spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

Cadrele didactice iresponsabile rãmân la catedrã

- Advertisement -

CIUDATI LA CATEDRÃ În ultimii ani, mai multe cadre didactice vasluiene au demonstrat prin conduita lor cã si-au ales meseria gresit si, desi au avut abateri disciplinare grave, continuã sã îsi câstige existenta din predat. Cazuri precum cel al profesoarei SRI din Husi sau al profesorului bãtãus de la Scoala din Deleni au fost îndelung mediatizate.

Românii s-au obisnuit cu gândul cã învãtãmântul nu mai este ce a fost odatã, schimbãrile sociale atrãgând dupã ele modificãri atât în gândirea si comportamentul elevilor cât si în rândul profesorilor. Din pãcate, nu putem vorbi doar despre schimbãri pozitive, cazurile de violentã fizicã si verbalã devenind din ce în ce mai comune în rândul celor care ar trebui sã fie modele pentru elevi. Din aceastã cauzã, multe voci sustin cã învãtãmântul se confruntã cu o adevãratã crizã, mai ales cã, de cele mai multe ori, cei care au dat dovadã cã nu au un comportament demn de meseria pe care o practicã, fãcându-si de râs colegii de breaslã prin actiunile lor iresponsabile, s-au ales în urma anchetelor doar cu sanctiuni usoare. Expresia „nu existã pãduri fãrã uscãturi” a fost confirmatã în ultimii ani si de câteva cadre didactice vasluiene care au primit aviz psihologic pe „pile”, cel putin aceasta este concluzia pe care au tras-o pãrintii elevilor dupã ce au analizat comportamentul profesorilor la catedrã.

Profesoara SRI

Cel mai mare ecou l-a avut scandalul din 2007 de la Husi, atunci când Luminita Sãndulache, profesoarã de limba si literatura românã, îi învãta pe tineri cum sã devinã agenti secreti. Povestea „Scolii de spioni” de la Husi a iesit la ivealã dupã ce mai multi „elevi” s-au plâns politistilor cã au absolvit „scoala” din bloc de la ea, dar functiile importante promise în SRI se lãsau asteptate. Politia a intrat pe fir si de aici s-a conturat o situatie de care a fãcut apoi haz pânã si trupa Divertis. Întrebatã atunci cum de avea în „clasã” doar tineri de la tarã, cu 10 clase, doamna profesoarã dãdea rãspunsuri cel putin interesante: „Altii n-am gãsit, pentru cã la nivelul judetului prea putini sunt buni pentru servicii secrete. Cel mai rãu mi-a pãrut cã mass-media si multi altii nu au înteles nimic din tot acest subiect. Am ales sã mã pensionez, ca sã scap Seminarul de presiunea fãcutã de toatã lumea asupra lui. Este adevãrat cã am cam rãmas fãrã bani dupã acest scandal. Eu am investit mult în scoala asta si nu m-am ales cu nimic”, dezvãluia profesoara la momentul acela. În dosarul deschis pe numelei ei, procurorii huseni au cerut atunci o expertizã psihiatricã, dar au închis repede cazul, considerând-o „neresponsabilã de faptele sale”. Apoi a urmat „replica” Seminarului Teologic Husi, care i-a cerut profesoarei dovezi cã este aptã din punct de vedere psihiatric sã predea seminaristilor. Cum dovezile nu au fost în favoarea ei, profesoara a fost nevoitã sã se pensioneze revizuibil de la 1 ianuarie 2008. În 2011, doamna profesoarã se prezenta perfect sãnãtoasã si preda la Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi, si în acest moment aceasta fiind profesoarã la acelasi Colegiu.

