spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Câinii comunitari invadeazã Bârladul

- Advertisement -

CÂINII LIBERI Iarna este anotimpul când Bârladul se umple de câini comunitari, din cauzã cã nu au cum sã fie adunati de hingheri. Fiind foarte frig, serul cu care sunt adormiti când sunt “vânati” pe strãzi nu este eficient, pentru cã îngheatã la temperaturi sub 0 grade. Abia la primãvarã vor mai putea fi strânsi, iar pânã atunci, sute de câini terorizeazã bârlãdenii zi si noapte, multi dintre ei ajungând la spital cu muscãturi dobândite “în legitimã apãrare”..

Despre câinii comunitari bârlãdeni s-a scris aproape la fiecare început de an si nu numai. Zilnic sunt oameni sfâsiati de câini furiosi. În aceastã perioadã de frig se stie cã maidanezii au devenit agresivi. Umblã în haite si sunt din ce în ce mai periculosi, iar în cursul noptilor lungi de iarnã latrã si urlã încontinuu, tulburând linistea bârlãdenilor. «Ieri la ora 6.00, când am iesit din bloc, a si sãrit un câine la mine! Noroc cã aveam geanta în mânã, altfel mã musca. Sunt rãi de obicei, iar acum, din cauza frigului, sunt si mai rãi», a spus Ioana Bobei, un locatar din zona Moara Unirii din Bârlad. Nu numai cartierele de case sunt bântuite de câini comunitari. S-au aciuat si pe lângã blocuri, în special pe lângã europubelele de gunoi, iar cînd oamenii ies, îi întîmpinã cu lãtrãturi furioase, arãtîndu-si coltii amenintãtori de foame. «Mi-e si fricã sã mai merg pe stradã. Mai ales dimineata si seara sunt furiosi rãu, iar azi noapte de exemplu au lãtrat încontinuu», a spus George Irimia. Peste tot prin oras vezi câinii comunitari în haite, iarna ei ajungând de ordinul sutelor.

Serul tranchilizant nu este eficient iarna

Din pãcate, pânã la primãvarã, când se va putea relua activitatea hingherilor si a padocurilor din cadrul Grãdinii Zoo Bârlad, câinii comuntari vor bântui liberi pe strãzile orasului. Inginerul Adrian Cãrãbãt, directorul Grãdinii Zoologice din Bârlad ne-a precizat cã nu are în activitate echipa de hingheri. “Iarna nu putem folosi tranchilizantele, serul înghetând la temperaturi sub 0 grade Celsius. Asa cã, din pãcate, în perioada rece nu putem strânge câinii de pe strãzi. Abia când se încãlzeste vom porni actiunea de aducere a comunitarilor în padocuri”, ne-a spus Adrian Cãrãbãt. În aceste zile, oamenii de la Grãdina Zoo au în grijã, la padocurile existente, 62 de câini comunitari.

Peste 550 de bârlãdeni muscati de animale anul trecut

Statistica prezentãrii si tratamentului antirabic administrat anul trecut pentru muscãturi de animale, aratã o medie de aproximativ doi pacienti pe zi, la sectia de Boli Infectioase. Peste 550 de persoane au ajuns la spital muscate de diferite animale. Dintre acestia, aproape 70% au necesitat tratament, beneficiind de injectarea antirabicã, iar circa 10% fiind cazuri mai grave, au necesitat tratament combinat ser antirabic plus vaccin antirabic. Ca “repartizare” pe animale, cele mai multe, aproape 320 au fost muscãturi de câine, urmate de muscãturile de pisicã, de cal, de sobolani, de vulpe si de bovine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.