2.7 C
Vaslui
27-ian.-2023

Buzatu sponsorizează, mai nou, sportul din Republica Moldova: 100.000 de euro pentru sala de haltere din Nisporeni

- Advertisement -
NEDREPTATE… Dumitru Buzatu și-a mutat atenția asupra sportului din Republica Moldova, alocând 100.000 euro, în timp ce anul trecut, sportului din județul Vaslui i-a fost alocat un buget de cinci ori mai mic, adică 20.000 de euro.

O NOUĂ INVESTIȚIE… Consiliul Județean Vaslui se pregătește să aprobe, în ședința din această săptămână, un proiect de hotărâre prin care 100.000 de euro din bugetul județului Vaslui vor lua drumul Republicii Moldova, Raionul Nisporeni. Acolo, banii vor fi folosiți la finanțarea proiectului “Modernizarea și reconstrucția Centrului de Tineret și Sport, Construcția anexei noi a sălii de haltere”. Iată că după tabere școlare, spitale și aziluri de bătrâni, Dumitru Buzatu și-a mutat acum atenția și asupra sportului din Republica Moldova, alocând o sumă considerabilă “fraților de peste Prut”. Asta în timp ce aceeași instituție condusă de Buzatu a repartizat, anul trecut, sportului din județul Vaslui un buget de cinci ori mai mic, adică 20.000 de euro.

În anul 2012, presa din Republica Moldova scria că sala de haltere din raionul Nisporeni a fost dotată cu echipamente “la standarde mondiale” grație fundației lui Vlad Plahotniuc. Oligarhul moldovean a investit acolo în jur de 160.000 de lei moldovenești, însă acum sala are nevoie de un nou sprijin financiar. Cum Plahotniuc nu se mai află în perioada sa de glorie, autoritățile moldovenești s-au reorientat. Astfel, în temeiul cooperării dintre județul Vaslui și raionul Nisporeni, intrată în vigoare din anul 2017, autoritățile de peste Prut au înaintat, în data de 8 aprilie, anul acesta, o adresă Consiliului Județean Vaslui prin care solicită sprijin pentru finanțarea proiectului “Modernizarea și reconstrucția Centrului de Tineret și Sport, Construcția anexei noi a sălii de haltere”. Dumitru Buzatu s-a conformat cererii, iar în ședința de săptămâna aceasta consilierii județeni vor fi solicitați să voteze proiectul de hotărâre. Finanțarea se va face din bugetul propriu al județului Vaslui pentru anii 2022 și 2023, cu suma de 100.345,45 euro, urmând ca “frații de peste Prut” să constribuie cu 11.772 euro. Cei mai mulți bani, 107.700 de euro, vor fi cheltuiți pentru construirea anexei noi la sala de haltere. Cu alți 1217 euro se va achiziționa un serviciu de supraveghere tehnică a obiectivului, iar 2106 euro vor vor fi alocați pentru servicii de proiectare.

Drumuri către cimitire, tabere școlare, aziluri de bătrâni din Republica Moldova, modernizate cu banii vasluienilor

Anexa sălii de haltere din Nisporeni este cea mai recentă investiție pe care CJ Vaslui o face în Republica Moldova. În ultimii cinci ani, instituția condusă de Dumitru Buzatu a direcționat sute de mii de euro în raioanele de peste Prut, în timp ce comunele din județul Vaslui au nevoie ca de aer de investiții. Astfel, în 2018, Consiliul Județean Vaslui a alocat a 100.000 de euro din bugetul județului pentru construirea unei tabere în raionul Soroca din Republica Moldova, în timp ce singura tabără școlară din județul nostru, cea de la Poiana Căprioarei, zace în paragină de zeci de ani. Anul trecut, același Consiliu Județean Vaslui a aprobat acordarea unei finanțări de 109.000 de euro pentru realizarea unui proiect privind modernizarea azilului de bătrâni și invalizi din Raionul Cimișlia. În mai 2018, printr-o hotărâre inițiată de Dumitru Buzatu, instituția vasluiană aloca suma de 22.500 de euro, bani pentru modernizarea intrării în Secția de Urgențe a spitalului din raionul Anenii Noi, plus achiziția unei ambulanțe pentru nevoile unității sanitare. Același spital din Anenii Noi a mai beneficiat de un nou ajutor vasluian, de această dată în valoare de 100.000 de euro, destinat realizării reparației capitale a Secției de maternitate a Spitalului raional. Tot în 2018, președintele CJ Vaslui a propus spre vot un alt proiect în sprijinul “fraților de peste Prut”, de această dată din raionul Strășeni: “Reconstrucția capitală a acoperișului la blocul 3C (chirurgie) la Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul raional Strășeni”, pentru care s-a alocat, din bugetul județului Vaslui, suma de 94.098 euro. Alte 25.000 de euro au mers către reabilitarea drumului de acces către Cimitirul de Onoare din satul Stoianovca, raionul Cantemir. În august 2021, CJ Vaslui a propus și aprobat un nou proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării proiectului “Reconstrucția acoperișului blocului nr. 1 al Centrului de Sănătate secția MF Anenii Noi”, pentru care a fost propusă suma de 62.500 de euro.

