spot_imgspot_img
spot_img
3.1 C
Vaslui
06-dec.-2023

Bugetarii vasluieni ar putea fi evaluați, mulți se tem că vor rămâne fără loc de muncă

- Advertisement -
VERIFICAȚI… Dacă pachetul legislativ va fi transpus în lege, atunci mii de bugetari din județul Vaslui vor trebui să treacă printr-o serie de evaluări, care să le stabilească nivelul de pregătire

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA… Se anunță vremuri dificile pentru funcționarii publici, în special pentru cei care au intrat în sistem pe baza rețetei PCR (Pile, Cunoștințe și Relații ). Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) a afirmat că se lucrează la un pachet legislativ care va include o evaluare externă a competențelor generale pentru fiecare funcționar public în parte. „Vrem să vedem care este ‘diagnosticul’ administrației centrale și locale” a anunțat Liviu Mălureanu, precizând totodată că acest demers este o premieră la nivelul țării noastre.

Întrebat ce l-a determinat să se gândească la acest pachet legislativ, Mălureanu a declarat că „cetățenii sunt destul de nemulțumiți de calitatea actului administrativ, deci clar avem o problemă”. „Datoria mea este să propun soluții pentru îmbunătățirea administrației. Cum se spune la LOTO: trebuie să și cumperi biletul, dacă vrei să cîștigi. La fel și aici, dacă eu nu propun soluții, nu avem un punct de plecare. Eu cred că e util să avem o evaluare externă, pentru ea ar avea un grad mult mai ridicat de obiectivitate. Sunt două tipuri de competențe: competențe generale și competențe specifice. Evaluarea externă despre care vorbim s-ar referi la competențele generale, pentru că cele specifice postului sunt mai greu de evaluat extern, ele țin de obiectivele și realizările din timpul anului. Avem circa 170-180.000 de funcționari publici în toată țara. Sunt vizați toți funcționarii publici. De exemplu, mare parte dintre cei care lucrează în primării. Apoi, ministerele, unde în mare parte lucrează tot funcționari publici. De asemenea, în Sănătate – o parte sunt contractuali, o parte sunt funcționari publici sau sunt medici. Și exemplele pot continua. Ar fi un moment zero. Până acum nu s-a făcut niciodată o evaluare externă și vrem să vedem care este „diagnosticul” administrației, centrale și locale. Cetățenii sunt destul de nemulțumiți de calitatea actului administrativ, deci clar avem o problemă. Avem deja proiecte în derulare cu Banca Mondială, avem recomandări, modele de cadre de competențe, deci totul se leagă, nu ar fi o inițiativă chiar nouă, ci doar o direcție. Suntem deja destul de evoluați cu lucrul, iar eu sper ca până la finalul anului să avem și un proiect de lege, o hotărâre de guvern, o să vedem unde o să fie nevoie să umblăm, dacă va fi nevoie și la partea de legislație”.

„Vor exista și consecințe”

Șeful ANFP a explicat cine urmează să facă evaluările, dar și care ar fi urmările lor. „Poate chiar ANFP să își dezvolte competențe pe partea asta, e și aceasta o variantă posibilă. Dar sunt și firme de profil care fac astfel de evaluări. Am avut chiar joi dimineața discuții cu grupul care lucrează la modificarea legislației și le-am comunicat această completare față de ceea ce era deja în lucru – Să avem o evaluare a competențelor generale, făcută extern. Ea trebuie fazată, nu avem cum să evaluăm dintr-odată 170.000 de funcționari. Am dat în lucru ca să avem pe masă mai multe variante, vrem să vedem care sunt opțiunile și apoi, care va fi decizia. Dar subliniez, ca să nu existe confuzii – noi nu vrem să evaluăm cum au fost angajați funcționarii respectivi. Dacă nu s-a demonstrat că a fost un proces viciat, înseamnă că a fost unul corect. Noi evaluăm doar competențele respectivului angajat la momentul de față. Nu aș vrea să fac niște afirmații hazardate și să transmit panică în sistem, dar este clar că vor exista și consecințe. Repet, chiar în timp ce vorbim se lucrează la modificarea legii, nu e ceva ce am imaginat aseară. Deja se lucrează, inclusiv la evaluarea competențelor specifice, e un pachet mult mai complex în lucru”, a mai adăugat Mălureanu.

Un proces care va dura cel puțin doi ani

Potrivit acestuia, evaluarea celor apoximativ 180.000 de funcționari va dura cel puțin doi ani. „Ca primă estimare, sperăm ca pe finalul anului să finalizăm pachetul de legi și apoi totul va dura cel puțin 1-2 ani, minim. N-o să se întâmple totul peste noapte, asta e clar, mai ales că ar fi o schimbare destul de profundă și nu putem să venim cu schimbări profunde pe care să le implementăm de la o zi la alta, pentru că dăm peste cap tot sistemul”, a mai spus șeful ANFP.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.