Buchete de flori pentru mamele cu fiii plecati peste granite! (FOTO, VIDEO)

MÃRTISOARE DUMNEZEESTI… Pe 1 martie, Parohia Gherghesti din Protopopiatul Bârlad, judetul Vaslui, a dãruit cadouri si buchete de flori mai multor familii care au copiii plecați la muncã peste granite. Momentele emotionante au brãzdat cu lacrimi de dor obrajii pãrintilor despãrtiti de copiii lor prin distante geografice mult prea îndepãrtate. Pãrintele paroh din Gherghesti, pr. Ciprian Apopei, împreunã cu un grup de elevi din sat, au vizitat familia Pascu, care are trei copii aflati la muncã în Franta, familia Cucu, care duce dorul a trei copii plecati în strãinãtate, iar nepotii rãmasi acasã în grija bunicilor,  si pe bunica Ileana Hurmuz, care are trei copii în strãinãtate. A avut patru copii plecati dincolo de granite, însã una dintre fete a plecat la Domnul anul trecut. Actiunile umanitare si culturale se înscriu în tematica anului omagial al pastorației românilor din afarã României, parohia Gherghesti înscriindu-se la Concursul Național „Biserica – familia românilor de pretutindeni” organizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Amintim cã Parohia Gherghesti a fost invitatã de douã ori de Patriarhul Daniel al României la Bucuresti, la Palatul Patriarhiei, în anii 2010 si 2018, pentru a fi premiatã în cadrul unor concursuri nationale catehetice.

Din grupul de copii inimosi care l-au însotit pe pãrintele Ciprian Apopei au fãcut parte Ionela Pascu, surorile Teodora-Vasilicã si Miruna Pacica, Vasilicã Palade, Denisa Berbece, eleve la Școala din Gherghești, si Olivia-Cosmina Apopei, fiica pãrintelui paroh. “Le-am oferit celor vizitati daruri constând în pachete cu dulciuri, flori si mãrtisoare, însã cred cã cel mai important a contat faptul cã le-am pãsit pragul, cã le-am cercetat sufletul, cã i-am întrebat de copii. Am sperat ca acest gest sã le mai aline dorul, sã fie constienti cã nu sunt singuri, cã nu sunt uitati aici, în Gherghesti”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Apopei.

Biserica – familia românilor de pretutindeni

Anul acesta, pe lângã aceastã actiune umanitarã, Parohia Gherghesti a organizat si o mini-expoziție cu desene având titluri sugestive, citate specifice încadrate în forma unei candele aprinse în conturul granitelor tãrii, iar pe 28 februarie 2021, în Duminica Întoarcerii “Fiului Risipitor” în biserica sãtucului Lunca a avut loc susținerea unui program artistic (cântece, poezii), prilej cu care toate femeile prezente la slujbã au primit câte o floare, iar cele care au copii plecati la muncã în strãinãtate, câte un buchet de flori.

Actiunea de pe 1 martie 2021 se va relua pe datã de 8 martie, iar în toatã aceastã perioadã Parohia Gherghesti întretine o legãturã constantã, în mediul online, cu Parohia Ortodoxã Românã “Sfântul Nicodim de la Tismana” din Ferrara, Italia, dialogând cu numerosii români aflati acolo, pãstoriti de pãrintele drag lor. Toate aceste evenimente sunt dedicate Anului omagial al pastoratiei românilor din afarã României.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