Cacaina, pârâul care traverseazã Bârladul a fost decolmatat dupã 47 de ani!

ÎN SFÂRSIT… Personalul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Vaslui finalizeazã în aceste zile lucrarea „Asigurarea capacitãtii de transport a albiei minore a cursului de apã Valea Seacã, pe sectorul Pod I.L. Caragiale – Pod Verde, pe o lungime 300 metri în municipiul Bârlad, judetul Vaslui. Prin aceastã ultimã lucrare, se finalizeazã decolmatarea râului Valea Seacã – intravilan municipiul Bârlad. În total, în anul 2019 si anul acesta angajatii de la S.G.A Vaslui au executat lucrãri pe cursul de apã Valea Seacã pe o lungime de 4435 metri. Primarul Bârladului, av. Dumitru Boros, a precizat în luna martie cã, urmare a unor demersuri initiate de la nivel local încã de acum doi ani, s-au reluat lucrãrile de decolmatare si igienizare a albiei Pârâului Valea Seacã. Operatiunile de decolmatare si igienizare a acestui pârâu nu s-au mai efectuat pe albia pârâului din anul 1973.

Dupã aproape doi ani de zile de la începerea lucrãrilor de decolmatare si igienizare a albiei pârâului Valea Seacã sau Cacaina cum este cunoscut în zonã, acestea se finalizeazã! Aproape 4,5 km de albie a Cacainei a durat doi ani ca sã poatã fi curãtatã, deoarece lucrãrile s-au oprit de câteva ori. În primã fazã, anul trecut, personalul Administratiei Bazinale de Apã (ABA) Prut – Bârlad – Sistemul de Gospodãrire a Apelor (SGA) Vaslui, care are în administrare sectorul albiei cursului de apã Valea Seacã ce traverseazã municipiul Bârlad, a lucrat de la confluenta acestui pârâu cu Râul Bârlad, spre amonte. Numai cã, lucrãrile s-au oprit în zonele locuite, respectiv în zona Podul de Fier. Operatiunile de decolmatare si igienizare (care nu s-au mai efectuat pe albia pârâului din anul 1973) au intrat în impas întrucât utilajele grele de la Apele Române au avut dificultãti majore în a-si face treaba din cauza constructiilor ridicate de unii localnici chiar pe digul pârâului. Acum, solutia gãsitã a fost interventia cu utilaje de dimensiuni adecvate terenului, dar si cu fortã umanã.

„Este o lucrare care a fost fãcutã în interesul cetãtenilor, asteptatã de multi ani, prin care s-a urmãrit protejarea de inundatii a zonei centrale si nu numai. S-a lucrat manual si mecanic, în conditii deosebit de grele, pe albia pârâului Valea Seacã nemaifãcându-se interventii de zeci de ani. Multumim ABA Prut – Bârlad, SGA Vaslui, precum si tuturor celor care ne-au ajutat la realizarea acestei lucrãri”, a declarat primarul Dumitru Boros.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