spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Bugetarii care au avut liber de Sfânta Maria vor sta după program până la sfârșitul lunii

- Advertisement -

RECUPERARE… Adormirea Maicii Domnului, serbată anual în data de 15 august, a picat în 2023 într-o zi de marți. Din moment ce vorbim de o sărbătoare legală stabilită prin Codul muncii, nu s-a lucrat în această zi nici la stat, nici la privat (în majoritatea cazurilor). Însă pentru bugetari Guvernul a dat liber și pe 14 august, astfel încât aceștia au avut o minivacanță de patru zile. E bine de știut că cei ce au lucrat pe 15 august au dreptul la compensații legale, iar bugetarii ce au stat acasă pe 14 august trebuie să recupereze orele nelucrate.

Bugetarii trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă. Potrivit Codului muncii, există și situații în care salariații au fost obligați să lucreze pe 15 august. Este vorba de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității. Salariaților care au lucrat în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Bugetarii români vor mai avea parte de încă o minivacanță până la sfârșitul anului. Următoarea minivacanță din România este de 1 Decembrie. Românii au liber de la stat încă de pe 30 Noiembrie (joi), atunci când este celebrat Sfântul Andrei. Practic, angajații de la stat vor lega ziua de 30 Noiembrie  cu cea de 1 Decembrie și astfel vor avea ultima minivacanța din acest an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Suntem la privați unii care nu știu de libere plătite, de concedii medicale plătite, vai mama noastră, sunt care muncesc fara sa le fie plătite de angajator dările la stat, dar cine să vadă. Vă mirați de ce pleacă lumea afara, de asta pleacă, că ești bătaia de joc a patronilor

    • Patronii evazionisti vor zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi , dacă îți fac forme legale îți dau 3 000 de lei brut și te muncesc pana te rup iar dacă vociferezi te dau afara sub pretext ca nu îți place munca. De aia plecam afara ca pe lângă plata mizerabilă suntem tratati ca sclavii . Asa ar fi corect sa fim tratați ca cei de la stat sa câștigăm minim 5000 de lei net sa lucram de luni pana vineri 8 ore pe zi iar dacă lucram peste program sa fim plătiți suplimentar, sa primim concediu de odihna, libere legale ,vauchere de vacanta etc și atunci sa vezi cum vin milioanele de români acasă sa lucreze , dar asa cine sa lucreze pe acești bani și în condiții inumane?!?!

  2. Foarte amuzant, ei nu stăteau în zilele normale pana la 16 dar sa stea peste program. Sa vina în privat sa vadă cum lucram zi lumină, fără libere legale fără concediu plata orelor suplimentare la ora 8 suntem sătui de munca lucram 14 ore pe zi inclusiv sâmbătă pe salarii mizerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.