spot_imgspot_img
13.1 C
Vaslui
04-mart.-2024

Bube in Educatia judetului Vaslui

- Advertisement -

Puncte slabe ale sistemului educational vasluian

VIOLENTÃ În urma inspectiilor frontale efectuate de inspectorii scolari vasluieni în anul scolar 2009-2010, s-a constatat îndeosebi un comportament agresiv al unor elevi asociat cu cresterea gradului de insecuritate în scoli.

De asemenea, a fost constatat faptul cã, în special, în mediul rural existã o populatie defavorizatã socio- economic, fiind des întâlnit abandonul scolar, fragilitatea relatiilor scoalã-comunitate localã, scoalã-familie, utilizarea elevilor ca fortã de muncã în gospodãriile propriilor familii. “Tot în inspectiile frontale au fost asistate 610 cadre didactice, profesori calificati sau în curs de calificare, cãrora li s-au acordat 568 de Foarte Bine, 34 Bine, 7 de Satisfãcãtor si 1 de Nesatisfãcãtor. Alte aspecte negative constatate se numãrã continuturile învãtãrii care nu sunt în unele situatii, adaptate la particularitãtile de întelegere ale fiecãrui elev. În activitatea de la clasã sunt ignorate activitãtile pe grupe, se insistã nejustificat de mult asupra reproducerii de informatii si de stereotipii. De asemenea, nu sunt utilizate suficient resursele materiale cum ar fi calculatoarele, fondul de carte, CDI-uri, cabinetele scolare în cadrul lectiilor, în timp ce sistemul de evaluare si cel de notare nu sunt corelate perfect, evaluarea currentã rãmânând uneori în afara notãrii obiective. Si în activitatea educativã s-au strecurat câteva aspecte negative. Spre exemplu, situatiile solicitate nu sunt elaborate în forma corespunzãtoare sau nu sunt transmise în timp util, lipsa unor instrumente de stimulare a coordonatorilor educativi. Sarcinile numeroase care le revin prin fisa postului conduc la renuntarea la aceastã responsabilitate. De asemenea se confirmã slaba implicare a pãrintilor în activitãtile scolii, dezinteresul multora dintre ei fatã de soartã, anturajul si preocupãrile copiilor lor, iar cresterea numãrului de familii plecate la lucru în strãinãtate, îi lipseste astfel pe copii de supravegherea pãrinteascã”, se aratã în raportul de activitate realizat de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui în anul scolar 2009-2010.

Fiecare scoalã cu “buba” ei!

Practic putine sunt unitãtile de învãtãmânt din Vaslui care sã nu aibã puncte slabe în activitate. Într-un raport al Grupului Scolar industrial” Nicolae Iorga” din Negresti din anul 2009-2010 este specificat faptul cã “desfãsurarea orelor în douã schimburi, slaba implicare a pãrintilor, multi elevi navetisti, din ambele schimburi, lipsa mijloacelor de transport (microbuze scolare), precum si slaba colaborare între profesori în elaborarea proiectelor educative, lipsa surselor de finantare si slaba dotare cu materiale didactice si auxiliare reprezintã punctele slabe ale institutiei de învãtãmânt”. Tot conducerea unitãtii scolare mai consemneazã la capitolul minusuri prezenta unei categorii de cadre didactice nu îndeajuns de motivate si capabile de a produce schimbãrile necesare, un numãr mare de elevi, care provin din familii cu probleme sociale, lipsa spatiilor pentru activitãti extracurriculare, în timpul sãptãmânii de lucru. Se observã o accentuare a miscãrii populatiei scolare, datoritã situatiei economice, elevi rãmasi fãrã pãrinti (exodul spre Italia sau Spania), precum si un numãr mic de parteneri dispusi sã facã sponsorizãri consistente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.