spot_img
spot_img
19.2 C
Vaslui
03-iul.-2025

Buzatu i-a convins pe primari să majoreze prețul apei și s-a dezlănțuit la adresa autorităților statului: “nu știu în ce țară trăiesc!”

- Advertisement -
MAJORĂRI… Pentru un metru cub de apă potabilă, vasluienii vor plăti 7,5 lei în timp ce apa de canalizare va costa 3,74 lei metru cub. Factorul care a declanșat aceste scumpiri este creșterea prețului la energia electrică.

E OFICIAL… Vasluienii vor plăti prețuri piperate pentru apa de la robinet, dar și pentru canalizare. Asta după ce Asociația pentru Dezvoltarea Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu apă și de Canalizare a solicitat și a obținut acordul Adunării Generale pentru majorarea prețurilor serviciilor de alimentare cu apă și cele de canalizare pentru întreaga arie de operare a Aquavas Vaslui. Astfel, pentru un metru cub de apă potabilă, vasluienii vor plăti 7,5 lei în timp ce apa de canalizare va costa 3,74 lei metru cub. Factorul care a declanșat aceste scumpiri este creșterea prețului la energia electrică, adică a “combustibilului” folosit de pompe, pentru că apa este un produs ieftin, însă costul transportului are un impact major. Vasluiul se află în top cinci județe cu noile majorări, având printre cea mai scumpă apă din țară. În timpul ședinței de ieri, președintele Consiliului Județean Vaslui s-a dezlănțuit la adresa Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, dar și a Direcției de Sănătate Publică Vaslui, două instituții ale statului însărcinate cu monitorizarea calității apei. Despre angajatul ANRSC, care trimite scrisori primăriilor din județ, Dumitru Buzatu a spus că “probabil nu are ocupație”, în timp ce despre angajații DSP Vaslui a afirmat că “probabil nu știu în ce țară trăiesc”.

O astfel de majorare a prețurilor nu putea fi făcută decât cu acordul Adunării Generale a Asociației pentru Dezvoltarea Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu apă și de Canalizare, astfel că joi dimineață, aproape fiecare UAT din județ și-a trimis reprezentantul la Centrul de Afaceri. Amfitrionul întâlnirii a fost președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, care a explicat primarilor prezenți în sală de ce trebuie votată propunerea Aquavas Vaslui. “Am văzut că pe marginea acestui subiect au fost nenumărate intervenții ale unor persoane mai mult sau mai puțin avizate astfel încât se creează impresia că această creștere de prețuri este o operațiune subiectivă a noastră. Majoritatea celor care se pronunță nu țin cont de niște condiții obiective în care noi solicităm creșterea de prețuri. Despre această chestiune pot să vorbească cei care sunt de specialitate, dar eu vreau să enunț în cadrul acestei ședințe doar două condiționalități care sunt cuprinse în contractele noastre de finanțare, fără de care nu putem continua nici extinderea rețelelor și n-am fi putut face nici modernizarea lor, în prima fază, pe Programul Operațional Sectorial. Condiționalitatea aceasteia se referea la menținerea pe plus a operatorului, adică să avem tot timpul o activitate economică pozitivă. Nu vorbim aici de profituri uriașe, ci de menținerea lui într-un oarecare echilibru, astfel încât să nu ne trezim că avem pierderi. În caz contrar, nu vom putea duce la bun sfârșit aplicația și vom fi nevoiți să returnăm sumele. A doua condiționalitate se referă la planul tarifar care face parte din această aplicație, la care se adaugă factorii obiectivi. Consumul de apă nu mai este ca acum 30 de ani, când erau zeci de unități industriale care consumau cantități foarte mare de apă. Aceste unități nu mai sunt, iar dispariția lor nu a ținut de voința noastră. Pentru a putea furniza în continuare acest serviciu de calitate, noi trebuie să ne asumăm toate aceste lucruri. Să nu cumva să credeți toate prostiile promovate de unii, prostii care prejudiciază activitatea operatorului pentru că aceste aplicații sunt monitorizate de Comisie, iar dacă se scrie undeva că se fură, că se distruge, că nu se face, la un moment dat aceste informații atrag atenția. Și astfel, în loc ca activitatea operatorului să capete o apreciere pozitivă, ne trezim cu suspiciuni”, a atras atenția președintele CJ Vaslui.

“Dacă vrem să creștem în sondaje, spunem că ne opunem acestor creșteri”

