima abatere de acest gen. Pe numele lui mai este în lucru un dosar penal, dupã ce, anul trecut, a executat un câine vagabond. Atunci, i-au fost ridicate o puscã si permisul de vânãtoare. Politistii i-au lãsat atunci cealaltã armã de vânãtoare, cu glont, folositã în mãcelul de sâmbãtã. “Dl. Zãrnescu a fost prins în litigiul din noiembrie cu o armã, care i-a fost confiscatã, nu puteam sã-i luãm si cealaltã armã pe care o detinea în proprietate, pentru cã ne-ar fi actionat în instantã. Noi vom discuta si procurorul, pe marginea a ceea ce s-a petrecut, dar nu puteam decide retinerea pe o perioadã de 24 de ore. Ce sã mai spunem, dacã asa a înteles dânsul sã procedeze, fãcând astfel de fapte? Politistii care au fost la fata locului au avut o oarecare retinere, dl. Zãrnescu le-a fost sef unora, dar pânã la urmã s-a aplicat legea. Nu putea sta în masinã, trebuia sã coboare, pânã la urmã. Vom vedea în zilele urmãtoare, ce mãsuri se vor lua în acest caz grav de încãlcare a legii”, a spus comisarul-sef Mihai Carp, seful IPJ Vaslui.

“Vom propune excluderea celor vinovati”

“E foarte grav, ceea ce s-a petrecut. Nu am auzit ca, în ultimii 30 de ani, sã fi fost împuscatã vreo ciutã în judetul Vaslui, nu-mi vine a crede ce au fost în stare sã facã acesti oameni. Poate s-au mai întâmplat astfel de fapte, însã nu am auzit sã fi fost prins cineva, cum s-a întâmplat sâmbãtã. Stiu cã existã douã familii de cerb în zona Oprisita-Floresti, de ani de zile si-au stabilit acolo locul, din care migreazã spre Bogdana, iarna, nici nu existau cifre de recoltare pentru aceastã specie. Dincolo de ceea ce vor decide autoritãtile,la prima sedintã a AJVPS vom propune excluderea din rândurile vânãtorilor si pescarilor sportivi a celor doi care au fãcut acest act de barbarie. Dacã si ceilalti doi care i-au însotit sunt vânãtori, vor fi si ei exclusi” – Virgil Cadãr, presedintele AJVPS Vaslui.

În tot judetul, doar 30 de exemplare de cerb carpatin

În zilele urmãtoare, reprezentantii Directiei Silvice vor încerca sã afle ce s-a petrecut în ziua de sâmbãtã si consecintele actului nesãbuit al braconierilor. În tot judetul existã doar 30 de exemplare de cerb carpatin, iar planul de recoltare a directiei prevede doar un exemplar care poate fi vânat, anual. “Nu s-a dat nicio autorizatie la ciutã, de foarte multi ani, întrucât s-a dorit conservarea fondului existent. Vom face o evaluare a exemplarelor rãmase. E foarte grav ce au fãcut acesti vânãtori. S-au lãcomit si au tras în cerb, lucru de nepermis. Modul în care au actionat ulterior aratã cã autorii braconajului cunosteau foarte bine drumurile din zona Oprisita-Bogdana”, a declarat un oficial Romsilva.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.