spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

C.V. de ministru. Află cine sunt cei care vor conduce ministerele în Cabinetul Ponta

- Advertisement -

Pentru a-i cunoaşte mai bine, vă propunem să aflăm ceva mai multe despre fiecare ministru propus de premierul desemnat, Victor Ponta. Sunt oameni care au experienţă în spate, iar CV-urile lor îi recomandă pentru funcţiile pe care le vor ocupa.

Corina Dumitrescu, propusă pentru Educaţie

Corina Dumitrescu s-a născut la 10 martie 1964 şi este soţia deputatului PSD (fost PD) Cristian Dumitrescu. Potrivit presei, Cristian Dumitrescu a părăsit tabăra democraţilor în momentul în care Traian Băsescu a preluat preşedinţia partidului. Cristian Dumitrecu este, în prezent, membru al Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Corina Dumitrescu este licenţiată în ştiinţe juridice, doctor în Drept, fondator la Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind rector al acesteia. Ea a fost aleasă, în iunie 2010, membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, în urma votului din plenul Senatului.

Rovana Plumb, propusă pentru Mediu

Conform CV-ului său postat pe site-ul Parlamentului European, ea deţine diplomă în „Creşterea productivităţii muncii prin organizarea muncii”, Academia de Studii Economice (1987); Comerţ internaţional, Institutul Român de Management (1994); diplomă „Managementul schimbării şi inovaţiei”, University College (Dublin, 1999); diplomă „Management strategic”, George Washington University (SUA, 1999); diplomă „Extinderea UE şi noi tendinţe pentru evaluarea conformităţii” (Portugalia, 2002); diplomă „Specialist în probleme de siguranţa şi controlul produselor cosmetice şi protecţia mediului” (Belgia, 2003); diplomă „Specialist în probleme legate de protecţia consumatorului” (Grecia, 2003); doctorat în managementul sistemelor industriale (2004).

În guvernarea 2001-2004, Plumb a fost secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Rovana Plumb a devenit membru al PDSR în 1994, membru al Consiliului Naţional al PDSR în 1998, membru al Biroului Coordonator al PSD în 2004, preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD în 2005, funcţie pe care o deţine şi în prezent. Rovana Plumb a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2004-2007.

Vasile Cepoi, propus pentru Sănătate

Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc. În 2001, Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate din Iaşi, în urma unui concurs, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în guvernul condus de Adrian Năstase.

În februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sănătăţii, în urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Năstase. Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, având sprijinul PDL Iaşi. În anul 2008, Cepoi a revenit la Iaşi, ocupând funcţia de director de cercetare în cadrul spitalului Parhon, iar un an mai târziu a fost numit şef al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi.

La începutul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD şi de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înfiinţându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.

Titus Corlăţean, propus pentru Justiţie

Corlăţean a primit portofoliul Juistiţiei, deşi numele său era vehiculat pentru Ministerul de Externe. Şi în 2009 era aşteptată numirea sa la MAE, atunci când PSD a format un Guvern cu PDL, dar, în cele din urmă, fotoliul ministerial i-a revenit lui Cristian Diaconescu, ulterior plecat din PSD.

Corlăţean s-a mulţumit, la vremea respectivă, cu preşedinţia Comisiei de Politică Externă din Senat, post pe care îl ocupă şi în prezent. Corlăţean a activat timp de şapte ani, din 1994 până în 2001, ca diplomat în MAE, după care fost, timp de doi ani, din 2001 până în 2003, consilierul personal al lui Adrian Năstase pe probleme de politică externă.

Ulterior, timp de un an, Corlăţean a fost secretar de stat pentru Românii de pretutindeni la Cancelaria premierului Năstase. În 2004, Corlăţean este ales deputat. El candidează, ulterior, pentru un post de parlamentar european, fiind ales în PE şi activând ca membru al Comisiei de Politică externă a PE.Din 2008 este senator de Braşov şi preşedinte al Comisiei de Politică externă din Senat.

