SPRIJIN… Din toamnă, elevii din familii monoparentale vor beneficia de burse sociale doar dacă îndeplinesc criteriul de venit. Mai exact, vor beneficia de bursa socială în valoare de 300 lei/luna elevii care provin din familii ce realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie. De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie este 3700 de lei. Asta înseamnă un net de aproximativ 2300 lei. Prima plată a burselor școlare, inclusiv a celor sociale, se va face pe 20 noiembrie 2024.
Școlile nu trebuie să ceară părinților acte legalizate la notar. „În cazul declarațiilor pe propria răspundere, precum și al restului de documente doveditoare pe care elevii majori sau părinții/tutorii legali instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori le depun la comisia de management al burselor în vederea acordării diferitelor categorii de burse, nu există obligația certificării/autentificării notariale”, se arată în Metodologia de acordare a burselor școlare. Pentru elevii din anii terminali, bursele sociale se acordă în vacanța de vară doar „în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, conform unei formule de calcul, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene”. Ministerul a introdus o precizare nouă, astfel că elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină sau elevii care au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate/an vor primi bursa socială în perioada vacanței de vară. Nu o vor primi dacă sunt îndeplinite ambele condiții. „Aceste două condiții sunt strict cumulative, bursa pe perioada vacanțelor nefiind suspendată dacă este îndeplinită doar una dintre ele”, se arată în metodologie. Prevedere nouă pentru a beneficia de burse și elevii cu părinți plecați la muncă în străinătate: „se asimilează termenului de „familie” și persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui”.
Un nou tip de bursa socială – pentru elevi cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „școlii din Spital” sau la domiciliu. Se acordă fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
Ce trebuie să facă un elev ca să primeasă bursă socială
Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, din bugetul Ministerului Educației, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii. Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică. Pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar. Beneficiarii trebuie să depună următoarele documente: „cererea părintelui/reprezentantului legal/elevului major; declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei; documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori.
Unii elevii nu vin nici la jumatate din nr.total de ore si hopa hopa dirigintii motiveaza si.. au aceleasi drepturi ca cei care nu lipsesc nici o ora.. astea sunt discutiile in rindul elevilor si parintilor acestora.
Hopa aia primesc parfumuri torturi de ziua lor etc
Bursa sociala si celalalte.venituri acordate elevilor
la cite absente motivate/nemotivate se pierde? Cu ce documente poate motiva dirigintele absentele in afara de documentele medicale si ,cereri de invoire de la parinti? Intrebari la care trebuie dat raspunsul intrucit sunt multe multe absente , motivate de diriginti fara motive fara documente .