5.4 C
Vaslui
07-dec.-2022

Câinii bârlădenilor vor fi sterilizați cu bani de la buget (FACSIMIL)

- Advertisement -
CURÂND… La Bârlad, proprietarii de câini îi vor putea steriliza gratuit, decontarea serviciilor făcându-se prin intermediul unor bonuri de sterilizare, eliberate de către Primărie.

DECIZIE… Proiectul privind aprobarea programului de subvenționare a sterilizării câinilor cu stăpân din Bârlad a fost votat marți, 19 iulie, în ședința ordinară a CLM Bârlad. Ciudat este că primarul Bârladului se tot plânge că nu mai sunt bani la buget, însă culmea, a propus finanțarea sterilizării câinilor cu stăpân, alocând între 150 lei 200 lei fără TVA pentru fiecare intervenție făcută în cabinete ale medicilor veterinari cu care municipalitatea  va încheia contract. Varianta este costisitoare, dar primarul Boroș nici n-a vrut să audă să apeleze la ONG–uri! Oricum, inițiativa DSVSA, de a pune față în față medicii veterinari, ONG-urile și municipalitatea bârlădeană, precum și pe prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, a dat roade. Câinii cu stăpân vor fi sterilizați gratuit!

DOCUMENT: Proiect de hotarare privind aprobarea programului de subvenționare a sterilizării câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune si a metișilor acestora aflați pe raza municipiului Bârlad

În proiectul de hotărâre se stipulează că, ținând cont de evidențele DSVSA Vaslui din luna iunie a.c., în care municipiul Barlad are înregistrați 3923 câini cu stăpân, se observă cu ușurință faptul că o bună parte a locuitorilor nu au respectat obligația de a înregistra și de a steriliza câinii în vederea prevenirii înmulțirii necontrolate a animalelor în urma montelor nesupravegheate și masivul abandon al puilor pe spațiul public. Pentru a preîntâmpina asemenea situații, există două căi de abordare: prima variantă – suportivă, prin informarea, facilitarea și acoperirea cheltuielilor legate de sterilizarea animalelor din gospodărie (familie). A  doua variantă, cea a coercitivității, prin avertismente și amenzi, în cazul refuzării de către stăpân a primei variante. Ținând cont de realitatea ca majoritatea stăpânilor care nu își sterilizează animalele au un nivel de trai submediu, de cele mai multe ori, și un nivel de educație redus, se impune ca prima variantă pe care trebuie să i-o propună administrația locală este prima soluție și numai în cazuri izolate, cum ar fi cele de rea voință, să se aplice și a doua variantă. „Astfel, dispunând de toate organismele, mecanismele și pârghiile necesare, Municipiului Barlad își poate asuma sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, din punct de vedere financiar, operațiune efectuată de către cabinete veterinare autorizate pentru asemenea intervenții, din Bârlad, care vor încheia contracte cu primăria, prin care le vor fi decontate intervențiile de sterilizare a câinilor. Se va aplica prima variantă, prin care CLM poate subvenționa total sau partial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflati pe raza UAT Bârlad. A doua variantă se va  aplica numai în situația în care se refuză  sterilizarea gratuită”, se menționează în referatul de aprobare a inițiativei.

Amenda pentru refuzul sterilizării este între 5.000 și 10.000 de lei

Neefectuarea sterilizării va fi sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 5.000-10.000 lei. Operațiile de sterilizare vor fi efectuate în cadrul cabinetelor medicale cu care Primăria Bârlad a încheiat contract, cu medici veterinari de liberă practică. Cheltuielile rezultate în urma implementării programului de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună, cu stăpân, la nivelul Bârladului, vor fi suportate din bugetul Consiliului Local Municipal. Costurile estimative ale unei astfel de intervenții chirurgicale se ridica Ia aproximativ 150- 200 lei/caine. Decontarea serviciilor de sterilizare se va face prin intermediul unor bonuri de sterilizare eliberate de către primărie către proprietarii câinilor. Programul va fi multi-anual și va continua până la sterilizarea tuturor câinlor de rasă comună și a metișilor acestora, cu stăpân de pe raza Municipiului Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Prima data sa îl sterilizeze pe ala care a inițiat hotărârea. Sterilizați catelele de pe străzi sau poate le duceți la Banca, în grajdul boului ros.. E de ajuns sa sterilizați femelele și nu vor mai fi pui, nu Toți câinii! Iar Politia Locala sa patruleze pe străzi și sa împiedice mașinile care vin din alte localități și eliberează câini în oraș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.