Andrei Marga, propus pentru Externe

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost în Guvern, dar ca ministru al Educaţiei, în perioada 1997 – 2000, când a fost coleg de Cabinet cu Traian Băsescu, actualul şef al statului criticându-l pe liberal, în 2010, pentru reforma pe care a făcut-o în domeniu la finele anilor ’90

Andrei Marga s-a născut la 22 mai 1946, la Bucureşti. Din 1971, el este licenţiat în Filosofie, cu specializarea secundară Sociologie. Marga este profesor universitar, doctor în Filosofie contemporană, predând această disciplină, precum şi Logica, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universităţi.

Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) şi este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ovidiu Silaghi, propus pentru Transporturi

Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor în Cabinetul Tăriceanu, deputat, europarlamentar, preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990. Silaghi s-a născut la 12 decembrie 1962 şi a absolvit în 1987 Facultatea de Mecanică Fină din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov.

Potrivit CV-ului său, Silaghi are competenţe în gestionarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. În perioada 1996 – aprilie 2007, a fost preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Satu Mare. În februarie 2004, devine membru al Colegiului de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. A îndeplinit şi funcţia de consilier în Consiliul Judeţean Satu-Mare (2000-2004).

În decembrie 2004 a devenit deputat al Alianţei D.A., iar între septembrie 2005 şi decembrie 2006 a fost observator la Parlamentul European. Între ianuarie 2007 şi aprilie 2007 Silaghi a fost membru al Parlamentului European, vicepreşedinte al Comisiei pentru Control Bugetar.

Eduard Hellvig, propus pentru Turism

Hellvig are vârsta de 37 de ani. Din 2011 este secretar general al PNL, iar în 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile prezidenţiale. În perioada 2004-2008, Hellvig a fost deputat din partea PC şi secretar al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, iar între anii 2006 şi 2007 a fost europarlamentar.

Înainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC şi s-a alăturat echipei liberale din Bihor. Filiala PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, dar acesta nu a câştigat alegerile. După eşecul de la alegerile generale din 2008, Eduard Hellvig s-a mutat în Bucureşti, unde a devenit un apropiat al preşedintelui PNL, Crin Antonescu, iar liderul liberal l-a desemnat, la un moment dat, ca posibil ministru într-un potenţial guvern liberal.

Hellving a fost, înainte de 2004, pe rând, consilier politic al fostului vicepreşedinte PNL Horia Rusu în perioada1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu în perioada 1999-2000, în 2000 consilier al candidatului la Preşedinţia României Mugur Isărescu şi în 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.

Corneliu Dobriţoiu, propus pentru MApN

Generalul Corneliu Dobriţoiu, nominalizat la Ministerul Apărării, a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi a fost, pentru o scurtă perioadă, în septembrie 2006, locţiitor al ministrului Apărării, după suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu. Dobriţoiu s-a născut în 18 septembrie 1955, în Bucureşti, fiind absolvent al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi al Academiei de Înale Studii Militare din Bucureşti.

În 1994, Corneliu Dobriţoiu a început să lucreze în cadrul strcturii operative din Ministerul Apărării Naţionale, mai întâi ca expert pe probleme de analiză politico-militar. Între anii 1998-2000, este ofiţer de Stat Major la Direcţia Cooperare şi Securitate Regională din cadrul Statului Major Militar Internaţional, Cartierul General NATO din Bruxelles, iar în anul 2000, preşedintele Emil Constantinescu îi conferă Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Reîntors în România, este promovat ca şef al Direcţiei Integrare Euro-Atlantică şi Relaţii Militare Internaţionale din MApN (2000-2004). Corneliu Dobriţoiu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu 1 stea) la 1 Decembrie 2002 şi apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 1 Decembrie 2004.

Daniel Constantin, propus pentru Agricultură

Preşedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tânăr politician în vârstă de 33 de ani, care a fost promovat şi susţinut de Dan Voiculescu şi care are o pregătire profesională în domeniu.

Daniel Constantin a fost ales în anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci când acesta s-a retras formal din linia întâi a partidului. Până să fie ales în această funcţie, Constantin nu s-a remarcat în viaţa politică.