La întâlnirea de ieri au participat și primarii celor trei municipii din județ. Dumitru Boroș, edilul Bârladului, l-a întrebat pe Ticu Bahnariu, directorul tehnic al Aquavas, dacă noile prețuri vor face apa din Vaslui cea mai scumpă din țară. “Noi știm că dacă vrem să creștem puțin în sondaje, spunem că ne opunem acestor creșteri la apă și canalizare și atunci dă foarte bine la public. Eu am mandat să votez această propunere de majorare, dar ca o curiozitate și poate spulberăm acest mit cum că în județul nostru este cea mai scumpă apă din țară. Este adevărată, domnule director, această informație?”, l-a întrebat primarul Bârladului pe reprezentantul Aquavas. Ticu Bahnariu i-a răspuns că factorii care au dus la creșterea prețului apei sunt doar scumpirea energiei electrice și prețul tot mai mare cu care Aquavas cumpără apă de suprafață de la Apele Române. Acesta nu a ascuns faptul că deși industrie în județul Vaslui nu prea mai este, iar marii consumatori au dispărut de pe piață, costurile cu furnizarea apei au rămas aproximativ aceleași ca acum 20-30 de ani. “Domnule primar, dinamica prețurilor este continuă, acum poți fi pe locul întâi, mâine poți fi pe locul 15. Azi suntem pe locul patru la apă potabilă, iar la preț cumulat, suntem pe locul 5-6. Această dinamică, așa cum v-am mai spus, se schimbă, iar ANRSC-ul (n.r. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) ia prima dată în calcul operatorii regionali, cei cu probleme. Noi am avut o problemă pentru că în 2021 am reușit să ne închidem anul cu un leu profit datorită Consiliului Județean și primăriilor care ne-au dat lucrări adiacente și astfel am reușit să facem profit. Probabil peste trei-patru luni, vom fi pe locul 15-16. O altă problemă pentru operatorul regional Vaslui este că în prezent noi vindem 30-35% din cantitatea de apă pe care o vindeam în anii ’96-’97. Spre exemplu, în municipiul Vaslui, închiderea fabricii de ulei și a fabricii Textila a adus o pierdere de aproximativ 50.000 mc de apă pe lună. Pompele funcționează la aceeași capacitate, laboratoarele prelevează aceeași cantitate de probe, cu alte cuvinte, costurile au rămas aceleași”, a afirmat directorul tehnic al Aquavas.

“Autoritățile nu știu în ce țară trăiesc”

Înainte să se treacă la vot, președintele Consiliului Județean Vaslui le-a trasat și câteva sarcini primarilor din județ, pentru că în majoritatea localităților apa de la robinet este nepotabilă, iar din cauza asta reprezentanții ANRSC “bombardează” edilii cu scrisori. “O altă problemă o reprezintă sistemele proprii (n.r. de furnizare a apei) ale Unităților Administrativ Teritoriale. Asupra dumneavoastră este un bombardament de la ANRSC, căruia vă rog să nu-i mai răspundeți decât în felul următor: <<noi nu livrăm apă potabilă>>. Pentru că niciunul dintre dumneavoastră nu este autorizat să livreze apă potabilă. Că cetățeanul face ce vrea el cu apa aceea, asta este o altă problemă. Că acea apă are calități evidente de apă potabilă, este, de asemnea o altă problemă, pe care nu noi o gestionăm. În acest moment, ăla de la ANRSC scrie scrisori degeaba, probabil nu are ocupație. Trebuie să știe și populația, afișați în rețelele dumneavoastră că livrați apă non-potabilă. La majoritatea dintre dumneavoastră apa e potabilă, dar asta este treaba lui, a cetățeanului. Și înainte, lui îi plăcea o apă care din punctul nostru de vedere era tot non-potabilă, adică din fântâni, care nu avea avize, nu avea nimic”, a afirmat Dumitru Buzatu. Prezent în sală, primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș, s-a plâns și de atitudinea celor de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care în fiecare lună încarcă primăriile cu facturi, după ce verifică apa din fântâni și de la cișmele. “Același răspuns îl dăm și DSP-ului. Are DSP-ul capacitatea să oprească apa nepotabilă? Nepotabilă, desigur, în raport cu indicatorii noștri, ăia pe care trebuie să-i respectăm. Dar probabil cei de la DSP nu sunt din România! Atunci să închidă și fântânile, și tot. De unde știu ei că oamenii nu-și cumpără de la magazin apă potabilă, în sticlă? Probabil apa aia e folosită la oi, la porci, la vaci, dar oamenii nu mai cresc animale. Eu v-am spus lucrurile astea în așa fel încât să dați un răspuns legal, satisfăcător, autorităților care probabil nu știu în ce țară trăiesc” i-a mai sfătuit președintele Consiliului Județean Vaslui pe membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui. La finalul dezbaterilor, propunerea Aquavas de majorare a prețului la apă și canalizare a fost votată în unanimitate, de toți primarii prezenți în sală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Si pnl are primari, aia de ce au votat?
    Si Buzatu are dreptate, dar jumătățile de adevăr sunt cele mai periculoase, intradevar pestele de la cap se impute, de sus vin legile proaste din cauza cărora totul merge prost
    Dar ele tot de guverne au fost făcute, iar din guverne au făcut toți parte, tot ei sau ai lor le-au făcut, sa dai vina pe instituțiile statului sau sa pretinzi ca vreun partid e alb si altul negru e ipocrizie curata.
    Toti au făcut legi dezastruoase pentru ca scopul in general a fost trasul pe turta lor, nu bunăstarea cetățenilor, fără nici o excepție
    Iar de la vlădica pana la opinca (ca si acum) acoliții din partide au zis da, totdeauna i-au aprobat, altfel probabil zboară de la cașcaval

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.