Profesorii bãtãusi

Unul din cele mai recente cazuri rusinoase înregistrate în învãtãmântul vasluian este scandalul dintre doi profesori de la Scoala cu clasele I-VIII din Deleni. Licã Irinel Dobos, care în momentul scandalului ocupa si functia de director, si Claudiu Tãnasã, profesor de fizicã si chimie, s-au certat ca la usa cortului, conflictul culminând cu o bãtaie în toatã regula. Grav este cã cei doi bãrbati au implicat în disputa lor, pe lângã celelalte cadre didactice, si elevii scolii, victime nevinovate. Copiii au protestat în martie anul trecut împotriva lui Claudiu Tãnasã, potrivit declaratiilor lor, acesta prezentându-se în repetate rânduri la scoalã în stare de ebrietate, lovindu-i si jignindu-i fãrã motiv. În apãrarea sa, acuzatul a sustinut cã elevii au fost instigati de Licã Irinel Dobos si de sotia acestuia, dar si faptul cã elevii nu aveau un comportament tocmai potrivit în timpul orelor, punând la dispozitie inclusiv o înregistrare care îi sustineau acuzatiile. La scurt timp dupã aceastã întâmplare, Claudiu Tãnasã a fost implicat într-un nou scandal, lovind cu piciorul o femeie, mama unei eleve, în urma agresiunii aceasta având nevoie de spitalizare. Scandalul nu s-a oprit, pentru cã un alt copil al femeii, un tânãr de 18 ani, aflând de pãtania mamei sale, s-a hotãrât sã-i dea o „lectie” profesorului. Acesta a intrat cu o rangã în Scoala Deleni, cu intentia de a-l lovi pe cel care îi agresase mama. Profesorul a reusit sã se baricadeze într-o salã de clasã. Conflictul a fost aplanat de politistii care au fost chemati de cadrele didactice. Claudiu Tãnasã predã în continuare la Scoala din Deleni cât si la cea din Osesti, unde este titular, iar Licã Irinel Dobos este în continuare profesor la scolile din Deleni si Costesti.

Educatoarea nebuna

Un alt caz mediatizat anul trecut a fost cel al educatoarei Viorica Alexa, femeia în vârstã de 50 de ani având o experientã de 32 de ani în învãtãmânt. În ultimii ani, la adresa ei s-au primit numeroase plângeri. Marcatã de o serie de probleme personale, care, se pare, i-au afectat grav comportamentul, doamna educatoare nu a mai avut conduita impusã de statutul de cadru didactic, iar pãrintii copiilor n-au ezitat sã reclame acest fapt. Dacã în anul 2011 ea a fost alungatã din satul Râsesti, iar pãrintii de acolo au refuzat sã îsi mai dea copiii la grãdinita unde aceasta functiona ca educatoare, anul trecut ea a ajuns la Scoala din Sãlceni, comuna Pochidia, unde a dat dovadã de acelasi comportament deviant. Pãrintii au reclamat faptul cã nu se pot întelege cu educatoarea care îi lasã singuri pe micuti si pleacã dupã bãuturã si tigãri prin sat, le dã pastile copiilor ca sã fie cuminti, are episoade delirante, acuzând pãrintii cã nu-si educã odraslele si le furã (pãrintii) jucãriile micutilor de la grãdinitã! Remus Ciocan, directorul scolii, stia de problemele psihice ale femeii, dar pentru cã aceasta avea aviz medical pentru a functiona, de la un medic psihiatru din Bârlad, Rodica Dorofte, nu prea putea face mare lucru. În prezent educatoarea, desi este în continuare titularã, nu îi mai are în grijã pe micuti, de la scandalul de anul trecut aceasta fiind mai mult internatã din cauza unor probleme medicale.

Învãtãtoarea politician

Pe Carmen Bahnã, învãtãtoare la o scoalã din Husi, nu a interesat-o cã distribuirea materialelor de propagandã politicã în rândul elevilor si a cadrelor didactice, aplicarea afiselor electorale în scoli, convocarea pãrintilor elevilor la manifestãri electorale, participarea elevilor la manifestãri politice în timpul programului scolar si orice altã formã de politicã în scoalã sunt strict interzise. Membrã în Biroul Permanent al PNL Husi, aceasta a îndemnat elevii sã iasã afarã din clasã, la manifestatii anti-Bãsescu si, drept rãsplatã, le-a promis multe bomboane. Înainte de a „protesta” asa cum li s-a cerut, copiii s-au dus acasã si-au povestit totul pãrintilor, care, nemultumiti, au cerut explicatii. Învãtãtoarea, care a lansat îndemnul la manifestatii, si-a recunoscut în cele din urmã gestul, dar s-a scuzat spunând cã doar „a glumit”. „A fost doar o glumã. Este adevãrat cã am spus asa, dar doar am glumit cu copiii. Ce facem acum, nu mai stim de glumã?”, s-a justificat atunci cadrul didactic. Totul s-a petrecut într-o clasã de-a II-a.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.