În 2011, la formarea Alianţei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC şi PNL, Constantin a devenit copreşedinte al acestei alianţe, alături de liderul PNL Crin Antonescu şi, ulterior, a intrat în conducerea Uniunii Social- Liberale.

Mircea Diaconu, propus la Cultură

Cunoscutul actor Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, întrucât artistul a intrat de două ori în vizorul ANI, din motive privind funcţia de director al Teatrului Nottara, din care a demisionat anul trecut.

Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949, în Vlădeşti, judeţul Argeş. Este un binecunoscut actor de film şi teatru, a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), între 1998 şi 2004, şi directorul Teatrului Nottara din Capitală, din 2004 până anul trecut.

A intrat în politică în 2008, când şi-a anunţat candidatura pentru un loc în Senat din partea PNL. Într-o conferinţă de presă care a avut loc la Piteşti, Diaconu şi-a candidatura pentru un post de senator în colegiul Curtea de Argeş – Câmpulung Muscel, motivând alegerea acestui colegiu prin faptul că este născut în comuna Vlădeşti.

Daniel Chiţoiu, propus pentru Economie

Daniel Chitoiu (45 ani), este vicepresedinte al PNL si presedinte al Camerei Consultantilor Fiscali. El a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) timp de 4 ani, in perioada Guvernului Tariceanu. A fost unul din co-autorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, program de guvernare care a impus cota unica de impozitare de 16%. El este finul lui Dan Radu Rusanu, supranumit „hrebenciucul PNL”.<

Este doctor in economie la ASE si a absolvit cursuri la Institute of Charted Accountants of Scotland si la Colegiul National de Aparare.

Mariana Câmpeanu, propusă pentru Muncă

Mariana Câmpeanu a fost nominalizată chiar de ziua sa pentru Ministerul Muncii, după un prim mandat în 2008, de doar două luni, în prag de alegeri parlamentare, priorităţile anunţate de aceasta fiind restituirea CASS reţinută ilegal pensionarilor, dar şi relansarea dialogului social.

În vârstă de 64 de ani, Mariana Câmpeanu este economistă şi a mai ocupat portofoliul Muncii în Guvernul Tăriceanu, anterior conducând şi Casa Naţională de Pensii.

Mariana Câmpeanu este membru PNL din 1997, potrivit CV-ului său. Aceasta a candidat din partea PNL la ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2008, pentru un mandat de deputat în sectorul 2 al Capitalei, dar nu a reuşit să ajungă în Parlament.

Cu toate acestea, ea este în prezent deputat, din decembrie 2010, când a fost aleasă în Colegiul 3 Haţeg-Ţinutul Pădurenilor, la alegerile parţiale desfăşurate pentru postul rămas vacant în urma decesului deputatului PDL Ioan Timiş.

Ioan Rus, propus pentru MAI

Ministrul desemnat al Internelor Ioan Rus a mai ocupat portofoliul în Cabinetul Năstase şi a îndeplinit mai multe funcţii în administraţia locală din Cluj, de la prefect până la preşedinte de CJ, însă din 2008, după ce a demisionat din funcţiile din PSD, a avut o prezenţă publică discretă.

Rus are 57 de ani şi este membru al PDSR, actualul PSD, din 1994, iar în perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne în Guvernul Năstase şi din 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier al Guvernului.

Acesta a îndeplinit funcţia de prefect al Clujului în 1996, iar patru ani mai târziu a fost desemnat preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie pe care a îndeplinit-o până când a devenit ministru de Interne. În Cabinetul Năstase a fost coleg cu ceilalţi doi social-democraţi ai aşa-zisului „grup de la Cluj”, Vasile Dâncu, ministru al Informaţiilor Publice, şi Vasile Puşcaş, negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Cei trei au format aşa-numitul „grup de la Cluj”, care a devenit foarte influent în luarea deciziilor în PSD. Una dintre deciziile importante care au fost influenţate de ei a fost alegerea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al PSD în 2005. Ioan Rus l-a susţinut puternic şi pe Victor Ponta să ajungă şef al partidului, în 2010.

