Câinii, eroii misiunilor speciale!

INSTRUIT… Sasha este un ciobănesc german, din cadrul ISU Vaslui, are trei ani și a venit în rândul salvatorilor la vârsta de patru luni.

SPRIJIN… Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui continuă campania „Oamenii în uniformă”, de data aceasta cu o poveste despre contribuția câinilor de urmă și de salvare din județ. Plutonier major Dan Gheorghiu, spre exemplu, este responsabil de misiunile primite împreună cu Sasha, ciobănesc germanul din cadrul instituției. Are trei ani și a venit în rândul salvatorilor la vârsta de patru luni. De atunci, a urmat un program de dresaj și atașament alături de subofițerul responsabil timp de un an, după care a urmat cursul de specializare la Centrul Chinologic Sibiu timp de 4 luni. Isteață foc, Sasha a absolvit acest curs cu brio și a primit un brevet de câine căutare-salvare urbană. “Ciobănescul german este rasa cea mai folosită în toate polițiile din lume pentru că este cea mai stabilă din punct de vedere psihic, cel mai ușor de prelucrat, au o memorie extraordinar de bună, rețin foarte mult timp ceea ce au învățat și chiar dacă au uitat își aduc aminte dupa câteva exerciți”, a explicat căpitalul dr. Dan Cristian Ionașcu, ofițer de informare și relații publice în cadrul ISU.

Potrivit acestuia, câinele din dotarea ISU Vaslui poate să lucreze în condiții foarte grele și poate fi supus la multe riscuri, astfel: “căderi de la înălțime, intoxicări cu substanțe, taieturi, fracturi sau doar oboseală psihică. Echipamentul necesar al unui câine de căutare și salvare constă în următoarele: a) ham de tracțiune pe care se pot aplica înscrisuri reflectorizante sau sisteme de iluminat; b) zgarda de control; c) lesă”. Atunci când vrem să aflăm mai multe despre câine, trebuie să discutăm în primul rând cu cel care îl conduce, adică omul. Dan Gheorghiu spune că i-au plăcut câinii din rasa ciobanesc german de cand era mic copil. „Îmi plăcea când vedeam câinii politiști în patrulare prin oraș. Iubesc câinii și pot spune că într-adevăr sunt cei mai buni prieteni ai omulului”. Pe lângă recomandarea purtării de botniță de către anumite rase de câini care sunt prevazuți în lege drept câini periculoși, un alt sfat practic primit de la colegul nostru se referă la comportamentul recomandat în fața câinilor agresivi: „în nici un caz nu trebuie sa fugi când ai de a face cu un câine agresiv. În locul omului, acel câine va vedea doar o pradă și va face vânătoare. Nu trebuie să uităm: câinele este un vânător. Trebuie să îi arătăm că nu ne este frică și că nu vrem sa îi facem rău. Încercați să îi arătați că puteți să îl dominați. Dar niciodată să nu încercați să dominați un câine agresiv care se afla în habitaclul său. Câinele latră după gard; dacă trece dincolo de gard veți vedea că devine pașnic”. Întrebat despre ce anume reprezintă dresajul, a transmis informații utile pentru orice stăpân care dorește să își pregătească câinele: „Dresajul este modul de a învăța cățelul ceea ce vrem noi de la el. Reprezintă modul în care îl facem să rețină și să execute comenzile. Pe timpul căutării, câinii sunt instruiți să privească misiunea ca pe un joc, completat cu recompense adecvate”, a declarat Dan Gheorghiu.

Câinii de urmă din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni

Cu toate că au specializări diferite, câinii din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au, potrivit căpitanului dr. Dan Cristian Ionașcu, ceva în comun: “o foarte bună pregătire, devotamentul față de stăpânul lor și finalizarea misiunilor primite. Știați că un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare formată din 50 de persoane? Este doar unul ditre amănuntele interesante pe care le putem afla de la agenții șef de poliție Mircea Tamaș și Toader Brânzoi, conductorii câinilor Peba și Puya. Câinii de serviciu specializați în prelucrarea urmei, sunt folosiți în cazul evenimentelor de frontieră (trecerea ilegală, contrabandă) sau la solicitarea altor instituții din cadrul M.A.I. (infracțiuni de furt, dispariții de persoane), având un rol important în activitatea de cercetare a unor astfel de evenimente. La comanda conductorului „miros-urmă”, câinelui pleacă pe traseu, fiind încurajat cu recompense verbale („bravo”!)”, povestește căpitanul. Acesta a povestit un caz semnificativ s-a petrecut în august 2019, când Puya a fost solicitată împreună cu agentul șef Toader Brânzoi la Secția de Poliție Rurală Murgeni: “echipajul a participat la cercetările efectuate efectuate într-o cauză penală privind infracțiunea de furt calificat, în localitatea Rânzești, comuna Fălciu. În acest caz, câinele de serviciu Puya a avut un rol determinant în rezolvarea cazului, conducând anchetatorii către locul unde se afla vinovatul”, a povestit căpitanul dr. Dan Cristian Ionașcu.