Anul trecut, instituția condusă de Dumitru Buzatu a alocat 20.000 de euro pentru sportul din județul Vaslui

Dacă pentru raioanele de peste Prut, bugetul județului Vaslui pare a fi un sac fără fund, pentru sportul vasluian, instituția condusă de Dumitru Buzatu are arici la buzunar. Spunem asta pentru că în anul 2021, Consiliul Județean Vaslui a alocat doar 100.000 de lei acestui domeniu de activitate, o sumă de cinci ori mai mică decât banii direcționați către sala de haltere din Nisporeni. Azi, în județul Vaslui, copiii care doresc să facă sport de performanță vin cu bani de acasă pentru a-și plăti antrenorii și închiriatul sălilor, prea puține instituții ale statului venind în sprijinul lor. De fiecare dată când s-a prezentat în fața consilierilor județeni cu astfel de proiecte de hotărâre, Dumitru Buzatu și-a justificat demersul declarând că sprijinul pentru “frații de peste Prut” trebuie să fie unul concret, nu doar la nivel de vorbe. Nimic mai adevărat, dacă Dumitru Buzatu ar conduce un județ care să-și permită astfel de ajutoare. Însă cât timp Vasluiul figurează printre județele cu cele mai multe școli cu wc-ul în fundul curții, cu cea mai mare rată de șomaj, cu cei mai mulți kilomentri de drum de piatră, cu cele mai multe locuințe neracordate la sistemul de apă și canalizare, logic ar fi ca acești bani să fie folosiți pentru dezvoltarea satelor și comunelor vasluiene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

 1. Gata, ma intorc acasa! Daca da bani altora, din alte tari, inseamna ca a terminat cu dezvoiltarea judetului Vaslui, si ca avem infrastructura impecabila, firme prospere, somaj 0%, salarii europene, sistem de sanatate impecabil, invatamant de calitate, universitati renumite, servicii publice complet informatizate, taxe si impozite mici, siguranta absoluta, ca traim ca in sanul lui Avraam, ce mai… 😀 Abia astept sa vin si sa ma angajez pe un salariu de 5000 de Euro sau sa-mi deschid o firma si sa vad emigranti din Franta, Germania, Elvetia, cum vin sa lucreze la firma mea!

  Oups, gata, m-am trezit… Tocmai am dat intr-o groapa de pe podul de la Crasna, cu asfalt turnat peste scanduri… 😀

 2. Pentru asta te-au votat vasluienii!? Sa dai bani la moldoveni sau sa ai grija de vasluieni?
  Ai terminat treburile in Vaslui?
  Fa si tu o varianta ocolitoare la Vaslui, fa drumuri, fa scoli cu grupuri sanitare corespunzatoare, dispensare medicale la tara, fa pentru vasluieni de banii care ii tot dai la altii, cand noi avem nevoie.
  Din cati moldoveni au acte pe Vaslui, cam cati chiar te-au votat?
  Nu esti corect! Tradezi vasluienii….
  Rusine!

 3. In judetul Vaslui stadioanele cad, nu sunt sali de sport la numarul de copii adecvate, copiii fac antrenamente cate 3-4 grupe pe un teren, CJ aloca 20.000 € pt sportul intregului judett intr-un an, dar daruim 100.000 € in Rep.Moldova?!?!?!?!?
  Asta deja depaseste inteligenta umana !!!!

  • Da, depășește… dar unii mai gândesc și în perspectiva… susținerea comunităților românești a fost un obiectiv strategic al României dintotdeauna.

   • Cand o duci bine nu e o problema
    Dar când tu nu te poți susține financiar nici măcar pe tine, te întrețin alte județe, e de bun simt sa o dai măcar mai subțire si strict pe necesitați umane nu bazaconii sportive

   • Huh? OBIECTIVE STRATEGICE? 🙂 ROMANIA? 🙂 Haida-de!!
    Realitatea: parandaratul incasat in R. Moldova e mai greu de urmarit de catre procurorii romani si mai gras 😉 Adica da 100.000 si i se returneaza 80.000 🙂 Mai eficient decat spalarea banilor la cazino!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.