Dan Nica, propus pentru Comunicaţii

Vicepreşedintele PSD Dan Nica, nominalizat ministru al Comunicaţiilor, a mai deţinut acest portofoliu, în perioada 2000-2004, în Guvernul Năstase şi a fost vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor în 2009, în Cabinetul Boc I, iar revocarea lui Nica a dus la plecarea PSD din Guvern.

Dan Nica este născut în 2 iulie 1960, în Panciu, judeţul Vrancea. Este căsătorit şi are un copil. El a absolvit în 1985 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi, specializându-se în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în următoarele ţări: Franţa, Austria, Suedia, Canada.

Nica a lucrat, între anii 1985 şi 1996, la Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Galaţi, iar în perioada 1991-1996 a fost director al acestei Direcţii. În perioada 1993-1996 a fost profesor asociat al Universităţii „Dunărea de Jos” pentru telecomunicaţii şi transmisiuni de date.

Dan Nica este deputat din 1996, fiind la al patrulea mandat. El este vicepreşedinte al PSD încă din 2005.

Florin Georgescu, propus pentru Finanţe

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, nominalizat pentru Ministerul Finanţelor, a mai ocupat acest post în perioada 1992 – 1996, el urmând să conducă până la alegerile parlamentare din toamnă o instituţie strategică în păstrarea echilibrelor economice şi în relaţia cu FMI. Georgescu a făcut parte din Cabinetul Văcăroiu în perioada noiembrie 1992 – decembrie 1996, când a fost ministru de stat.

În intervalul 1996-2004, Georgescu a fost deputat PDSR, devenit ulterior PSD, unde a ocupat poziţiile de vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei pentru buget finanţe şi bănci. Pentru câteva luni în 2004, el a fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Române.

Din octombrie 2004, Georgescu face parte din Consiliul de Administraţie al BNR, iar de atunci este vicepreşedinte CA şi prim-viceguvernator al băncii centrale. Tot de atunci, Georgescu este membru în Comitetul de Supraveghere Bancară al Băncii Centrale Europene.

Victor Paul Dobre, propus pentru Administraţie

Victor Paul Dobre s-a născut la 11 februarie 1952, la Galaţi. Între 1971 şi 1977 a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Galaţi. A urmat cursuri profesionale de pregătire la Camera de Comerţ şi Industrie din Bruxelles şi Camera de Comerţ şi Industrie din Bordeaux (1992). În 1998 a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Administraţie din Roma, Italia. Din 2005 este şi absolventul Colegiului Naţional de Apărare.

Între 1977 şi 1980 a lucrat ca inginer pe Şantierul Naval Galaţi. Între 1980 şi 1984 a fost inginer la Centrala Industrial navală. Şef Serviciu Tehnic la Centrala Industrial Navală între 1984-1990. Din 1990 până în 1996 a fost secretar general al Camerei de Comerţ Galaţi.

Membru al Partidului Naţional Liberal din 1991. Preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL între 1993-1998. Din 1998 este preşedintele filialei judeţene a PNL Galaţi. Din 2006 este vicepreşedinte al PNL.

Între anii 1996-2000 a fost prefectul judeţului Galaţi. Între 2004 şi 2005 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi. Secretar de stat în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în perioada 2005-2008.

Leonard Orban rămâne la MAEur

Leonard Orban este nominalizat şi în Cabinetul Ponta pentru Ministerul Afacerilor Europene, postură din care îşi propunea, pentru acest an, ca ţintă de absorbţie a fondurilor UE suma de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pe politica de coeziune.

Leonard Orban conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la înfiinţarea acestuia, în septembrie 2011. Atunci când s-a decis crearea acestei structuri, Orban a fost propus la conducerea sa, după o carieră pe care a dedicat-o, în ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind „omul credibil la Bruxelles” despre care preşedintele Traian Băsescu afirma că trebuie să ocupe acest post.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.