Câinii de prelucrare a urmei umane din cadrul IPJ Vaslui

Fiind dotați cu un puternic simț olfactiv și un auz excepțional, echipele canine sunt de neînlocuit. “În noiembrie 2019 de exemplu, echipa de salvare-căutare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a reprezentat cu cinste România, în efortul comun al statelor europene de a ajuta Albania după un mare cutremur. Pregătirea riguroasă combinată cu legătura puternică dintre ei și instructori, îi transformă în ajutoare de nădejde în misiunile de salvare. Rico are 7 ani și este câinele de serviciu al agentului șef principal de poliție, Gopșa Ovidiu Adrian, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui. Cu toate că avea deja doi ani când fost adus, cu multă răbdare și blândețe din partea lui Ovidiu, în doar patru luni cei doi au reușit să devină un cuplu chinotehnic reușit. Mai ales că misiunile câinilor de mirosuri nu sunt deloc ușoare: pe lângă descoperirea furturilor, prelucrarea urmei înseamnă și descoperirea corpurilor umane îngropate, detectarea produselor din tutun sau detectarea de substanțe stupefiante. Misiunile câinilor din cadrul Poliției, sunt completate de misiunile de asigurare și menținere a ordinii publice, care vor fi executate de cei șase câini din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui. Câinii de serviciu Obifa, Rad, Picafu, Daeb, Dur și Pecenu sunt specializați în patrulare și intervenție și vor sprijini eforturile jandarmilor vasluieni pe timpul misiunilor specifice. Instructajul câinelui este o lecție și pentru conducătorul responsabil”, a povestit căpitanul dr. Dan Cristian Ionașcu. Ovidiu a observat la Rico că este calm, indiferent de situație: „Cel mai bun lucru pe care l-am învățat de când am preluat câinele de serviciu este calmul său în orice situație. Relația de prietenie dintre mine și Rico este una necondiționată de faptul că îl cert sau îl laud; mă surprinde să văd mereu, cum câinele ne învață despre răbdare și iertare”.

“După încredere și iertare, o altă lecție pe care ne învață un câine este și conexiunea, legătura sufletească”

Colegul lui, căpitalul dr. Dan Cristian Ionașcu spune că lecția este completă abia atunci când și noi învățăm de la câini: “Animalele ne dau multe exemple bune: altruismul, iubirea, munca în echipă, onoarea, cinstea, motivația de a lupta până la capăt… Avem nevoie de toate acestea, ca să ne facem lumea mai bună! După încredere și iertare, o altă lecție pe care ne învață un câine este și conexiunea, legătura sufletească ce ne face mai responsabili și mai deschiși unii față de ceilalți. Prezenți la numeroase evenimente de Porți deschise, câinii polițiști i-au convins pe numeroși tineri să urmeze această frumoasă carieră. Însă mai presus de carieră, câinele ne aduce aminte de importanța jocului, a ieșitului în aer liber și ne arată ca totul va fi bine. Răbdarea acestui preten devotat duce relația om-patruped la un alt nivel de cunoaștere, ascultare, protecție și, mai ales, de iubire. Ministerul Afacerilor Interne poartă și astăzi încărcătura istoriei, tradiției, a faptelor de onoare pe care fundamentăm parcursul acestei instituții. După aproape 160 ani de existență, munca în echipă, solidaritatea, corectitudinea sunt valori care însuflețesc încă misiunea fiecărui angajat din Ministerul Afacerilor Interne, definind activitatea noastră de zi cu zi”, a explicat căpitanul dr. Dan Cristian Ionașcu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